Rafaello bez pieczenia
Ciasto Rafaello bez pieczenia jest łatwe w przygotowaniu i najlepsze następnego dnia, bo wtedy herbatniki tracą sztywność i ciasto łatwo się kroi. Zwykłe, prostokątne ciastka w typie szkolnych, te z ząbkami na brzegach, stanowią podstawę i oparcie dla kokosowego kremu. Rafaello jest świetne kiedy szwankuje piekarnik, albo ktoś stracił cierpliwość po dwóch zakalcach pod rząd. Albo zwyczajnie nie ma ochoty na pieczenie. Dwa duże opakowania ciastek i krem, dadzą bardzo przyzwoity i smaczny torcik o kokosowym smaku. Dla urozmaicenia można przełożyć jedną warstwę ulubionym dżemem lub wiśniami ( mogą być mrożone, z konfitury czy z wiśniówki). Podana w przepisie ilość herbatników jest przybliżona, zależy od wielkości posiadanej blaszki. Moja ma 23×28 i zużyłam dwa opakowania po 250 g każde. Ciasto łatwe, smaczne i nada się na każdą okoliczność.
Rafaello bez pieczenia – składniki (na formę ok. 23×28 cm) :
– dwa opakowania prostokątnych herbatników po 250 g każde
– 1 litr mleka
– 4 łyżki mąki pszennej
– 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
Obie mąki można zastąpić dwoma opakowaniami budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru, wtedy pomijamy też żółtka i używamy 3/4 l mleka)
– dwa żółtka
– 5 łyżek cukru
– laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– 130 g miękkiego masła
– 100 g wiórków kokosowych
– 250ml dżemu lub wiśnie do przełożenia
na polewę:
– tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
– łyżeczka masła
– łyżeczka cukru
– łyżeczka kakao
– dwie, trzy łyżki mleka
Rafaello bez pieczenia – przepis
Mąkę i żółtka lub budyniowy proszek wymieszać dokładnie z 250 ml zimnego mleka.
Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Jeśli używamy naturalnej wanilii – laskę rozciąć wzdłuż na pół i wyskrobać nożem miękki środek, dodać do mleka.
Energicznie mieszając, wlać zawiesinę z mąki i żółtka, gotować chwilę, aż masa zgęstnieje.
Całkowicie ostudzić.
Masło utrzeć płaską lub ubijającą końcówką miksera na krem.
Do masła dawać po porcji zimnego budyniu i ucierać, aż masa stanie się całkowicie jednolita.
Na końcu wmieszać wiórki kokosowe.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dnie ułożyć warstwę herbatników, w razie potrzeby łamiąc ciastka tak, by wypełniły całą powierzchnię.
Wyłożyć 1/2 kremu, przykryć herbatnikami, posmarować je dżemem lub wyłożyć wiśnie i nakryć kolejną warstwą herbatników.
Następnie dać pozostały krem i ułożyć na nim herbatniki.
Składniki polewy podgrzać w naczyniu nad rondelkiem z gotująca się wodą i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Posmarować nią wierzch ciasta i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Pyszne musi być. Taka kombinacja smaków:)
wygląda pięknie 🙂
A gdzie dodajemy wiórki kokosowe?
a. Pod koniec miksowania kremu, zaraz dopiszę.
Nie no ja już w życiu widziałem wiele jeśli chodzi o kulinaria, ale nigdy bym się nie spodziewał, że można z rafaello zrobić takie cuda. Naprawdę fajny przepis i muszę stwierdzić, że z pewnością wykorzystam ten pomysł. Widziałem już ciasta robione z batonów i innych rzeczy, ale trzeba przyznać, że ten pomysł widzę pierwszy raz.
🙂 Ale najpierw proszę przeczytać przepis, nie ma w nim nic ze znanych kulek rafaello oprócz kokosowych wiórków. To potoczna nazwa ciasta zbliżonego nieco smakiem do popularnych pralinek.
Moja rodzina uwielbia to ciacho, ja jednak zawsze robię na biszkopcie- tak się u nas przyjęło:)
ubóstwiam wszystko co kokosowe, a takie rafaello… boskie!
Mmm, wygląda znakomicie 🙂
A takie proste 🙂
Wygląda baaaardzo smakowicie :)!
Takie rafaello.. sama slodycz… pieknie wyglada… przepis przypsdl mi do gustu 😉
Właśnie zamierzałam je zrobić i przeczytałam "masło utrzeć na krem"… Jak to zrobić nie mając takich końcówek miksera? 🙁
dooooobra, właśnie się zorientowałam, że mam makutre w domu 🙂
udało się? 🙂
tak, wygląda świetnie. Wieczorem przetestujemy jak smakuje 🙂
Bardzo dziękuję za zorganizowanie świąt, ponieważ wykorzystałam z Twoich przepisów pomysły na piernik (wygląda obłędnie!), rafaello, krokiety, pierniczki, sałatkę śledziową… i wiele wiele innych. Wszystko wygląda jak "niebo na talerzu"! 🙂
Wesołych, rodzinnych i SMACZNYCH Świąt!
bardzo się cieszę i serdecznie pozdrawiam, wesołych świąt:)
Co by tu noworocznie… Nie, no przecież jeśli zrobię takie ciasto, to pożrę w całości. Chciałoby się zjeść ciastko i mieć ciastko. I żeby kalorie w tyłek nie poszły 😉
Ciasto jest przepyszne ,zrobilam je juz dwa razy w ciagu tygodnia.Dzem dalam porzeczkowy i swietnie sie wkomponowal w calosc.Dziekuje za przepis.
Cieszę się, pozdrawiam:)
Witam ,mam zamiar zrobić to ciacho ale czytam o płaskiej końcówce miksera i niestety takiej nie posiadam.Jak in aczej utrzeć masło?
Niektórym da się dokupić plastikową nakładkę, albo całą końcówkę. Dałam w przepisie zdjęcie. Jeśli nie – zostaje drewniana pałka u ucieranie w specjalnej, ceramicznej misie zwanej makutrą.
Witam, ciasto jak dla mnie przepyszne, uwielbiam kokosowe wariacje.
Dużo korzystam ostatnio z Pani przepisów i muszę stwierdzić, że baardzo mojej rodzinie smakuje, a link do Pani przepisów podsyłam koleżankom.
Dziękuję, pozdrawiam i czekam na nowości.
iga
Bardzo się cieszę, pozdrawiam:)