Rafaello bez pieczenia

Ciasto Rafaello bez pieczenia jest łatwe w przygotowaniu i najlepsze następnego dnia, bo wtedy herbatniki tracą sztywność i ciasto łatwo się kroi. Zwykłe, prostokątne ciastka w typie szkolnych, te z ząbkami na brzegach, stanowią podstawę i oparcie dla kokosowego kremu. Rafaello jest świetne kiedy szwankuje piekarnik, albo ktoś stracił cierpliwość po dwóch zakalcach pod rząd. Albo zwyczajnie nie ma ochoty na pieczenie. Dwa duże opakowania ciastek i krem, dadzą bardzo przyzwoity i smaczny torcik o kokosowym smaku. Dla urozmaicenia można przełożyć jedną warstwę ulubionym dżemem lub wiśniami ( mogą być mrożone, z konfitury czy z wiśniówki). Podana w przepisie ilość herbatników jest przybliżona, zależy od wielkości posiadanej blaszki. Moja ma 23×28 i zużyłam dwa opakowania po 250 g każde. Ciasto łatwe, smaczne i nada się na każdą okoliczność.

Rafaello bez pieczenia
Rafaello bez pieczenia

Rafaello bez pieczenia – składniki (na formę ok. 23×28 cm) : 

– dwa opakowania prostokątnych herbatników po 250 g każde
1 litr mleka
– 4 łyżki mąki pszennej
– 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
Obie mąki można zastąpić dwoma opakowaniami budyniu waniliowego lub
śmietankowego bez cukru, wtedy pomijamy też żółtka i używamy 3/4 l
mleka)
– dwa żółtka
– 5 łyżek cukru
–  wyskrobany nożem środek laski wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– 130 g miękkiego masła
– 100 g wiórków kokosowych
– kilka łyżek dżemu lub wiśnie do przełożenia

na polewę: 
– tabliczka gorzkiej czekolady
– łyżeczka masła
– łyżeczka cukru
– łyżeczka kakao
– dwie, trzy łyżki gorącego mleka

Rafaello bez pieczenia – przepis

Mąkę i żółtka lub budyniowy proszek wymieszać dokładnie z 250 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Energicznie mieszając, wlać zawiesinę i gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Całkowicie ostudzić. Masło utrzeć płaską końcówką miksera na krem.

Dodawać po porcji zimnego budyniu  i ucierać, aż masa stanie się całkowicie jednolita. Na końcu wmieszać wiórki kokosowe. Można na chwilę zmienić końcówki miksera na te do ubijania piany. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, w razie potrzeby łamiąc ciastka tak, by wypełniły całą powierzchnię. Wyłożyć 1/2 kremu, przykryć herbatnikami, posmarować je dżemem lub wyłożyć wiśnie i nakryć kolejną warstwą herbatników. Następnie dać pozostały krem i ułożyć na nim herbatniki. Składniki polewy podgrzać nad rondelkiem z gotująca się wodą i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Posmarować nią wierzch ciasta i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia.

 

Rafaello bez pieczenia

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Zapisz



  1. Lena
    15 grudnia, 2014, 9:42 am

    Pyszne musi być. Taka kombinacja smaków:)

  2. Kamil
    15 grudnia, 2014, 9:50 am

    wygląda pięknie 🙂

  3. Anonimowy
    15 grudnia, 2014, 11:26 am

    A gdzie dodajemy wiórki kokosowe?

    1. opalanka
      15 grudnia, 2014, 12:39 pm

      a. Pod koniec miksowania kremu, zaraz dopiszę.

  4. Paweł
    15 grudnia, 2014, 2:33 pm

    Nie no ja już w życiu widziałem wiele jeśli chodzi o kulinaria, ale nigdy bym się nie spodziewał, że można z rafaello zrobić takie cuda. Naprawdę fajny przepis i muszę stwierdzić, że z pewnością wykorzystam ten pomysł. Widziałem już ciasta robione z batonów i innych rzeczy, ale trzeba przyznać, że ten pomysł widzę pierwszy raz.

    1. opalanka
      15 grudnia, 2014, 3:05 pm

      🙂 Ale najpierw proszę przeczytać przepis, nie ma w nim nic ze znanych kulek rafaello oprócz kokosowych wiórków. To potoczna nazwa ciasta zbliżonego nieco smakiem do popularnych pralinek.

  5. Angie
    15 grudnia, 2014, 3:10 pm

    Moja rodzina uwielbia to ciacho, ja jednak zawsze robię na biszkopcie- tak się u nas przyjęło:)

  6. poproszedokladke.pl
    16 grudnia, 2014, 7:06 am

    ubóstwiam wszystko co kokosowe, a takie rafaello… boskie!

  7. gin
    16 grudnia, 2014, 9:59 pm

    Mmm, wygląda znakomicie 🙂
    A takie proste 🙂

  8. ugotujmyto.pl
    17 grudnia, 2014, 9:31 pm

    Wygląda baaaardzo smakowicie :)!

  9. Anna Nowak
    18 grudnia, 2014, 10:05 pm

    Takie rafaello.. sama slodycz… pieknie wyglada… przepis przypsdl mi do gustu 😉

  10. Anonimowy
    23 grudnia, 2014, 10:38 am

    Właśnie zamierzałam je zrobić i przeczytałam "masło utrzeć na krem"… Jak to zrobić nie mając takich końcówek miksera? 🙁

    1. Anonimowy
      23 grudnia, 2014, 10:58 am

      dooooobra, właśnie się zorientowałam, że mam makutre w domu 🙂

    2. opalanka
      23 grudnia, 2014, 9:01 pm

      udało się? 🙂

    3. Anonimowy
      24 grudnia, 2014, 2:05 pm

      tak, wygląda świetnie. Wieczorem przetestujemy jak smakuje 🙂

      Bardzo dziękuję za zorganizowanie świąt, ponieważ wykorzystałam z Twoich przepisów pomysły na piernik (wygląda obłędnie!), rafaello, krokiety, pierniczki, sałatkę śledziową… i wiele wiele innych. Wszystko wygląda jak "niebo na talerzu"! 🙂
      Wesołych, rodzinnych i SMACZNYCH Świąt!

    4. opalanka
      24 grudnia, 2014, 5:37 pm

      bardzo się cieszę i serdecznie pozdrawiam, wesołych świąt:)

  11. Maria Varia
    31 grudnia, 2014, 10:04 am

    Co by tu noworocznie… Nie, no przecież jeśli zrobię takie ciasto, to pożrę w całości. Chciałoby się zjeść ciastko i mieć ciastko. I żeby kalorie w tyłek nie poszły 😉

  12. Anonimowy
    5 stycznia, 2015, 1:00 am

    Ciasto jest przepyszne ,zrobilam je juz dwa razy w ciagu tygodnia.Dzem dalam porzeczkowy i swietnie sie wkomponowal w calosc.Dziekuje za przepis.

    1. opalanka
      5 stycznia, 2015, 3:17 pm

      Cieszę się, pozdrawiam:)

  13. Unknown
    27 listopada, 2015, 4:14 pm

    Witam ,mam zamiar zrobić to ciacho ale czytam o płaskiej końcówce miksera i niestety takiej nie posiadam.Jak in aczej utrzeć masło?

    1. opalanka
      27 listopada, 2015, 6:59 pm

      Niektórym da się dokupić plastikową nakładkę, albo całą końcówkę. Dałam w przepisie zdjęcie. Jeśli nie – zostaje drewniana pałka u ucieranie w specjalnej, ceramicznej misie zwanej makutrą.

  14. Jadwiga
    30 kwietnia, 2019, 3:18 pm

    Witam, ciasto jak dla mnie przepyszne, uwielbiam kokosowe wariacje.
    Dużo korzystam ostatnio z Pani przepisów i muszę stwierdzić, że baardzo mojej rodzinie smakuje, a link do Pani przepisów podsyłam koleżankom.
    Dziękuję, pozdrawiam i czekam na nowości.
    iga

    1. Beata Królikiewicz
      1 maja, 2019, 3:54 pm

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)