Rafaello bez pieczenia

Ciasto Rafaello bez pieczenia jest łatwe w przygotowaniu i najlepsze następnego dnia, bo wtedy herbatniki tracą sztywność i ciasto łatwo się kroi. Zwykłe, prostokątne ciastka w typie szkolnych, te z ząbkami na brzegach, stanowią podstawę i oparcie dla kokosowego kremu. Rafaello jest świetne kiedy szwankuje piekarnik, albo ktoś stracił cierpliwość po dwóch zakalcach pod rząd. Albo zwyczajnie nie ma ochoty na pieczenie. Dwa duże opakowania ciastek i krem, dadzą bardzo przyzwoity i smaczny torcik o kokosowym smaku. Dla urozmaicenia można przełożyć jedną warstwę ulubionym dżemem lub wiśniami ( mogą być mrożone, z konfitury czy z wiśniówki). Podana w przepisie ilość herbatników jest przybliżona, zależy od wielkości posiadanej blaszki. Moja ma 23×28 i zużyłam dwa opakowania po 250 g każde. Ciasto łatwe, smaczne i nada się na każdą okoliczność.

Rafaello bez pieczenia
Rafaello bez pieczenia

Rafaello bez pieczenia – składniki (na formę ok. 23×28 cm) : 

– dwa opakowania prostokątnych herbatników po 250 g każde
1 litr mleka
– 4 łyżki mąki pszennej
– 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
Obie mąki można zastąpić dwoma opakowaniami budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru, wtedy pomijamy też żółtka i używamy 3/4 l mleka)
– dwa żółtka
– 5 łyżek cukru
laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– 130 g miękkiego masła
– 100 g wiórków kokosowych
– 250ml dżemu lub wiśnie do przełożenia

na polewę: 
– tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
– łyżeczka masła
– łyżeczka cukru
– łyżeczka kakao
– dwie, trzy łyżki mleka

Rafaello bez pieczenia – przepis

Mąkę i żółtka lub budyniowy proszek wymieszać dokładnie z 250 ml zimnego mleka.
Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Jeśli używamy naturalnej wanilii –  laskę rozciąć wzdłuż na pół i wyskrobać nożem miękki środek, dodać do mleka.
Energicznie mieszając, wlać zawiesinę z mąki i żółtka, gotować chwilę, aż masa zgęstnieje.
Całkowicie ostudzić.
Masło utrzeć płaską lub ubijającą końcówką miksera na krem.

Do masła dawać po porcji zimnego budyniu i ucierać, aż masa stanie się całkowicie jednolita.
Na końcu wmieszać wiórki kokosowe.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dnie ułożyć warstwę herbatników, w razie potrzeby łamiąc ciastka tak, by wypełniły całą powierzchnię.
Wyłożyć 1/2 kremu, przykryć herbatnikami, posmarować je dżemem lub wyłożyć wiśnie i nakryć kolejną warstwą herbatników.
Następnie dać pozostały krem i ułożyć na nim herbatniki.

Składniki polewy podgrzać w naczyniu nad rondelkiem z gotująca się wodą i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Posmarować nią wierzch ciasta i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia.

 

Rafaello bez pieczenia

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Zapisz



  1. Lena
    15 grudnia, 2014, 9:42 am

    Pyszne musi być. Taka kombinacja smaków:)

  2. Kamil
    15 grudnia, 2014, 9:50 am

    wygląda pięknie 🙂

  3. Anonimowy
    15 grudnia, 2014, 11:26 am

    A gdzie dodajemy wiórki kokosowe?

    1. opalanka
      15 grudnia, 2014, 12:39 pm

      a. Pod koniec miksowania kremu, zaraz dopiszę.

  4. Paweł
    15 grudnia, 2014, 2:33 pm

    Nie no ja już w życiu widziałem wiele jeśli chodzi o kulinaria, ale nigdy bym się nie spodziewał, że można z rafaello zrobić takie cuda. Naprawdę fajny przepis i muszę stwierdzić, że z pewnością wykorzystam ten pomysł. Widziałem już ciasta robione z batonów i innych rzeczy, ale trzeba przyznać, że ten pomysł widzę pierwszy raz.

    1. opalanka
      15 grudnia, 2014, 3:05 pm

      🙂 Ale najpierw proszę przeczytać przepis, nie ma w nim nic ze znanych kulek rafaello oprócz kokosowych wiórków. To potoczna nazwa ciasta zbliżonego nieco smakiem do popularnych pralinek.

  5. Angie
    15 grudnia, 2014, 3:10 pm

    Moja rodzina uwielbia to ciacho, ja jednak zawsze robię na biszkopcie- tak się u nas przyjęło:)

  6. poproszedokladke.pl
    16 grudnia, 2014, 7:06 am

    ubóstwiam wszystko co kokosowe, a takie rafaello… boskie!

  7. gin
    16 grudnia, 2014, 9:59 pm

    Mmm, wygląda znakomicie 🙂
    A takie proste 🙂

  8. ugotujmyto.pl
    17 grudnia, 2014, 9:31 pm

    Wygląda baaaardzo smakowicie :)!

  9. Anna Nowak
    18 grudnia, 2014, 10:05 pm

    Takie rafaello.. sama slodycz… pieknie wyglada… przepis przypsdl mi do gustu 😉

  10. Anonimowy
    23 grudnia, 2014, 10:38 am

    Właśnie zamierzałam je zrobić i przeczytałam "masło utrzeć na krem"… Jak to zrobić nie mając takich końcówek miksera? 🙁

    1. Anonimowy
      23 grudnia, 2014, 10:58 am

      dooooobra, właśnie się zorientowałam, że mam makutre w domu 🙂

    2. opalanka
      23 grudnia, 2014, 9:01 pm

      udało się? 🙂

    3. Anonimowy
      24 grudnia, 2014, 2:05 pm

      tak, wygląda świetnie. Wieczorem przetestujemy jak smakuje 🙂

      Bardzo dziękuję za zorganizowanie świąt, ponieważ wykorzystałam z Twoich przepisów pomysły na piernik (wygląda obłędnie!), rafaello, krokiety, pierniczki, sałatkę śledziową… i wiele wiele innych. Wszystko wygląda jak "niebo na talerzu"! 🙂
      Wesołych, rodzinnych i SMACZNYCH Świąt!

    4. opalanka
      24 grudnia, 2014, 5:37 pm

      bardzo się cieszę i serdecznie pozdrawiam, wesołych świąt:)

  11. Maria Varia
    31 grudnia, 2014, 10:04 am

    Co by tu noworocznie… Nie, no przecież jeśli zrobię takie ciasto, to pożrę w całości. Chciałoby się zjeść ciastko i mieć ciastko. I żeby kalorie w tyłek nie poszły 😉

  12. Anonimowy
    5 stycznia, 2015, 1:00 am

    Ciasto jest przepyszne ,zrobilam je juz dwa razy w ciagu tygodnia.Dzem dalam porzeczkowy i swietnie sie wkomponowal w calosc.Dziekuje za przepis.

    1. opalanka
      5 stycznia, 2015, 3:17 pm

      Cieszę się, pozdrawiam:)

  13. Unknown
    27 listopada, 2015, 4:14 pm

    Witam ,mam zamiar zrobić to ciacho ale czytam o płaskiej końcówce miksera i niestety takiej nie posiadam.Jak in aczej utrzeć masło?

    1. opalanka
      27 listopada, 2015, 6:59 pm

      Niektórym da się dokupić plastikową nakładkę, albo całą końcówkę. Dałam w przepisie zdjęcie. Jeśli nie – zostaje drewniana pałka u ucieranie w specjalnej, ceramicznej misie zwanej makutrą.

  14. Jadwiga
    30 kwietnia, 2019, 3:18 pm

    Witam, ciasto jak dla mnie przepyszne, uwielbiam kokosowe wariacje.
    Dużo korzystam ostatnio z Pani przepisów i muszę stwierdzić, że baardzo mojej rodzinie smakuje, a link do Pani przepisów podsyłam koleżankom.
    Dziękuję, pozdrawiam i czekam na nowości.
    iga

    1. Beata Królikiewicz
      1 maja, 2019, 3:54 pm

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)