Tarta z kaszy jaglanej. Czekoladowa tarta z kremem. Czekoladowa tarta jaglana z pomarańczą i orzechami

Tarta z kaszy jaglanej – bardzo dobra, mocno kremowa, intensywnie czekoladowa, z chrupiącymi orzechami. Dlaczego należy jeść kaszę jaglaną wiadomo. Za milion dobroczynnych pierwiastków i witamin, które ma i za to, że działa odkwaszająco, czyli  neutralizuje to, co wpakowaliśmy w siebie przy okazji podjadania niezdrowego jedzenia. Oswajanie jej smaku idzie mi nieźle. Pierwsza sprawa – pozbawić kaszę goryczki. Przez prażenie na suchej patelni lub płukanie wrzątkiem. Po ugotowaniu  można z niej zrobić rozmaitości (przepisy tutaj) , dlatego niewielki zapas ugotowanej kaszy trzymam w zamykanym pojemniku w lodówce. Przygotowałam z niej pyszną, kremową tartę, w której zarówno spód  i wypełnienie zostało  z niej wykonane. I naprawdę jest bardzo, bardzo dobra. Aromat pomarańczy w wypiekach nie każdy lubi, szczerze mówiąc też za nim nie przepadam w nadmiarze, ale tu wyjątkowo dobrze brzmi. I pachnie na cały dom.

Tarta z kaszy jaglanej
Tarta z kaszy jaglanej

inspiracja Tu
 
Tarta z kaszy jaglanej- składniki ( na formę ok. 26 cm) : 

– 2,5 szklanki suchej, nieugotowanej kaszy jaglanej

Kaszę podprażyć chwilę na suchej patelni, wypłukać dobrze na sicie, zalać wrzątkiem lub mlekiem (z mlekiem jest bardziej kremowo, może być roślinne) ok. 3 cm powyżej powierzchni, uzupełniać w miarę jak kasza wchłania płyn, gotować ok. 20 minut. Ostudzić.

ciasto: 

– połowa ugotowanej kaszy
– 3 łyżki mąki jaglanej ( pszennej lub kukurydzianej)
– jajko (można zastąpić łyżeczką zmielonego siemienia zalanego trzema łyżkami wrzątku)
– 4 łyżki cukru ( lub syropu z agawy czy ksylitolu)
– dwie czubate łyżki kakao

Składniki zagnieść do połączenia. Formę do tarty natłuścić masłem ( lub olejem czy masłem kokosowym) i wysypać tartą bułką lub mąką. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blaszkę wykleić ciastem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut.

krem: 

– połowa ugotowanej kaszy
szklanka mleka (zwykłego lub roślinnego)
– pół szklanki cukru /ksylitolu, po przygotowaniu należy sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 1/3 kostki prawdziwego masła lub łyżka masła kokosowego
– sok z połowy pomarańczy- można pominąć
– skórka otarta z połowy pomarańczy – można pominąć
– 100 g orzechów laskowych
– dwie łyżeczki miodu

Tarta z kaszy jaglanej

Do kaszy dodać lekko podgrzane z cukrem mleko, zblendować całość na gładki krem. Czekoladę rozpuścić w rondelku nad parująca wodą, dodać masło, mieszać aż do powstania jednolitej masy, wlać do zmiksowanej kaszy, dołożyć sok z pomarańczy i skórkę, dobrze wymieszać. Orzechy wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię, prażyć aż będą mocno gorące, ale nie przypalone. Wyłożyć na ściereczkę kuchenną, zawinąć i pocierać, większość skórek powinna zejść bez problemu. Już bez łupin ponownie wrzucić na patelnię, włączyć ogień i zalać dwiema łyżeczkami miodu, wymieszać . Po minucie, dwóch miód się skarmelizuje, pokryje orzechy. od razu przełożyć je na talerzyk. Patelnię zalać ciepłą wodą, by było ją łatwiej umyć. Orzechów nie próbować, bo bardzo gorące! Połowę wymieszać z masą, resztę zostawić do dekoracji wierzchu. Całą masę przełożyć na upieczony spód, udekorować orzechami i wstawić do lodówki do stężenia.

Tarta z kaszy jaglanej

 

Tarta z kaszy jaglanej

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Magdalena Kuchaja
    11 listopada, 2014, 11:15 am

    pyszne ciasto, właśnie takie lubię najbardziej! 🙂

  2. Urszula – Proste potrawy
    11 listopada, 2014, 11:16 am

    …i cóż więcej trzeba…

  3. BlingAlley
    11 listopada, 2014, 1:14 pm

    Ale mi się podoba to ciasto 🙂 muszę je upiec w ten weekend.

  4. Aguś kulinarnie
    11 listopada, 2014, 4:54 pm

    Kochana,ciekawa jestem,kiedy zrobisz ruskie pierogi z kaszy jaglanej:)masz niezwykły talent do jej przerabiania na smakołyki:)

    1. opalanka
      11 listopada, 2014, 6:10 pm

      Jestem bliska, Aguś:)

  5. Anonimowy
    11 listopada, 2014, 5:45 pm

    Kurde,sporo roboty,ale w następną niedzielę je zrobię.A teraz czekam,aż twoje za przeproszeniem ruchanki Beata wyrosną. Aha, chciałam dodać skromnie(;-)), że ja w odróżnieniu od innych, nie tylko podziwiam zdjęcia i przewiduję, że coś jest na pewno pyszne, GOTUJĘ! SMAKUJĘ! Świetny jest blog Niego na talerzu!!

    1. opalanka
      11 listopada, 2014, 6:09 pm

      To bardzo mi miło 🙂 Niech Ci się wszystko udaje:)

  6. Lena
    11 listopada, 2014, 6:56 pm

    Ale tarta pysznie wygląda. nie ma bata, muszę zrobić 🙂

  7. poproszedokladke.pl
    11 listopada, 2014, 9:23 pm

    cudowności u Ciebie jak zwykle! świetnie wygląda ta tarta 🙂

  8. Angie
    11 listopada, 2014, 9:35 pm

    Bardzo ciekawi mnie smak tego kremu, nie jadłam jeszcze takiego na bazie kaszy jaglanej. Muszę spróbować; ))

  9. Poezja Smaku
    12 listopada, 2014, 1:21 am

    Intrygująca i przede wszystkim zachwycająca 🙂

  10. Salvador Dali
    12 listopada, 2014, 8:36 pm

    o matko.. to musi być boskie.. <3
    z kaszy, a jednak wygląda jak mus z kremówki, czekolady.. <3

  11. Unknown
    15 października, 2015, 1:13 pm

    Czy można zastąpić krem czymś innym? Mam taki pomysł, by wykorzystać spód i zrobić coś na kształt szarlotki – krem zastępując jabłkami i pianką. Jak np. w tym przepisie http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/tarta-z-jabkami.html tylko na jaglanym spodzie… Myśli Pani, że będzie ok? 🙂

    1. opalanka
      15 października, 2015, 1:23 pm

      Wydaje mi się, że powinno wypaść dobrze:)

  12. Pstrokata
    25 stycznia, 2016, 7:13 pm

    Zrobiłam ten spód, ale wyszło tak sobie, dla mnie za mokre… Niemniej pozdrawiam bo inspiracja była 😉

    1. opalanka
      25 stycznia, 2016, 7:59 pm

      Pozdrawiam, ja uwielbiam takie właśnie:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie