Tarta z kaszy jaglanej. Czekoladowa tarta z kremem. Czekoladowa tarta jaglana z pomarańczą i orzechami

Tarta z kaszy jaglanej – bardzo dobra, mocno kremowa, intensywnie czekoladowa, z chrupiącymi orzechami. Dlaczego należy jeść kaszę jaglaną wiadomo. Za milion dobroczynnych pierwiastków i witamin, które ma i za to, że działa odkwaszająco, czyli  neutralizuje to, co wpakowaliśmy w siebie przy okazji podjadania niezdrowego jedzenia. Oswajanie jej smaku idzie mi nieźle. Pierwsza sprawa – pozbawić kaszę goryczki. Przez prażenie na suchej patelni lub płukanie wrzątkiem. Po ugotowaniu  można z niej zrobić rozmaitości (przepisy tutaj) , dlatego niewielki zapas ugotowanej kaszy trzymam w zamykanym pojemniku w lodówce. Przygotowałam z niej pyszną, kremową tartę, w której zarówno spód  i wypełnienie zostało  z niej wykonane. I naprawdę jest bardzo, bardzo dobra. Aromat pomarańczy w wypiekach nie każdy lubi, szczerze mówiąc też za nim nie przepadam w nadmiarze, ale tu wyjątkowo dobrze brzmi. I pachnie na cały dom.

Tarta z kaszy jaglanej
Tarta z kaszy jaglanej

inspiracja Tu
 
Tarta z kaszy jaglanej- składniki ( na formę ok. 26 cm) : 

– 2,5 szklanki suchej, nieugotowanej kaszy jaglanej

Kaszę podprażyć chwilę na suchej patelni, wypłukać dobrze na sicie, zalać wrzątkiem lub mlekiem (z mlekiem jest bardziej kremowo, może być roślinne) ok. 3 cm powyżej powierzchni, uzupełniać w miarę jak kasza wchłania płyn, gotować ok. 20 minut. Ostudzić.

ciasto: 

– połowa ugotowanej kaszy
– 3 łyżki mąki jaglanej ( pszennej lub kukurydzianej)
– jajko (można zastąpić łyżeczką zmielonego siemienia zalanego trzema łyżkami wrzątku)
– 4 łyżki cukru ( lub syropu z agawy czy ksylitolu)
– dwie czubate łyżki kakao

Składniki zagnieść do połączenia. Formę do tarty natłuścić masłem ( lub olejem czy masłem kokosowym) i wysypać tartą bułką lub mąką. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blaszkę wykleić ciastem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut.

krem: 

– połowa ugotowanej kaszy
szklanka mleka (zwykłego lub roślinnego)
– pół szklanki cukru /ksylitolu, po przygotowaniu należy sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 1/3 kostki prawdziwego masła lub łyżka masła kokosowego
– sok z połowy pomarańczy- można pominąć
– skórka otarta z połowy pomarańczy – można pominąć
– 100 g orzechów laskowych
– dwie łyżeczki miodu

Tarta z kaszy jaglanej

Do kaszy dodać lekko podgrzane z cukrem mleko, zblendować całość na gładki krem. Czekoladę rozpuścić w rondelku nad parująca wodą, dodać masło, mieszać aż do powstania jednolitej masy, wlać do zmiksowanej kaszy, dołożyć sok z pomarańczy i skórkę, dobrze wymieszać. Orzechy wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię, prażyć aż będą mocno gorące, ale nie przypalone. Wyłożyć na ściereczkę kuchenną, zawinąć i pocierać, większość skórek powinna zejść bez problemu. Już bez łupin ponownie wrzucić na patelnię, włączyć ogień i zalać dwiema łyżeczkami miodu, wymieszać . Po minucie, dwóch miód się skarmelizuje, pokryje orzechy. od razu przełożyć je na talerzyk. Patelnię zalać ciepłą wodą, by było ją łatwiej umyć. Orzechów nie próbować, bo bardzo gorące! Połowę wymieszać z masą, resztę zostawić do dekoracji wierzchu. Całą masę przełożyć na upieczony spód, udekorować orzechami i wstawić do lodówki do stężenia.

Tarta z kaszy jaglanej

 

Tarta z kaszy jaglanej

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Magdalena Kuchaja
    11 listopada, 2014, 11:15 am

    pyszne ciasto, właśnie takie lubię najbardziej! 🙂

  2. Urszula – Proste potrawy
    11 listopada, 2014, 11:16 am

    …i cóż więcej trzeba…

  3. BlingAlley
    11 listopada, 2014, 1:14 pm

    Ale mi się podoba to ciasto 🙂 muszę je upiec w ten weekend.

  4. Aguś kulinarnie
    11 listopada, 2014, 4:54 pm

    Kochana,ciekawa jestem,kiedy zrobisz ruskie pierogi z kaszy jaglanej:)masz niezwykły talent do jej przerabiania na smakołyki:)

    1. opalanka
      11 listopada, 2014, 6:10 pm

      Jestem bliska, Aguś:)

  5. Anonimowy
    11 listopada, 2014, 5:45 pm

    Kurde,sporo roboty,ale w następną niedzielę je zrobię.A teraz czekam,aż twoje za przeproszeniem ruchanki Beata wyrosną. Aha, chciałam dodać skromnie(;-)), że ja w odróżnieniu od innych, nie tylko podziwiam zdjęcia i przewiduję, że coś jest na pewno pyszne, GOTUJĘ! SMAKUJĘ! Świetny jest blog Niego na talerzu!!

    1. opalanka
      11 listopada, 2014, 6:09 pm

      To bardzo mi miło 🙂 Niech Ci się wszystko udaje:)

  6. Lena
    11 listopada, 2014, 6:56 pm

    Ale tarta pysznie wygląda. nie ma bata, muszę zrobić 🙂

  7. poproszedokladke.pl
    11 listopada, 2014, 9:23 pm

    cudowności u Ciebie jak zwykle! świetnie wygląda ta tarta 🙂

  8. Angie
    11 listopada, 2014, 9:35 pm

    Bardzo ciekawi mnie smak tego kremu, nie jadłam jeszcze takiego na bazie kaszy jaglanej. Muszę spróbować; ))

  9. Poezja Smaku
    12 listopada, 2014, 1:21 am

    Intrygująca i przede wszystkim zachwycająca 🙂

  10. Salvador Dali
    12 listopada, 2014, 8:36 pm

    o matko.. to musi być boskie.. <3
    z kaszy, a jednak wygląda jak mus z kremówki, czekolady.. <3

  11. Unknown
    15 października, 2015, 1:13 pm

    Czy można zastąpić krem czymś innym? Mam taki pomysł, by wykorzystać spód i zrobić coś na kształt szarlotki – krem zastępując jabłkami i pianką. Jak np. w tym przepisie http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/tarta-z-jabkami.html tylko na jaglanym spodzie… Myśli Pani, że będzie ok? 🙂

    1. opalanka
      15 października, 2015, 1:23 pm

      Wydaje mi się, że powinno wypaść dobrze:)

  12. Pstrokata
    25 stycznia, 2016, 7:13 pm

    Zrobiłam ten spód, ale wyszło tak sobie, dla mnie za mokre… Niemniej pozdrawiam bo inspiracja była 😉

    1. opalanka
      25 stycznia, 2016, 7:59 pm

      Pozdrawiam, ja uwielbiam takie właśnie:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)