Szybkie kokosowe ciasteczka owsiane. Kokosanki owsiane

Kokosowe ciasteczka owsiane – najłatwiejsze ciastka, naprawdę. A zwolennicy kokosanek będą w siódmym niebie. Ciastka robi się w ekspresowym tempie i nie potrzeba do nich absolutnie żadnych umiejętności kulinarnych, wystarczy zmieszać składniki. Są chrupiące, delikatne i bardzo smaczne. Najlepiej nakładać porcje ciasta na blaszkę jak najcieńszą warstwą, wtedy chrupkość jest bardziej spektakularna:) Po wyjęciu z piekarnika wydają się miękkie, ale chwilę później sztywnieją jak trzeba. Bardzo udany wypiek – kokosowe ciasteczka owsiane

Kokosowe ciasteczka owsiane

 

Kokosowe ciasteczka owsiane

Kokosowe ciasteczka owsiane- składniki ( na ok. 20 szt) : 

– półtorej szklanki płatków owsianych (szklanka poj. 250 ml)
– 100 g wiórków kokosowych
– 100 g rozpuszczonego masła
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki (pszennej, owsianej, jaglanej lub z amarantusa)
– 4 łyżki cukru, ksylitolu lub miodu
– ew. 2 -3 łyżki wody lub mleka

Kokosowe ciasteczka owsiane – przepis

Wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce. Gdyby masa była zbyt twarda, dodać łyżkę – dwie wody lub mleka. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać porcje ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczać dłonią formując okrągły kształt. Piec z termoobiegiem dwie blaszki na raz, ok. 15- 20 minut, bez termoobiegu pojedyncze blaszki nieco dłużej, do zrumienienia ciastek. Wyjąć i studzić na kratce.

Kokosowe ciasteczka owsiane

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    26 listopada, 2014, 11:34 am

    Owsiane kokosanki-to musi być poezja. Porywam parę do herbatki 😉

    1. opalanka
      26 listopada, 2014, 12:22 pm

      A proszszszsz, chętnie się podzielę:)

  2. Aguś kulinarnie
    26 listopada, 2014, 11:51 am

    Nie nadążę z pieczeniem,dziś chciałąbym zrobić Twoje jaglane,a tu już kolejna pyszna propozycja:)

    1. opalanka
      26 listopada, 2014, 12:22 pm

      Nadążysz:)

  3. Karolina Żak
    26 listopada, 2014, 12:00 pm

    na pewno zrobię,tylko masło zastąpię olejem kokosowym:)

  4. Magdalena Kuchaja
    26 listopada, 2014, 4:57 pm

    ale cudne kokosanki- w takim zdrowszym wydaniu! 🙂 zachęcam do wzięcia udziału w konkursie 🙂 http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

  5. Noemi
    26 listopada, 2014, 7:38 pm

    pięknie przedstawione ciasteczka 🙂 niedługo chyba będę robić je dla mikołaja i może skorzystam z tego przepisu?
    minimalist-only.blogspot.com

  6. poproszedokladke.pl
    26 listopada, 2014, 10:11 pm

    kokosanki, uwielbiam, po prostu uwielbiam!

  7. Marcela
    27 listopada, 2014, 4:54 am

    uuuuwielbiam kokosowe ciacha! BOMBA!

  8. gin
    27 listopada, 2014, 10:23 pm

    Podobają mi się, takich kokosanek jeszcze nie jadłam 🙂

  9. Poezja Smaku
    27 listopada, 2014, 11:35 pm

    Jako fanka kokosowych smaków jestem w siódmym niebie 🙂

  10. Ewa Zielińska-Król
    28 listopada, 2014, 4:11 pm

    Zrobiłam , upiekłam. Zapachniało w całym domu. Bardzo dobre. Doszliśmy do wniosku,że następnym razem dodamy coś kwaśnego. Może żurawinę?

  11. Natalia
    7 października, 2015, 3:50 pm

    Właśnie wyjęłam wyjęłam piekarnika i spróbowałam. Są po prostu pyszne 🙂 właśnie o ten smak mi chodziło kiedy szukałam przepisu 🙂

    1. opalanka
      7 października, 2015, 7:59 pm

      Cieszę się, pozdrawiam:)

  12. Unknown
    19 kwietnia, 2016, 11:11 am

    Czy można tu dodać mąkę kokosowa zamiast przennj ??

  13. Unknown
    19 kwietnia, 2016, 11:11 am

    Czy można tu dodać mąkę kokosowa zamiast przennj ??

    1. opalanka
      19 kwietnia, 2016, 12:47 pm

      Nie robiłam, ale spróbowałabym:)

  14. Anonimowy
    8 września, 2016, 8:30 pm

    Świetne są 🙂

  15. Anonimowy
    16 maja, 2017, 11:10 am

    Polecam 🙂 Pyszotka :):)

  16. Monika
    19 czerwca, 2019, 6:08 pm

    Pyszne! Zrobiłam i są świetne. Idealne do zrobienia z dzieckiem. Wszystko może zrobić samo.

  17. Kiki
    12 lutego, 2020, 9:47 am

    Ciekawi mnie ile kcal może być w takim jedynym ciastku?

    1. Beata Królikiewicz
      14 lutego, 2020, 2:42 pm

      Dokładnie nie policzysz, bo to ręczna robota i ciastka są różnej wielkości. Ale z grubsza – 60 – 90 kcal.

  18. Angelika
    28 marca, 2020, 3:51 pm

    Czy jajka można pominąć lub zastąpić czymś innym? U nas alergia niestety. Pozdrawiam ?

    1. Beata Królikiewicz
      28 marca, 2020, 4:49 pm

      Można, trzeba zmielić siemię lniane, łyżkę zamiast jednego jajka. Trzeba zmielić i zalać niewielką ilością wrzątku.

  19. Daga
    17 sierpnia, 2020, 8:16 pm

    Zrobilam. Ludzie… jakie one są idealnie pyszne!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)