Szybkie kokosowe ciasteczka owsiane

Szybkie kokosowe ciasteczka owsiane – najłatwiejsze ciastka, naprawdę. Zwolennicy kokosanek będą w siódmym niebie. Ciastka robi się w ekspresowym tempie i nie potrzeba do nich absolutnie żadnych umiejętności kulinarnych, wystarczy zmieszać składniki. Są chrupiące, delikatne i bardzo smaczne. Najlepiej nakładać porcje ciasta na blaszkę jak najcieńszą warstwą, wtedy chrupkość jest bardziej spektakularna. Po wyjęciu z piekarnika wydają się miękkie, ale chwilę później sztywnieją jak trzeba. Bardzo udany wypiek – kokosowe ciasteczka owsiane.
Idealne do kawy czy herbaty, do zabrania do szkoły czy pracy.

Zobacz tez przepis na ciasteczka owsiane

Kokosowe ciasteczka owsiane

 

Kokosowe ciasteczka owsiane

Szybkie kokosowe ciasteczka owsiane – składniki ( na ok. 20 szt) : 

– półtorej szklanki płatków owsianych (szklanka poj. 250 ml)
– 100 g wiórków kokosowych
– 100 g rozpuszczonego masła
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki (pszennej, owsianej, jaglanej lub z amarantusa)
– 4 łyżki cukru, ksylitolu lub miodu
– ew. 2 -3 łyżki wody lub mleka

Szybkie kokosowe ciasteczka owsiane – przepis

Wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce. Gdyby masa była zbyt twarda, dodać łyżkę – dwie wody lub mleka.
Piekarnik rozgrzać do 160 st. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.

Łyżką nakładać porcje ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczać dłonią formując okrągły kształt.
Piec z termoobiegiem dwie blaszki na raz, ok. 15- 20 minut, bez termoobiegu pojedyncze blaszki nieco dłużej, do zrumienienia ciastek.
Wyjąć i studzić na kratce.

Kokosowe ciasteczka owsiane

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    26 listopada, 2014, 11:34 am

    Owsiane kokosanki-to musi być poezja. Porywam parę do herbatki 😉

    1. opalanka
      26 listopada, 2014, 12:22 pm

      A proszszszsz, chętnie się podzielę:)

  2. Aguś kulinarnie
    26 listopada, 2014, 11:51 am

    Nie nadążę z pieczeniem,dziś chciałąbym zrobić Twoje jaglane,a tu już kolejna pyszna propozycja:)

    1. opalanka
      26 listopada, 2014, 12:22 pm

      Nadążysz:)

  3. Karolina Żak
    26 listopada, 2014, 12:00 pm

    na pewno zrobię,tylko masło zastąpię olejem kokosowym:)

  4. Magdalena Kuchaja
    26 listopada, 2014, 4:57 pm

    ale cudne kokosanki- w takim zdrowszym wydaniu! 🙂 zachęcam do wzięcia udziału w konkursie 🙂 http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

  5. Noemi
    26 listopada, 2014, 7:38 pm

    pięknie przedstawione ciasteczka 🙂 niedługo chyba będę robić je dla mikołaja i może skorzystam z tego przepisu?
    minimalist-only.blogspot.com

  6. poproszedokladke.pl
    26 listopada, 2014, 10:11 pm

    kokosanki, uwielbiam, po prostu uwielbiam!

  7. Marcela
    27 listopada, 2014, 4:54 am

    uuuuwielbiam kokosowe ciacha! BOMBA!

  8. gin
    27 listopada, 2014, 10:23 pm

    Podobają mi się, takich kokosanek jeszcze nie jadłam 🙂

  9. Poezja Smaku
    27 listopada, 2014, 11:35 pm

    Jako fanka kokosowych smaków jestem w siódmym niebie 🙂

  10. Ewa Zielińska-Król
    28 listopada, 2014, 4:11 pm

    Zrobiłam , upiekłam. Zapachniało w całym domu. Bardzo dobre. Doszliśmy do wniosku,że następnym razem dodamy coś kwaśnego. Może żurawinę?

  11. Natalia
    7 października, 2015, 3:50 pm

    Właśnie wyjęłam wyjęłam piekarnika i spróbowałam. Są po prostu pyszne 🙂 właśnie o ten smak mi chodziło kiedy szukałam przepisu 🙂

    1. opalanka
      7 października, 2015, 7:59 pm

      Cieszę się, pozdrawiam:)

  12. Unknown
    19 kwietnia, 2016, 11:11 am

    Czy można tu dodać mąkę kokosowa zamiast przennj ??

  13. Unknown
    19 kwietnia, 2016, 11:11 am

    Czy można tu dodać mąkę kokosowa zamiast przennj ??

    1. opalanka
      19 kwietnia, 2016, 12:47 pm

      Nie robiłam, ale spróbowałabym:)

  14. Anonimowy
    8 września, 2016, 8:30 pm

    Świetne są 🙂

  15. Anonimowy
    16 maja, 2017, 11:10 am

    Polecam 🙂 Pyszotka :):)

  16. Monika
    19 czerwca, 2019, 6:08 pm

    Pyszne! Zrobiłam i są świetne. Idealne do zrobienia z dzieckiem. Wszystko może zrobić samo.

  17. Kiki
    12 lutego, 2020, 9:47 am

    Ciekawi mnie ile kcal może być w takim jedynym ciastku?

    1. Beata Królikiewicz
      14 lutego, 2020, 2:42 pm

      Dokładnie nie policzysz, bo to ręczna robota i ciastka są różnej wielkości. Ale z grubsza – 60 – 90 kcal.

  18. Angelika
    28 marca, 2020, 3:51 pm

    Czy jajka można pominąć lub zastąpić czymś innym? U nas alergia niestety. Pozdrawiam ?

    1. Beata Królikiewicz
      28 marca, 2020, 4:49 pm

      Można, trzeba zmielić siemię lniane, łyżkę zamiast jednego jajka. Trzeba zmielić i zalać niewielką ilością wrzątku.

  19. Daga
    17 sierpnia, 2020, 8:16 pm

    Zrobilam. Ludzie… jakie one są idealnie pyszne!

    1. Anna
      13 stycznia, 2021, 8:20 pm

      Jutro robię !!! Brzmią pysznie 🙂

  20. Nicola
    5 marca, 2021, 1:37 pm

    Zrobione 😁Smaczne 🤗 Polecam 😊

  21. Katarzyna
    21 października, 2021, 2:42 pm

    Są przepyszne, robię z podwójnej porcji bo znikają w mgnieniu oka

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)