Kruche ciasteczka kukurydziane
Do masy ciasteczkowej dodałam ziarenka sezamu, mają też chrupiący, sezamowy wierzch. Można posypać je cukrem lub posiekanymi orzechami lub nie posypywać ich niczym. Zwyczajne,domowe, kruche ciasteczka kukurydziane o maślano -waniliowo- sezamowym smaku. Najlepiej przechowywać je w metalowej, szczelnej puszce, by nie zwilgotniały.
składniki:
– 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
– 1 szklanka mąki pszennej ( można w całości użyć mąki kukurydzianej, ciasto trzeba wtedy obficiej podsypywać przy wałkowaniu )
– 150 g zimnego masła
– trzy żółtka
– pół szklanki cukru lub ksylitolu (110g)
– kilka kropli ekstraktu wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– 3 łyżki sezamu plus łyżka, dwie do panierowania wierzchu
– łyżka, dwie zimnej śmietany lub jogurtu
Masło pokroić na kawałki, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie klejące, dodać nieco więcej mąki, jeśli zbyt twarde, łyżkę śmietany lub jogurtu. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na podsypanym mocno mąką blacie lub stolnicy, można też rozwałkować ciasto między kawałkami folii spożywczej. Wykrawać ciastka dowolną foremką, każde panierować w sezamie dociskając dłonią, by ziarenka się przykleiły. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec ok. 15 – 20 minut z termoobiegiem, aż ciastka lekko się zrumienią. Bez termoobiegu piec blaszki pojedynczo, w temperaturze 170 st.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
mąkę kukurydzianą mam w domu więc w końcu ją zużyje 🙂
O właśnie, mam nadmiar mąki kukurydzianej 🙂 Ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie:)
Mają piękny kolor! Jestem bardzo ciekawa ich smaku 🙂
muszę wypróować, akurat mam mąkę kukurydzianą 🙂
wyglądają pysznie i jaki ładny kolor 😉
Urocze kwiatuszki 🙂
już po zdjęciach widać, że ciasteczka są idealnie krucheee <3
wiedziałaś jak mnie zachęcić do słodkiego!
Do herbatki w te pochmurne dni idealne 😀
fajne ciasteczka
Nie wiem ,czy autorzy powyższych wpisów już próbowali ciasteczek,ja własnie je upiekłam i już jadłam !Pyszne!!!!
Polecam tym bardziej ,że przepis genialnie prosty.I z wielką rozkoszą spróbuję kolejnych receptur:}Pozdrawiam noworocznie-fanka bloga Danka.
Bardzo fajnie, że napisałaś. Zapraszamy częściej:)
Upiekłam ze szklanką mąki qqrydzianej, 1,5 pszennej razowej, cukrem trzcinowym i śmietana. Są słodziutkie, mięciutkie i pyszne. Dzięki za przepis:)
Pozdrowionka:)
Wg mnie zdecydowanie za słodkie choć dodałam tylko pół szklanki cukru. Do gorzkiej herbaty lub kawy mogą być.
Ok. ilu sztuk ciasteczek wychodzi z przepisu?
Nie pamiętam dokładnie, ale zdaje się , że ok. 30 – 40 .
Poprostu przepyszne-ja dałam polowe cukru co w przepisie – wyszly mniamuśne i chrupiące ??
Masno! Pyszne i maślane. Miam……… 🙂
Ciasteczka są przepyszne, kruche,maślane!