Kruche ciasteczka kukurydziane

Do masy ciasteczkowej dodałam ziarenka sezamu, mają też chrupiący, sezamowy wierzch. Można posypać je cukrem lub posiekanymi orzechami lub nie posypywać ich niczym. Zwyczajne,domowe, kruche ciasteczka kukurydziane o maślano -waniliowo- sezamowym smaku. Najlepiej przechowywać je w metalowej, szczelnej puszce, by nie zwilgotniały.

kruche ciasteczka kukurydziane

  składniki: 

– 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
– 1 szklanka mąki pszennej ( można w całości użyć mąki kukurydzianej, ciasto trzeba wtedy obficiej podsypywać przy wałkowaniu )
– 150 g zimnego masła
– trzy żółtka
– pół szklanki cukru lub ksylitolu (110g)
– kilka kropli ekstraktu wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– 3 łyżki sezamu plus łyżka, dwie do panierowania wierzchu
– łyżka, dwie zimnej śmietany lub jogurtu

Masło pokroić na kawałki, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie klejące, dodać nieco więcej mąki, jeśli zbyt twarde, łyżkę śmietany lub jogurtu. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na podsypanym mocno mąką blacie lub stolnicy, można też rozwałkować ciasto między kawałkami folii spożywczej. Wykrawać ciastka dowolną foremką, każde  panierować w sezamie dociskając dłonią, by ziarenka się przykleiły. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec ok. 15 – 20 minut z termoobiegiem, aż ciastka lekko się zrumienią. Bez termoobiegu piec blaszki pojedynczo, w temperaturze 170 st.

kruche ciasteczka kukurydziane

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. ILoveBake.pl
    13 października, 2014, 6:16 am

    mąkę kukurydzianą mam w domu więc w końcu ją zużyje 🙂

  2. Lena
    13 października, 2014, 6:38 am

    O właśnie, mam nadmiar mąki kukurydzianej 🙂 Ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie:)

  3. RedHead
    13 października, 2014, 8:42 am

    Mają piękny kolor! Jestem bardzo ciekawa ich smaku 🙂

  4. poproszedokladke.pl
    13 października, 2014, 9:24 am

    muszę wypróować, akurat mam mąkę kukurydzianą 🙂

  5. Magdalena Kuchaja
    13 października, 2014, 5:53 pm

    wyglądają pysznie i jaki ładny kolor 😉

  6. gin
    13 października, 2014, 11:05 pm

    Urocze kwiatuszki 🙂

  7. Salvador Dali
    14 października, 2014, 6:32 pm

    już po zdjęciach widać, że ciasteczka są idealnie krucheee <3
    wiedziałaś jak mnie zachęcić do słodkiego!

  8. ola in the kitchen
    14 października, 2014, 6:59 pm

    Do herbatki w te pochmurne dni idealne 😀

  9. Konczi i Szpileczka
    16 października, 2014, 10:58 am

    fajne ciasteczka

  10. Anonimowy
    11 stycznia, 2015, 1:15 pm

    Nie wiem ,czy autorzy powyższych wpisów już próbowali ciasteczek,ja własnie je upiekłam i już jadłam !Pyszne!!!!
    Polecam tym bardziej ,że przepis genialnie prosty.I z wielką rozkoszą spróbuję kolejnych receptur:}Pozdrawiam noworocznie-fanka bloga Danka.

    1. opalanka
      11 stycznia, 2015, 3:52 pm

      Bardzo fajnie, że napisałaś. Zapraszamy częściej:)

  11. Em Be
    10 maja, 2016, 9:54 pm

    Upiekłam ze szklanką mąki qqrydzianej, 1,5 pszennej razowej, cukrem trzcinowym i śmietana. Są słodziutkie, mięciutkie i pyszne. Dzięki za przepis:)

    1. opalanka
      11 maja, 2016, 9:04 pm

      Pozdrowionka:)

  12. Katarzyna Lewandowska
    1 września, 2016, 7:03 am

    Wg mnie zdecydowanie za słodkie choć dodałam tylko pół szklanki cukru. Do gorzkiej herbaty lub kawy mogą być.

  13. Anonimowy
    26 września, 2016, 7:46 pm

    Ok. ilu sztuk ciasteczek wychodzi z przepisu?

    1. opalanka
      27 września, 2016, 5:50 am

      Nie pamiętam dokładnie, ale zdaje się , że ok. 30 – 40 .

  14. Edzia
    29 marca, 2018, 5:36 pm

    Poprostu przepyszne-ja dałam polowe cukru co w przepisie – wyszly mniamuśne i chrupiące ??

  15. Dycha
    4 sierpnia, 2019, 1:29 pm

    Masno! Pyszne i maślane. Miam……… 🙂

  16. Zosia
    11 czerwca, 2020, 11:53 am

    Ciasteczka są przepyszne, kruche,maślane!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)