Krucha szarlotka z pianką

Krucha szarlotka z pianką, łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. W kruchym cieście nie wykorzystuje się całych jajek, jedynie żółtka, z białek można wykonać bezę lub tak jak tu, w szybszej wersji,  wykorzystać piankę jako wykończenia ciasta. W kruchym cieście cudny jest smak i zapach prawdziwego masła, nie da się go podrobić najlepszą nawet margaryną. Do przygotowania ciasta można wykorzystać domowe jabłka ze słoika lub świeżą, twardą odmianę, np. szarą renetę czy antonówkę.

Krucha szarlotka z pianką

Krucha szarlotka z pianką
składniki (na blaszkę ok. 24x 32 cm) :

ciasto: 
– 200 g prawdziwego masła
– 4 żółtka
– 2/3 szklanki cukru
– 3 szklanki (o pojemności 250 ml) mąki pszennej, (jeśli dodamy połowę mąki krupczatki, ciasto będzie jeszcze bardziej kruche)
– łyżka cukru waniliowego
– 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
nadzienie jabłkowe: 
– 2 kg twardych jabłek
– pół szklanki cukru
– ew. szklanka rodzynek (niekoniecznie) i łyżeczka cynamonu
 pianka: 
4 białka
– 4 łyżki cukru

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść w kulę i włożyć na pół godziny, zawinięte w folię spożywczą do lodówki. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać łyżkę, dwie wody, wrzucić do dużego garnka na 5-7 minut, podgrzewać mieszając by leciutko zmiękły ale się nie rozpadły. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Blaszkę nasmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wykleić schłodzonym ciastem dno i boki formy, rozwałkować je wcześniej na podsypanym mąką blacie lub bez wałkowania wykleić ręką. Wstawić na 20 minut do rozgrzanego piekarnika, podpiec do lekkiego zrumienienia. Białka ubić mikserem lub trzepaczką, pod koniec dodawać po łyżce cukru. Podpieczony spód ciasta wyjąć, przykryć warstwą jabłek i wyłożyć na nie pianę. Piec kolejne 20 minut. Gdyby piana zbytnio się rumieniła, wyłączyć górną grzałkę lub nakryć delikatnie wierzch ciasta aluminiową folią.

Krucha szarlotka z pianką

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Kinga Łucja
    21 października, 2014, 5:13 am

    Wyśmienicie wygląda! 🙂

  2. poproszedokladke.pl
    21 października, 2014, 6:10 am

    pyszna, domowa szarlotka, taką lubię najbardziej 🙂

  3. Salvador Dali
    21 października, 2014, 6:53 am

    i ta warstwa jabłek.. o mamoooo <3

  4. Lena
    21 października, 2014, 8:20 am

    Tradycyjna szarlotka z pianką-pychota 🙂

  5. ILoveBake.pl
    21 października, 2014, 10:28 am

    śliczne ciacho, a pianka perfekcyjna 🙂

  6. Kuchnia domowa Ani
    21 października, 2014, 10:29 am

    Bardzo uroczo wygląda :))

  7. RedHead
    21 października, 2014, 1:43 pm

    Piękna w przekroju! Mogę się wprosić? 🙂

    1. opalanka
      21 października, 2014, 2:47 pm

      Przyjeżdżaj!

  8. Ervisha
    21 października, 2014, 2:30 pm

    Arcydzieło 🙂

  9. Ula
    21 października, 2014, 4:29 pm

    Wygląda słodziutko a pewnie smakuje niebiańsko;-)
    pozdrawiam cieplutko.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)