Razowy chleb na zakwasie

Jak zrobić zakwas czyli dzikie, zdrowe drożdże, by chleb urósł, opisałam tutaj.

Ależ to frajda z tym domowym chlebem. Satysfakcję mam naprawdę wielką, że się w końcu udało i rozgryzłam zakwasowe upodobania. Cudny poradnik chlebowy i wiele przydatnych wskazówek znalazłam na blogu Przepis Na Chleb. Przed pieczeniem zakwas należy dokarmić. Potem wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia, a potem wstawić ciasto do piekarnika. Jak zaplanować te czynności, by świeży wypiek był gotowy do jedzenia na śniadanie albo na kolację?

Dla pracujących od rana do popołudnia – świeży chleb na śniadanie, pieczenie wieczorne.

Rano wyjąć zakwas z lodówki, dokarmić porządnie (ok. 3 czubate łyżki mąki plus tyle samo ciepłej, niegorącej wody), wymieszać, wstawić słoik w plastikową miskę, przykryć czapeczką z płótna, gazy lub ręcznika papierowego ( może rosnąć jak szalony i wykipieć) i odstawić w ciepłe miejsce ( 23-28 st.). Po powrocie do domu wyrobić ciasto z częścią zakwasu, odstawić do wyrośnięcia, wieczorem piec. Zostawić do ostygnięcia na noc. Na śniadanie mamy świeżutki chleb.

W wolne dni – świeży chleb na kolację, pieczenie popołudniowe.

Rano ( g. 8-10) wyjąć zakwas z lodówki i dokarmić porządnie ( ok. 3 czubate łyżki mąki plus tyle samo ciepłej, niegorącej wody), wymieszać, można wstawić słoik w plastikową miskę na wypadek, gdyby rósł bardzo i chciał uciekać ze słoika, odstawić w ciepłe miejsce. Ok. g. 14 – 15 wyrobić ciasto zgodnie z ulubionym przepisem, odstawić do wyrośnięcia, piec o 16 – 17, odstawić do wystygnięcia. Na kolację mamy pachnący i chrupiący wypiek.

Razowy chleb na zakwasie z poniższego przepisu ma dodatek mąki orkiszowej bo zdrowsza, jeśli ktoś nie ma, niech dosypie więcej pszennej razowej albo zwykłej pszennej. Z podanych proporcji wyjdzie 1 bochenek, z keksówki 11x 30 cm. Wypiek ma chrupiąca skórkę, jest wilgotny ale nie kleisty i gumowy, bardzo dobrze się kroi. Można dodać do ciast dowolne, ulubione ziarna lub posypać nimi wierzch bochenka.

Razowy chleb na zakwasie

 

Razowy chleb na zakwasie

składniki ( na keksówkę 11x 30 cm) :

– 200 g żytniego, dokarmionego rano (3 łyżkami mąki i 3 łyżkami ciepłej wody) zakwasu
– 280 g mąki pszennej razowej (chlebowej, typ 2000)
– 250 g mąki orkiszowej (można użyć zwykłej pszennej typ 450, 500)
– 300 ml – 500ml letniej wody
– łyżka oleju
– łyżeczka soli
– garść słonecznika, dyni czy innych ziaren (np. siemię lniane, sezam)

Wszystkie składniki wyrobić dobrze mikserem lub ręką w misce. Ciasto musi dać się dość łatwo mieszać, w razie potrzeby należy dodać nieco więcej wody. Formę wyłożyć naoliwionym lekko papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać zwilżoną wodą dłonią, posypać ziarnami lekko je dociskając, okryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 23- 28 st). Można nagrzać piekarnik do 50 st, wstawić do niego formę i wyłączyć grzałki. Ciasto w tych warunkach ładnie wyrośnie w ciągu 1 – 2,5 godziny. Wyjąć blaszkę, piekarnik rozgrzać do 260 st. Ciasto spryskać wodą (3-4 pryśnięcia spryskiwacza do kwiatków), wstawić blaszkę do pieca, spryskać wodą porządnie tył i boki piekarnika. Pozwoli to wyrosnąć jeszcze ciastu i uzyskamy chrupiącą skórkę. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 230 stopni i piec kolejne 20 – 25 minut. Używając rękawic kuchennych, wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć z formy, zdjąć papier. Postukany od spodu chleb, powinien wydawać głuchy odgłos. Jeśli dół jest miękkawy, włożyć ponownie bochenek do piekarnika (już bez formy i dopiec ok. 5-10 minut).

Mówię Wam – niebo na talerzu:)


  1. Marcela
    28 września, 2014, 9:14 am

    o rany! pyszności! aż cieknie ślinka! skradnę przepis!

  2. Lena
    28 września, 2014, 10:12 am

    Razowiec idealny, taki jaki lubię najbardziej. Muszę wrócić do pieczenia chleba 🙂

  3. Aguś kulinarnie
    28 września, 2014, 10:38 am

    Super!

  4. babka z rodzynkiem
    28 września, 2014, 10:48 am

    Chleb na własnym zakwasie-pycha…

  5. Kinga Łucja
    28 września, 2014, 11:36 am

    uwielbiam domowe chlebki 😉

  6. Angie
    28 września, 2014, 4:38 pm

    Wyrósł cudownie! )

  7. Mery
    28 września, 2014, 6:06 pm

    Podziwiam twój chlebek! Pięknie się upiekł!

  8. Dominika Ostach
    28 września, 2014, 7:37 pm

    chleb jeszcze przede mną. Twój pięknie kusi 🙂

  9. Salvador Dali
    29 września, 2014, 12:13 pm

    wyrósł jak na drożdżach 😀
    piękny, mmm 🙂

  10. Tosia
    29 września, 2014, 6:01 pm

    Taki chlebek jest najsmaczniejszy 🙂

  11. Anonimowy
    29 czerwca, 2015, 10:35 am

    Ile to jest 200g zakwasu?
    Agnieszka

    1. opalanka
      29 czerwca, 2015, 11:54 am

      stawiasz słoik na wadze, tarujesz i ważysz, jak mąkę. Albo dajesz ok. 200 ml.

  12. Ewa
    25 stycznia, 2016, 2:33 pm

    czy ten olej jest do wysmarowania formy czy wlewamy go do chleba ?

    1. opalanka
      25 stycznia, 2016, 7:56 pm

      Do ciasta.

    2. Ewa
      30 stycznia, 2016, 8:15 pm

      Dziękuję – pierwszy chlebek był bez oleju i też wyszedł świetny 🙂 Dziękuję za przepis – to mój pierwszy chlebek na zakwasie który wyszedł mi smaczny 🙂

  13. Anonimowy
    3 sierpnia, 2016, 9:59 am

    Zastanawiam się, który z przepisów można by wykorzystać, by stworzyć chleb razowy na miodzie, lub z muesli. Chętnie poznałabym przepis na sprawdzony chleb z dodatkiem śliwek suszonych czy żurawiny.

    1. opalanka
      3 sierpnia, 2016, 11:46 am

      Spokojnie do tej receptury możesz dorzucić i śliwki i żurawinę.
      A i miodu łyżkę czy dwie – nie zaszkodzi.

    2. Anonimowy
      3 sierpnia, 2016, 7:38 pm

      Dziękuję. Spróbuje nastepnym razem.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)