
Puszyste ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami jest pewnie jednym z najczęściej pieczonych ciast w polskich domach. Wypiekające mamy i babcie, na zatłuszczonych od częstego używania karteczkach zostawiają przepisy wnuczkom i córkom. Taką karteczkę mam i pewnie zostawię Olci. To ciasto jest najbardziej klasycznym, babcinym plackiem ze śliwkami. Puszyste, pachnące masłem i bardzo smaczne. Łatwe. Ucierane, choć mikserem, a nie pałką w makutrze. Gdyby jednak ktoś chciał, proszszsz bardzo:) Najlepiej, by wszystkie składniki miały jednakową, pokojową temperaturę.
składniki (na blaszkę ok. 30×40 cm, można piec w mniejszej, zmniejszając składniki o połowę):
– kostka miękkiego masła ( 82 % tłuszczu)
– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 3 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– dwie łyżeczki proszku do pieczenia
– 400 ml mleka
– 2 łyżki kaszy manny
– łyżka octu
– ok. 1 kg śliwek
na lukier:
– pół szklanki cukru pudru
– 2 – 3 łyżki soku z cytryny
– garść siekanych orzechów do posypania
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ustawić temperaturę na 160 st. Masło utrzeć z cukrem płaską końcówką miksera. Dodać jajka, ucierać, aż połączą się z tłuszczem. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Wlać mleko, zmiksować do połączenia składników, dodać kaszę i ocet, dobrze wymieszać łyżką. Przelać masę do formy. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki i ułożyć w centymetrowych odległościach od siebie (raczej nie gęściej, może zrobić się zakalec), koniecznie skórką do dołu. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Patyczek wyjęty z ciasta musi być suchy, nie oklejony. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, jeśli będzie zbyt gęsty, dodać kroplę, dwie wody. Polać ciasto, posypać orzechami.
–

Czym można zastąpić kaszę manną?
kaszką orkiszową
Nie wiem, bo nie piekłam bez, może można pominąć całkiem.
Pysznie…jak u mamy:)
W ubiegły weekend u nas w domu zniknęły dwie blachy takiego ciasta, jest naprawdę pyszne i lubiane przez wszystkich
Ciasto ze śliwkami-sama wczoraj robiłam. Uwielbiam, smak późnego lata
Oj chętnie bym oderwała kawałeczek do popołudniowej kawki:-)
Mmmmmmmmm, śliwkowe pyszności
uwielbiam owocowe wypieki, a śliwki pasują idealnie
lekko puszczą sok, a temp piekarnika wydobywa z nich kwaskowatość, którą idealnie niweluje cukier puder.. mmm 
Ciasto wyszło przepyszne ale po spektakularnym opadzie mam idealny zakalec
Wiem, że mleko powinno mieć temperaturę pokojową. Nie wiem na co liczyłam wlewając zimne ale trudno
Zastanawiam się czy to nie wina lukru. Zrobiłam lukier z cukru zwykłego i 5 łyżek soku z cytryny. Polałam tym jeszcze ciepłe ciasto
Czy to może być powód?/ Kaja
http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html – tu do poczytania o zakalcu. Czy lukier? Też może być:)