Puszyste ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami jest pewnie jednym z najczęściej pieczonych ciast w polskich domach.  Wypiekające mamy i babcie, na zatłuszczonych od częstego używania karteczkach zostawiają przepisy wnuczkom i córkom. Taką karteczkę mam i pewnie zostawię Olci. To ciasto jest najbardziej klasycznym, babcinym plackiem ze śliwkami. Puszyste, pachnące masłem i bardzo smaczne. Łatwe. Ucierane, choć mikserem, a nie pałką w makutrze. Gdyby jednak ktoś chciał, proszszsz bardzo:) Najlepiej, by wszystkie składniki miały jednakową, pokojową temperaturę.

ciasto ze śliwkami

 

ciasto ze śliwkami

składniki (na blaszkę ok. 30×40 cm, można piec w mniejszej, zmniejszając składniki o połowę): 

– kostka miękkiego masła ( 82 % tłuszczu) 
– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 3 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– dwie łyżeczki proszku do pieczenia
– 400 ml mleka
– 2 łyżki kaszy manny
– łyżka octu
– ok. 1 kg śliwek

na lukier: 

– pół szklanki cukru pudru
– 2 – 3 łyżki soku z cytryny
– garść siekanych orzechów do posypania

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ustawić temperaturę na 160 st. Masło utrzeć z cukrem płaską końcówką miksera. Dodać jajka, ucierać, aż połączą się z tłuszczem. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Wlać mleko, zmiksować do połączenia składników, dodać kaszę i ocet, dobrze wymieszać łyżką. Przelać masę do formy. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki i ułożyć w centymetrowych odległościach od siebie (raczej nie gęściej, może zrobić się zakalec), koniecznie skórką do dołu. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Patyczek wyjęty z ciasta musi być suchy, nie oklejony. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, jeśli będzie zbyt gęsty, dodać kroplę, dwie wody. Polać ciasto, posypać orzechami.

ciasto ze śliwkami

 

ciasto ze śliwkami



  1. Iwona
    5 września, 2014, 7:17 am

    Czym można zastąpić kaszę manną?

    1. Anonimowy
      28 sierpnia, 2017, 10:34 am

      kaszką orkiszową

  2. opalanka
    5 września, 2014, 7:37 am

    Nie wiem, bo nie piekłam bez, może można pominąć całkiem.

  3. Aguś kulinarnie
    5 września, 2014, 8:27 am

    Pysznie…jak u mamy:)

  4. klauditta
    5 września, 2014, 9:09 am

    W ubiegły weekend u nas w domu zniknęły dwie blachy takiego ciasta, jest naprawdę pyszne i lubiane przez wszystkich 🙂

  5. Lena
    5 września, 2014, 9:27 am

    Ciasto ze śliwkami-sama wczoraj robiłam. Uwielbiam, smak późnego lata 🙂

  6. Marzena
    5 września, 2014, 11:05 am

    Oj chętnie bym oderwała kawałeczek do popołudniowej kawki:-)

  7. skoraq cooks
    6 września, 2014, 11:45 pm

    Mmmmmmmmm, śliwkowe pyszności 🙂

  8. Salvador Dali
    7 września, 2014, 12:13 pm

    uwielbiam owocowe wypieki, a śliwki pasują idealnie 🙂 lekko puszczą sok, a temp piekarnika wydobywa z nich kwaskowatość, którą idealnie niweluje cukier puder.. mmm 🙂

  9. Anonimowy
    15 września, 2015, 8:00 am

    Ciasto wyszło przepyszne ale po spektakularnym opadzie mam idealny zakalec 😀 Wiem, że mleko powinno mieć temperaturę pokojową. Nie wiem na co liczyłam wlewając zimne ale trudno 🙂 Zastanawiam się czy to nie wina lukru. Zrobiłam lukier z cukru zwykłego i 5 łyżek soku z cytryny. Polałam tym jeszcze ciepłe ciasto 🙂 Czy to może być powód?/ Kaja

    1. opalanka
      15 września, 2015, 10:08 am

      http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html – tu do poczytania o zakalcu. Czy lukier? Też może być:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)