Puszyste ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami jest pewnie jednym z najczęściej pieczonych ciast w polskich domach.  Wypiekające mamy i babcie, na zatłuszczonych od częstego używania karteczkach zostawiają przepisy wnuczkom i córkom. Taką karteczkę mam i pewnie zostawię Olci. To ciasto jest najbardziej klasycznym, babcinym plackiem ze śliwkami. Puszyste, pachnące masłem i bardzo smaczne. Łatwe. Ucierane, choć mikserem, a nie pałką w makutrze. Gdyby jednak ktoś chciał, proszszsz bardzo:) Najlepiej, by wszystkie składniki miały jednakową, pokojową temperaturę.

ciasto ze śliwkami

 

ciasto ze śliwkami

składniki (na blaszkę ok. 30×40 cm, można piec w mniejszej, zmniejszając składniki o połowę): 

– kostka miękkiego masła ( 82 % tłuszczu) 
– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 3 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– dwie łyżeczki proszku do pieczenia
– 400 ml mleka
– 2 łyżki kaszy manny
– łyżka octu
– ok. 1 kg śliwek

na lukier: 

– pół szklanki cukru pudru
– 2 – 3 łyżki soku z cytryny
– garść siekanych orzechów do posypania

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ustawić temperaturę na 160 st. Masło utrzeć z cukrem płaską końcówką miksera. Dodać jajka, ucierać, aż połączą się z tłuszczem. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Wlać mleko, zmiksować do połączenia składników, dodać kaszę i ocet, dobrze wymieszać łyżką. Przelać masę do formy. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki i ułożyć w centymetrowych odległościach od siebie (raczej nie gęściej, może zrobić się zakalec), koniecznie skórką do dołu. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Patyczek wyjęty z ciasta musi być suchy, nie oklejony. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, jeśli będzie zbyt gęsty, dodać kroplę, dwie wody. Polać ciasto, posypać orzechami.

ciasto ze śliwkami

 

ciasto ze śliwkami



  1. Iwona
    5 września, 2014, 7:17 am

    Czym można zastąpić kaszę manną?

    1. Anonimowy
      28 sierpnia, 2017, 10:34 am

      kaszką orkiszową

  2. opalanka
    5 września, 2014, 7:37 am

    Nie wiem, bo nie piekłam bez, może można pominąć całkiem.

  3. Aguś kulinarnie
    5 września, 2014, 8:27 am

    Pysznie…jak u mamy:)

  4. klauditta
    5 września, 2014, 9:09 am

    W ubiegły weekend u nas w domu zniknęły dwie blachy takiego ciasta, jest naprawdę pyszne i lubiane przez wszystkich 🙂

  5. Lena
    5 września, 2014, 9:27 am

    Ciasto ze śliwkami-sama wczoraj robiłam. Uwielbiam, smak późnego lata 🙂

  6. Marzena
    5 września, 2014, 11:05 am

    Oj chętnie bym oderwała kawałeczek do popołudniowej kawki:-)

  7. skoraq cooks
    6 września, 2014, 11:45 pm

    Mmmmmmmmm, śliwkowe pyszności 🙂

  8. Salvador Dali
    7 września, 2014, 12:13 pm

    uwielbiam owocowe wypieki, a śliwki pasują idealnie 🙂 lekko puszczą sok, a temp piekarnika wydobywa z nich kwaskowatość, którą idealnie niweluje cukier puder.. mmm 🙂

  9. Anonimowy
    15 września, 2015, 8:00 am

    Ciasto wyszło przepyszne ale po spektakularnym opadzie mam idealny zakalec 😀 Wiem, że mleko powinno mieć temperaturę pokojową. Nie wiem na co liczyłam wlewając zimne ale trudno 🙂 Zastanawiam się czy to nie wina lukru. Zrobiłam lukier z cukru zwykłego i 5 łyżek soku z cytryny. Polałam tym jeszcze ciepłe ciasto 🙂 Czy to może być powód?/ Kaja

    1. opalanka
      15 września, 2015, 10:08 am

      http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html – tu do poczytania o zakalcu. Czy lukier? Też może być:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)