Ciasto biszkoptowe z malinami
Cała sztuka polega na tym, by biszkopt nie opadł zbytnio mimo tego, że nie dodamy do niego proszku do pieczenia. Proszek powoduje, że dziurki w cieście są większe, ciasto robi się nieco sztywniejsze, nie jest aż tak delikatne jak mogłoby. Inaczej też zachowuje się podczas nasączania. Ciasto biszkoptowe robi się szybko i jest łatwe, wystarczy tylko zadbać o to, by jajka miały temperaturę pokojową, czyli trzeba je wyjąć na dwie godziny przed pieczeniem z lodówki. Można przyspieszyć ten proces wkładając je do ciepłej, niegorącej wody. Po ubiciu piany należy odłożyć mikser i wmieszać pozostałe składniki łopatką czy łyżką, by piana nie straciła swej sztywności. Ciasto przygotowuje się w czasie nagrzewania piekarnika, czyli w ciągu ok. 10 minut. Można je podać również z gałką lodów lub łyżką ubitej, słodkiej śmietanki.
składniki ( na tortownicę ok. 24 cm):
– 7 jajek
– 4 łyżki cukru pudru
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– dwie duże łyżki mąki ziemniaczanej
do nasączenia :
– półtorej szklanki słabej herbaty z kilkoma łyżkami soku malinowego lub z cytryną (wtedy lekko osłodzonej), ew. z dodatkiem kieliszka – dwóch nalewki malinowej lub kieliszka spirytusu
na wierzch:
– ok. 30 dkg malin (świeżych lub mrożonych)
– cukier puder do posypania
Piekarnik ustawić na 160 st. Dno tortownicy wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Brzegów nie smarować niczym.
Białka starannie oddzielić od żółtek (nie może się do nich dostać ani kropla żółtek a naczynie musi być idealnie czyste, bez odrobiny wody czy tłuszczu).
Białka ubić na sztywno w większej misce ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Powstanie lśniąca piana.
Odłożyć mikser, wmieszać delikatnie łyżką po jednym żółtku a następnie również po łyżce, przesiane przez sitko obie mąki. Należy mieszać wolno, dodając składniki małymi porcjami, by nie stracić sztywności piany. Wolno i delikatnie przelać masę do formy, na wierzch wyłożyć maliny. Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut. Żeby biszkopt nie opadł nierówno, można go upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu okroić brzegi nożem, wyjąć ciasto na talerz, nasączyć ponczem z herbaty, soku i ew. alkoholu. Całość oprószyć cukrem pudrem.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Wspaniale wyrośnięty! 🙂
Ja korzystam z bardzo podobnego przepisu (też bez proszku) i ten przepis jest o wiele lepszy 😉 Biszkopt wyrasta idealnie i pięknie się kroi. Robiłaś z niego wersje kakaową? Bo ja o niej myślę, ale trochę się obawiam.
Tak, nie ma się czego obawiać, rośnie pięknie. http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/05/biszkopt-czekoladowy.html, http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/05/tort-czekoladowy-z-cytrynowa-nuta.html#more.
Piękny biszkopt 🙂
A czy mozna dac maliny mrozone? czy musza byc tylko swieze
Mogą być mrożone. Nie należy ich rozmrażać przed pieczeniem.
To się nazywa ciasto idealne. Proste, szybkie i takie dobre ^^
Piękny wyrośnięty biszkopt. Pycha.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Cudownie wyrosło! 🙂 wygląda tak kusząco…
Jeżeli ciasto jest ładne, to 100 % będzie smaczne 🙂
Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Łał! Wspaniały pomysł! wiele bym dała żeby spróbować 😉
Ciasto musiało być pyszne, nie mam wątpiliwości
Kupiłaś mnie tym ciastem 🙂 Nie dość, że świetny przepis, to tak pięknie i kusząco wygląda, że ślinka cieknie 🙂
Jak widać, biszkopt nadaje się nie tylko do tworzenia tortów 🙂 Świetny pomysł!!! 🙂
Ja się boję że wyjdzie zbite albo nie wyrośnie. Ostatnio Zmarnowałam tyle składników na ciasto które pięknie wyrosło a jeść się go nie dało bo takie zbite w środku 🙁 boję się że od malin ciasto opadnie 🙁
Nie dawaj ich bardzo dużo i zadbaj o to by były suche.
Nie wychodzi biszkopt z przepisu 🙂 wyszedł mi placuszek cieniutki okolo centymetr
Przeczytaj proszę wpis z tego linku – https://niebonatalerzu.pl/2013/02/biszkop.html.
Biszkopt niespecjalnie rośnie, cała sztuka w tym by piana podczas mieszania nie opadła a wcześniej była dobrze ubita na sztywno i nie straciła puszystości podczas mieszania. Powodem opadania może być też zbyt duża ilość owoców dodanych do masy. Nie dawaj się, próbuj jeszcze raz.