Ciasto biszkoptowe z malinami

Cała sztuka polega na tym, by biszkopt nie opadł zbytnio mimo tego, że nie dodamy do niego proszku do pieczenia. Proszek powoduje, że dziurki w cieście są większe, ciasto robi się nieco sztywniejsze, nie jest aż tak delikatne jak mogłoby. Inaczej też zachowuje się podczas nasączania. Ciasto biszkoptowe robi się szybko i jest łatwe, wystarczy tylko zadbać o to, by jajka miały temperaturę pokojową, czyli trzeba je wyjąć na dwie godziny przed pieczeniem z lodówki. Można przyspieszyć ten proces wkładając je do ciepłej, niegorącej wody. Po ubiciu piany należy odłożyć mikser i wmieszać pozostałe składniki łopatką czy łyżką, by piana nie straciła swej sztywności. Ciasto przygotowuje się w czasie nagrzewania piekarnika, czyli w ciągu ok. 10 minut. Można je podać również z gałką lodów lub łyżką ubitej, słodkiej śmietanki.

Ciasto biszkoptowe
Ciasto biszkoptowe

 

Ciasto biszkoptowe


  składniki ( na tortownicę ok. 24 cm): 

– 7 jajek
– 4 łyżki cukru pudru
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– dwie duże łyżki mąki ziemniaczanej

do nasączenia :
– półtorej szklanki słabej herbaty z kilkoma łyżkami soku malinowego lub z cytryną (wtedy lekko osłodzonej), ew. z dodatkiem kieliszka – dwóch nalewki malinowej lub kieliszka spirytusu

na wierzch:
– ok. 30 dkg malin (świeżych lub mrożonych)
– cukier puder do posypania

Piekarnik ustawić na 160 st. Dno tortownicy wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Brzegów nie smarować niczym.
Białka starannie oddzielić od żółtek (nie może się do nich dostać ani kropla żółtek a naczynie musi być idealnie czyste, bez odrobiny wody czy tłuszczu).
Białka ubić na sztywno w większej misce ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Powstanie lśniąca piana.
Odłożyć mikser, wmieszać delikatnie łyżką po jednym żółtku a następnie również po łyżce, przesiane przez sitko obie mąki. Należy mieszać wolno, dodając składniki małymi porcjami, by nie stracić sztywności piany. Wolno i delikatnie przelać masę do formy, na wierzch wyłożyć maliny. Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut. Żeby biszkopt nie opadł nierówno, można go upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu okroić brzegi nożem, wyjąć ciasto na talerz, nasączyć ponczem z herbaty, soku i ew. alkoholu. Całość oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto biszkoptowe

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Malwinka
    11 września, 2014, 10:13 am

    Wspaniale wyrośnięty! 🙂

  2. agnieszka
    11 września, 2014, 10:28 am

    Ja korzystam z bardzo podobnego przepisu (też bez proszku) i ten przepis jest o wiele lepszy 😉 Biszkopt wyrasta idealnie i pięknie się kroi. Robiłaś z niego wersje kakaową? Bo ja o niej myślę, ale trochę się obawiam.

  3. Ewa W
    11 września, 2014, 11:50 am

    Piękny biszkopt 🙂

  4. Anonimowy
    11 września, 2014, 12:19 pm

    A czy mozna dac maliny mrozone? czy musza byc tylko swieze

    1. opalanka
      11 września, 2014, 12:22 pm

      Mogą być mrożone. Nie należy ich rozmrażać przed pieczeniem.

  5. Sosna
    11 września, 2014, 3:01 pm

    To się nazywa ciasto idealne. Proste, szybkie i takie dobre ^^

  6. klaudyna148
    11 września, 2014, 3:13 pm

    Piękny wyrośnięty biszkopt. Pycha.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

  7. Lena
    11 września, 2014, 5:55 pm

    Cudownie wyrosło! 🙂 wygląda tak kusząco…

  8. Lukas Palkovski
    11 września, 2014, 6:19 pm

    Jeżeli ciasto jest ładne, to 100 % będzie smaczne 🙂
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

  9. Marcela
    11 września, 2014, 9:21 pm

    Łał! Wspaniały pomysł! wiele bym dała żeby spróbować 😉

  10. Konczi i Szpileczka
    13 września, 2014, 9:43 pm

    Ciasto musiało być pyszne, nie mam wątpiliwości

  11. Krystyna Boner
    16 września, 2014, 5:40 am

    Kupiłaś mnie tym ciastem 🙂 Nie dość, że świetny przepis, to tak pięknie i kusząco wygląda, że ślinka cieknie 🙂

  12. Kraina miodem płynąca
    17 września, 2014, 8:21 am

    Jak widać, biszkopt nadaje się nie tylko do tworzenia tortów 🙂 Świetny pomysł!!! 🙂

  13. Aga
    24 czerwca, 2018, 8:32 am

    Ja się boję że wyjdzie zbite albo nie wyrośnie. Ostatnio Zmarnowałam tyle składników na ciasto które pięknie wyrosło a jeść się go nie dało bo takie zbite w środku 🙁 boję się że od malin ciasto opadnie 🙁

    1. Beata Królikiewicz
      25 czerwca, 2018, 3:14 pm

      Nie dawaj ich bardzo dużo i zadbaj o to by były suche.

  14. Barbara
    30 listopada, 2019, 8:05 pm

    Nie wychodzi biszkopt z przepisu 🙂 wyszedł mi placuszek cieniutki okolo centymetr

    1. Beata Królikiewicz
      3 grudnia, 2019, 8:22 am

      Przeczytaj proszę wpis z tego linku – http://niebonatalerzu.pl/2013/02/biszkop.html.
      Biszkopt niespecjalnie rośnie, cała sztuka w tym by piana podczas mieszania nie opadła a wcześniej była dobrze ubita na sztywno i nie straciła puszystości podczas mieszania. Powodem opadania może być też zbyt duża ilość owoców dodanych do masy. Nie dawaj się, próbuj jeszcze raz.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)