Ciasto z jabłkami bez pieczenia

Ciasto z jabłkami jest zupełnie nieskomplikowane i nie wymaga włączania piekarnika. Nie ma obawy o rośnięcia i opadania, przypalenia i niedopieczenia. Prosty deser, który można wykonać nawet w akademiku, zupełnie bezpiecznie. Wygląda efektownie i może nawet byłby całkiem fajnym, urodzinowo – prezentowym tortem.

Ciasto z jabłkami

 

Ciasto z jabłkami


ciasto z jabłkami składniki ( na tortownicę 22 – 23 cm) :

– 200 g dowolnych, zwykłych herbatników
– 50 g stopionego masła

– 1 kg twardych jabłek (u mnie antonówka)
–  trzy łyżki cukru
– galaretka cytrynowa

– 1 szklanka kaszy manny
– 1 l mleka
– 1/2 kostki masła 82%  (100 g)
– cztery duże, czubate łyżki cukru
– 3 łyżki wiórków kokosowych

na wierzch – galaretka agrestowa

Herbatniki pokruszyć (ręką, przesypując ciastka do plastikowej torebki lub malakserem), dodać stopione masło, wymieszać. Dno i boki tortownicy wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia. Wysypać herbatniki na spód, docisnąć łyżką tworząc równą warstwę. Galaretkę agrestową rozpuścić w 350 ml gorącej wody, ostudzić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, włożyć do rondelka i podgrzewać chwilę mieszając, aż lekko zmiękną. Zasypać proszkiem galaretki cytrynowej, wymieszać. Mleko zagotować z masłem, cukrem i wiórkami, dodać kaszę i mieszać do zgęstnienia. Na warstwę herbatników wyłożyć połowę jabłek z galaretką, następnie połowę kaszy, ponownie warstwę jabłek i znów warstwę kaszy. Jeśli galaretka agrestowa ma już na wpół stężałą konsystencję, zalać nią wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Wierzch najlepiej przykryć folią, by ciasto nie złapało innych zapachów.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Aguś kulinarnie
    19 sierpnia, 2014, 9:40 am

    Ciekawy pomysł:)

  2. Veggie
    19 sierpnia, 2014, 7:54 pm

    Bardzo interesujące i nawet myślę, że super nadaje się na wersję wegańską 🙂

    1. opalanka
      20 sierpnia, 2014, 8:07 am

      Pewnie się nadaje:)

  3. Poezja Smaku
    19 sierpnia, 2014, 10:43 pm

    Fantastyczne, muszę wypróbować 🙂

  4. Ervisha
    20 sierpnia, 2014, 9:25 am

    Idealne 🙂

  5. ugotujmyto.pl
    25 sierpnia, 2014, 5:59 pm

    Piękne!

  6. Sylwia
    15 listopada, 2018, 7:04 pm

    2 godzinki temu zrobiłam to ciasto, właśnie spróbowałam i wyszło pyszne, polecam:-)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)