Błyskawiczne ciasteczka kokosowe do kawy

Bardzo rzadko kupuję sklepowe herbatniki. Kiedy już mi się zdarzy, próbujemy i każdy w domu krzywi się z niesmakiem. Herbatniki o nazwie np., “maślane”,  nie mają w składzie grama masła. Same tłuszcze utwardzone, proszek jajeczny, rozmaite E i sztuczne aromaty. A przygotowanie masy na domowe ciasteczka kokosowe zajmuje pięć minut. Pieczenie – 10. Spojrzałam w archiwum bloga, a tam aż 81 przepisów na ciastka ! Większość z nich przygotowuje się w bardzo krótkim czasie. No  bezwzględnie należy piec ciastka w domu. Jest duuuużo zdrowiej i dużo łatwiej niż się zwykle zdaje tym, którzy marudzą, że dużo z pieczeniem roboty. A zapach i atmosfera w domu po upieczeniu – boskie:)

 

ciasteczka kokosowe

 

ciasteczka kokosowe

  składniki:

– 3/4 kostki miękkiego masła (bez oleju)
– 3 jajka
– 1/2 szklanki cukru (nieco więcej dla słodkolubnych)
– 2,5 szklanki mąki
– czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
– 3/4 szklanki mleka
– gruby cukier do posypania

Piekarnik ustawić na 160 st. Masło rozetrzeć z cukrem i jajkami płaską końcówką miksera. Dodać mąkę, mleko i wiórki kokosowe, wszystko dobrze wymieszać łyżką. Masa powinna być gęsta jak kwaśna śmietana. W razie potrzeby dodać nieco więcej mleka lub mąki.
Duże blaszki (np.z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.Wykładać łyżeczką porcje ciasta zachowując między nimi odstępy, ponieważ rozleją się w pieczeniu. Piec ok. 10 – 15 minut z termoobiegiem lub nieco dłużej bez niego.

ciasteczka kokosowe

 

ciasteczka kokosowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. BlingAlley
    22 sierpnia, 2014, 8:14 am

    Sama ostatnio do znudzenia piekę muffinki, które też robi się całkiem szybko ale zaczynają się nam powoli nudzić. Te ciasteczka są więc dla mnie super alternatywą.

  2. Lukas Palkovski
    22 sierpnia, 2014, 9:04 pm

    Uwielbiam szybkie i smaczne ciasteczk 🙂
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

  3. Viola
    24 sierpnia, 2014, 8:39 am

    Super pomysł 🙂 dzisiaj piekę 🙂 zapraszam do mnie 🙂

  4. monika jall
    24 sierpnia, 2014, 11:26 am

    Wygladaja pysznie i latwo do zrobienia:)

  5. Joanna Kurek
    24 sierpnia, 2014, 7:13 pm

    Te ciasteczka mają jeszcze jedną właściwość 🙂 znikają jeszcze szybciej niż się je robi! 😀

  6. gin
    25 sierpnia, 2014, 10:22 am

    Zgadzam się – domowe ciasteczka są najlepsze 🙂 No i ten zapach… Coś wspaniałego 🙂

  7. Kasia P
    21 sierpnia, 2016, 3:56 pm

    A jak zrobić jeśli nie ma się miksera tylko ręce.? Da się.?

    1. opalanka
      21 sierpnia, 2016, 5:31 pm

      tak, rozpuść masło. Wszystkie składniki suche zmieszaj w misce, w drugiej zmieszaj wszystko płynne. Potem do suchych wlej mokre i wymieszaj łyżką.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie