Błyskawiczne ciasteczka kokosowe do kawy
Bardzo rzadko kupuję sklepowe herbatniki. Kiedy już mi się zdarzy, próbujemy i każdy w domu krzywi się z niesmakiem. Herbatniki o nazwie np., “maślane”, nie mają w składzie grama masła. Same tłuszcze utwardzone, proszek jajeczny, rozmaite E i sztuczne aromaty. A przygotowanie masy na domowe ciasteczka kokosowe zajmuje pięć minut. Pieczenie – 10. Spojrzałam w archiwum bloga, a tam aż 81 przepisów na ciastka ! Większość z nich przygotowuje się w bardzo krótkim czasie. No bezwzględnie należy piec ciastka w domu. Jest duuuużo zdrowiej i dużo łatwiej niż się zwykle zdaje tym, którzy marudzą, że dużo z pieczeniem roboty. A zapach i atmosfera w domu po upieczeniu – boskie:)
składniki:
– 3/4 kostki miękkiego masła (bez oleju)
– 3 jajka
– 1/2 szklanki cukru (nieco więcej dla słodkolubnych)
– 2,5 szklanki mąki
– czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
– 3/4 szklanki mleka
– gruby cukier do posypania
Piekarnik ustawić na 160 st. Masło rozetrzeć z cukrem i jajkami płaską końcówką miksera. Dodać mąkę, mleko i wiórki kokosowe, wszystko dobrze wymieszać łyżką. Masa powinna być gęsta jak kwaśna śmietana. W razie potrzeby dodać nieco więcej mleka lub mąki.
Duże blaszki (np.z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.Wykładać łyżeczką porcje ciasta zachowując między nimi odstępy, ponieważ rozleją się w pieczeniu. Piec ok. 10 – 15 minut z termoobiegiem lub nieco dłużej bez niego.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)





Facebook
YouTube
Instagram
Pinterest
Sama ostatnio do znudzenia piekę muffinki, które też robi się całkiem szybko ale zaczynają się nam powoli nudzić. Te ciasteczka są więc dla mnie super alternatywą.
Uwielbiam szybkie i smaczne ciasteczk 🙂
Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Super pomysł 🙂 dzisiaj piekę 🙂 zapraszam do mnie 🙂
Wygladaja pysznie i latwo do zrobienia:)
Te ciasteczka mają jeszcze jedną właściwość 🙂 znikają jeszcze szybciej niż się je robi! 😀
Zgadzam się – domowe ciasteczka są najlepsze 🙂 No i ten zapach… Coś wspaniałego 🙂
A jak zrobić jeśli nie ma się miksera tylko ręce.? Da się.?
tak, rozpuść masło. Wszystkie składniki suche zmieszaj w misce, w drugiej zmieszaj wszystko płynne. Potem do suchych wlej mokre i wymieszaj łyżką.