Błyskawiczne ciasteczka kokosowe do kawy
Bardzo rzadko kupuję sklepowe herbatniki. Kiedy już mi się zdarzy, próbujemy i każdy w domu krzywi się z niesmakiem. Herbatniki o nazwie np., “maślane”, nie mają w składzie grama masła. Same tłuszcze utwardzone, proszek jajeczny, rozmaite E i sztuczne aromaty. A przygotowanie masy na domowe ciasteczka kokosowe zajmuje pięć minut. Pieczenie – 10. Spojrzałam w archiwum bloga, a tam aż 81 przepisów na ciastka ! Większość z nich przygotowuje się w bardzo krótkim czasie. No bezwzględnie należy piec ciastka w domu. Jest duuuużo zdrowiej i dużo łatwiej niż się zwykle zdaje tym, którzy marudzą, że dużo z pieczeniem roboty. A zapach i atmosfera w domu po upieczeniu – boskie:)
składniki:
– 3/4 kostki miękkiego masła (bez oleju)
– 3 jajka
– 1/2 szklanki cukru (nieco więcej dla słodkolubnych)
– 2,5 szklanki mąki
– czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
– 3/4 szklanki mleka
– gruby cukier do posypania
Piekarnik ustawić na 160 st. Masło rozetrzeć z cukrem i jajkami płaską końcówką miksera. Dodać mąkę, mleko i wiórki kokosowe, wszystko dobrze wymieszać łyżką. Masa powinna być gęsta jak kwaśna śmietana. W razie potrzeby dodać nieco więcej mleka lub mąki.
Duże blaszki (np.z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.Wykładać łyżeczką porcje ciasta zachowując między nimi odstępy, ponieważ rozleją się w pieczeniu. Piec ok. 10 – 15 minut z termoobiegiem lub nieco dłużej bez niego.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Sama ostatnio do znudzenia piekę muffinki, które też robi się całkiem szybko ale zaczynają się nam powoli nudzić. Te ciasteczka są więc dla mnie super alternatywą.
Uwielbiam szybkie i smaczne ciasteczk 🙂
Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Super pomysł 🙂 dzisiaj piekę 🙂 zapraszam do mnie 🙂
Wygladaja pysznie i latwo do zrobienia:)
Te ciasteczka mają jeszcze jedną właściwość 🙂 znikają jeszcze szybciej niż się je robi! 😀
Zgadzam się – domowe ciasteczka są najlepsze 🙂 No i ten zapach… Coś wspaniałego 🙂
A jak zrobić jeśli nie ma się miksera tylko ręce.? Da się.?
tak, rozpuść masło. Wszystkie składniki suche zmieszaj w misce, w drugiej zmieszaj wszystko płynne. Potem do suchych wlej mokre i wymieszaj łyżką.