Łatwe ciasto bananowe. Bananowe ciasto z borówkami
Ciasto bananowe jest wilgotne i mięciutkie. Dodatek borówek bardzo dobrze smakuje, lekko kwaśne, przełamują bananową słodycz i jest jeszcze wilgotniej. Można polać je dowolną polewą, cytrynowym lukrem albo posypać cukrem pudrem. Lub zostawić nie polewając niczym. Podać z gałką lodów bakaliowych lub solo, do zwyczajnej, czarnej kawy. Zupełnie niepracochłonny, bardzo dobry placek na każdą okoliczność.
składniki ( keksówkę ok. 12×28 cm) :
najlepiej wyjąć wcześniej składniki z lodówki, by wszystkie miały pokojową temperaturę.
– 100 g miękkiego masła
– 3 jajka
– pół szklanki brązowego cukru (biały też się nada)
– 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
– 3 mocno dojrzałe banany
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 30 dag borówek amerykańskich
– 150 ml jogurtu naturalnego
– 150 ml wody
– cukier puder do posypania
Piekarnik ustawić na 160 st. Masło rozetrzeć płaską końcówką miksera. Jajka ubić z cukrem, dodać do utartego masła, wymieszać. Mąkę przesiać z sodą, jogurt wymieszać z wodą. Do masy maślano- jajecznej dodawać po łyżce mąki z sodą i kilka łyżek jogurtu, mieszać do wyczerpania składników. Na końcu dodać niezbyt porządnie rozgniecione widelcem banany, wymieszać. Wsypać borówki i ponownie przemieszać wszystko łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wyspać tartą bułką lub kasza manną. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45- 50 minut. W razie potrzeby, gdyby ciasto mocno się rumieniło z wierzchu, przykryć je folią aluminiową. Po lekkim ostudzeniu w piekarniku, posypać cukrem-pudrem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Takie połączenie na pewno jest trafione, pycha!: )
Czemu tak kusisz od rana,co???? 🙂 pyszne to ciasto!
Chlebki bananowe pyszne są. I już 🙂
Oj kusi z rana 🙂
łAAAAAŁ! Ciasto bananowe! Kocham je!
mmmniam! niebo w gębie!
a ja zapraszam na nową domenę mojego bloga tortadellafiglia.com 🙂
mam nadzieję, że Ci się spodoba!
bardzo mi się podoba:)
Właśnie znika na śniadanie 🙂
znika znaczy – doore być musi:)