Łatwe ciasto bananowe. Bananowe ciasto z borówkami

Ciasto bananowe jest wilgotne i mięciutkie. Dodatek borówek bardzo dobrze smakuje, lekko kwaśne, przełamują bananową słodycz i jest jeszcze wilgotniej. Można polać je dowolną polewą, cytrynowym lukrem albo posypać cukrem pudrem. Lub zostawić nie polewając niczym. Podać z gałką lodów bakaliowych lub solo, do zwyczajnej, czarnej kawy. Zupełnie niepracochłonny, bardzo dobry placek na każdą okoliczność.

ciasto bananowe

 

ciasto bananowe

składniki ( keksówkę ok. 12×28 cm) : 

najlepiej wyjąć wcześniej składniki z lodówki, by wszystkie miały pokojową temperaturę.

 – 100 g miękkiego masła
– 3 jajka
– pół szklanki brązowego cukru (biały też się nada)
– 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
– 3 mocno dojrzałe banany
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 30 dag borówek amerykańskich
– 150 ml jogurtu naturalnego
– 150 ml wody
– cukier puder do posypania

Piekarnik ustawić na 160 st. Masło rozetrzeć płaską końcówką miksera. Jajka ubić z cukrem, dodać do utartego masła, wymieszać. Mąkę przesiać z sodą, jogurt wymieszać z wodą. Do masy maślano- jajecznej dodawać po łyżce mąki z sodą i kilka łyżek jogurtu, mieszać do wyczerpania składników. Na końcu dodać niezbyt porządnie rozgniecione widelcem banany, wymieszać. Wsypać borówki i ponownie przemieszać wszystko łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wyspać tartą bułką lub kasza manną. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45- 50 minut. W razie potrzeby, gdyby ciasto mocno się rumieniło z wierzchu, przykryć je folią aluminiową. Po lekkim ostudzeniu w piekarniku, posypać cukrem-pudrem.

ciasto bananowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Angie
    8 sierpnia, 2014, 7:57 am

    Takie połączenie na pewno jest trafione, pycha!: )

  2. Aguś kulinarnie
    8 sierpnia, 2014, 8:11 am

    Czemu tak kusisz od rana,co???? 🙂 pyszne to ciasto!

  3. gin
    8 sierpnia, 2014, 5:31 pm

    Chlebki bananowe pyszne są. I już 🙂

  4. Lena
    9 sierpnia, 2014, 4:29 am

    Oj kusi z rana 🙂

  5. Marcela
    9 sierpnia, 2014, 7:52 am

    łAAAAAŁ! Ciasto bananowe! Kocham je!

    mmmniam! niebo w gębie!

    a ja zapraszam na nową domenę mojego bloga tortadellafiglia.com 🙂
    mam nadzieję, że Ci się spodoba!

    1. opalanka
      10 sierpnia, 2014, 1:21 pm

      bardzo mi się podoba:)

  6. Joanna Kurek
    10 sierpnia, 2014, 4:51 am

    Właśnie znika na śniadanie 🙂

  7. opalanka
    10 sierpnia, 2014, 1:22 pm

    znika znaczy – doore być musi:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)