Sałatka z kapusty pekińskiej. Łatwa surówka do obiadu
Sałatka z kapusty pekińskiej – prosto, bez komplikacji i specjalnych wygibasów. Bez wyszukanych przypraw i wieloetapowych przygotowań. Łatwe rozwiązanie na letni czas, kiedy się nie chce szukać filozofii i głębszych sensów. Ogórek, bo zwykle w domu jest i kapusta pekińska, bo ekonomicznie i chrupiąco. Do niej same ziemniaki, kasza albo samo mięso albo jedno i drugie, jeśli mamy ochotę.
Sałatka z kapusty pekińskiej- składniki:
– połowa główki kapusty pekińskiej
– duży ogórek
na sos:
– pół małego kubka jogurtu naturalnego
– łyżka majonezu
– ew. łyżka słodkiej śmietanki
– dwie i pół łyżeczki musztardy francuskiej
– sól, pieprz do smaku
Sałatka z kapusty pekińskiej- przepis
Kapustę dość drobno poszatkować, ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Składniki sosu wymieszać i wlać do sałatki.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Kiedy byłam mała moja mama bardzo często taką robiła :)) Pysznie!
Smak tkwi w prostocie:)
O tak ! Kupiłaś mnie! I… właśnie uświadomiłam sobie jaka jestem głodna 😉
dołożyć pomidora lub paprykę i gotowe… <3
Super! Jest prosta w wykonaniu 😉
Pysznie wygląda, ale od kiedy mój zaprzyjaźniony rolnik powiedział mi, że kapusta pekińska aby urosnąć potrzebuje mnóstwo chemii to przestałam po nią sięgać. Śmieje się gdy mówię o zdrowym gotowaniu na parze, bo sam wylewa pierwszą wodę po gotowaniu kalafiora i brokuła i gotuje ponownie, by pozbyć się resztek po opryskach.
Też o tym czytałam i sięgam nieczęsto. Wielkie buraki, marchew i selery pewnie też są naładowane chemią straszliwie. Kupuję (jak się da) w wydających się lepszymi źródłach, ale pewności nie mam. Takie czasy:)
Bez przesady. Warzywa czasem muszą zawierać chemię. Ale tak czy inaczej to są zdrowe.