Sałatka z kapusty pekińskiej. Łatwa surówka do obiadu

Sałatka z kapusty pekińskiej – prosto, bez komplikacji i specjalnych wygibasów. Bez wyszukanych przypraw i wieloetapowych przygotowań. Łatwe rozwiązanie na letni czas, kiedy się nie chce szukać filozofii i głębszych sensów. Ogórek, bo zwykle w domu jest i kapusta pekińska, bo ekonomicznie i chrupiąco. Do niej same ziemniaki, kasza albo samo mięso albo jedno i drugie, jeśli mamy ochotę.

Sałatka z kapusty pekińskiej

 

Sałatka z kapusty pekińskiej

Sałatka z kapusty pekińskiej- składniki: 

– połowa główki kapusty pekińskiej
– duży ogórek

na sos: 

– pół małego kubka jogurtu naturalnego
– łyżka majonezu
– ew. łyżka słodkiej śmietanki
– dwie i pół łyżeczki musztardy francuskiej
– sól, pieprz do smaku

Sałatka z kapusty pekińskiej- przepis

Kapustę dość drobno poszatkować, ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Składniki sosu wymieszać i wlać do sałatki.

Sałatka z kapusty pekińskiej

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. agnieszka
    31 lipca, 2014, 10:50 am

    Kiedy byłam mała moja mama bardzo często taką robiła :)) Pysznie!

  2. Aguś kulinarnie
    31 lipca, 2014, 11:19 am

    Smak tkwi w prostocie:)

  3. Marcela
    1 sierpnia, 2014, 6:32 am

    O tak ! Kupiłaś mnie! I… właśnie uświadomiłam sobie jaka jestem głodna 😉

  4. Salvador Dali
    1 sierpnia, 2014, 6:34 am

    dołożyć pomidora lub paprykę i gotowe… <3

  5. wenus-lifestyle
    1 sierpnia, 2014, 8:31 am

    Super! Jest prosta w wykonaniu 😉

  6. Anonimowy
    29 grudnia, 2014, 4:57 am

    Pysznie wygląda, ale od kiedy mój zaprzyjaźniony rolnik powiedział mi, że kapusta pekińska aby urosnąć potrzebuje mnóstwo chemii to przestałam po nią sięgać. Śmieje się gdy mówię o zdrowym gotowaniu na parze, bo sam wylewa pierwszą wodę po gotowaniu kalafiora i brokuła i gotuje ponownie, by pozbyć się resztek po opryskach.

    1. opalanka
      29 grudnia, 2014, 8:07 am

      Też o tym czytałam i sięgam nieczęsto. Wielkie buraki, marchew i selery pewnie też są naładowane chemią straszliwie. Kupuję (jak się da) w wydających się lepszymi źródłach, ale pewności nie mam. Takie czasy:)

  7. Anonimowy
    25 lutego, 2016, 12:54 pm

    Bez przesady. Warzywa czasem muszą zawierać chemię. Ale tak czy inaczej to są zdrowe.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)