Jak się robi zupę kalafiorową
Jak się robi zupę kalafiorową, która jest delikatna w smaku i lubiana nawet przez tych, którzy za kalafiorem nie przepadają? Czasem dorzucam do niej nieco pokrojonej, szparagowej fasolki, ale chyba wtedy nazwać należałoby ją jarzynową. Wywar do niej przygotowuję z warzyw i drobiu, ale można również pominąć mięso i zwiększyć ilość warzyw. Obowiązkowo dodana – łyżeczka masła – bardzo dobrze wpłynie na smak zupy.
Jak się robi zupę kalafiorową – składniki ( na ok. 2 l zupy) :
– 2 udka kurczaka lub tzw. porcja rosołowa czyli korpus (pozbawiony kupra)
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– pół selera
– pół pora
– pół cebuli opalonej do czarności nad płomieniem gazu lub na suchej patelni
– 2 kuli angielskiego ziela, dwa listki laurowe
– pół dużego kalafiora
– 4-6 ziemniaków
– 3 łyżki śmietany
– pół łyżeczki mąki
– siekana natka pietruszki lub koperku
– łyżeczka masła
Jak się robi zupę kalafiorową – przepis
Warzywa (oprócz ziemniaków i kalafiora) oraz mięso zalać zimną wodą, osolić i gotować aż będą całkowicie miękkie. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora podzielonego na nieduże różyczki. Kiedy i one będą miękkie, dodać śmietanę wymieszaną z mąką, wymieszać, nie dopuszczać już do zagotowania. Dodać masło i posiekaną zieleninę.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Wczoraj też mieliśmy kalafiorową i poszła migusiem na jedno przysiądnięcie:-)
Bardzo lubie takie zupy:)przepis przypadl mi do gustu:)
a kiedy mięso dodać?
Na początku, już dopisałam 🙂
ooo.. takiej zupy jeszcze nie jadłam! 🙂
A kalafior uwielbiam, coś mi się wydaje, że byłaby moim hitem 🙂
Dziś właśnie robię i szukałam natchnienia . Dziękuję . 🙂
Dziś właśnie robię i szukałam natchnienia . Dziękuję . 🙂
A mnie od przepisu odrzuca ilość tłustych oczek na zdjęciu tej zupy… :/
To masło, najlepszy nośnik smaku:)
Super przepis, wlasnie robie te zupke i czuje, ze bedzie wysmienita 🙂
Jaka śmietana i czy należy ją z czymś wcześniej wymieszać?
Dowolna. Kwaśna, mniej kaloryczna 12%, 18% albo i nawet niekwaśna 36% . Z mąką. Podałam w przepisie.
Super przepis! Nigdy nie przepadałam za kalafiorową Ale z Twojego przepisu to niebo w gębie. Troszkę go zmodyfikowałam i dodałam odrobinę kurkumy bo lubię żółciejszy odcień zupy. Masełko dodało smaku.