Jak się robi zupę kalafiorową

Jak się robi zupę kalafiorową, która jest delikatna w smaku i lubiana nawet przez tych, którzy za kalafiorem nie przepadają? Czasem dorzucam do niej nieco pokrojonej, szparagowej fasolki, ale chyba wtedy nazwać należałoby ją jarzynową. Wywar do niej przygotowuję z warzyw i drobiu, ale można również pominąć mięso i zwiększyć ilość warzyw. Obowiązkowo dodana – łyżeczka masła – bardzo dobrze wpłynie na smak zupy.

Jak się robi zupę kalafiorową

 

Jak się robi zupę kalafiorową

Jak się robi zupę kalafiorową – składniki ( na ok. 2 l zupy) : 

– 2 udka kurczaka lub tzw. porcja rosołowa czyli korpus (pozbawiony kupra)
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– pół selera
– pół pora
– pół cebuli opalonej do czarności nad płomieniem gazu lub na suchej patelni
– 2 kuli angielskiego ziela, dwa listki laurowe
– pół dużego kalafiora
– 4-6 ziemniaków
– 3 łyżki śmietany
– pół łyżeczki mąki
– siekana natka pietruszki lub koperku
– łyżeczka masła

Jak się robi zupę kalafiorową – przepis

Warzywa (oprócz ziemniaków i kalafiora) oraz mięso zalać zimną wodą, osolić i gotować aż będą całkowicie miękkie. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora podzielonego na nieduże różyczki. Kiedy i one będą miękkie, dodać śmietanę wymieszaną z mąką, wymieszać, nie dopuszczać już do zagotowania. Dodać masło i posiekaną zieleninę.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Marzena
    25 czerwca, 2014, 8:53 am

    Wczoraj też mieliśmy kalafiorową i poszła migusiem na jedno przysiądnięcie:-)

  2. Aguś kulinarnie
    25 czerwca, 2014, 10:40 am

    Bardzo lubie takie zupy:)przepis przypadl mi do gustu:)

  3. Basia Wieczorek
    25 czerwca, 2014, 12:56 pm

    a kiedy mięso dodać?

    1. opalanka
      25 czerwca, 2014, 3:28 pm

      Na początku, już dopisałam 🙂

  4. Salvador Dali
    27 czerwca, 2014, 4:39 am

    ooo.. takiej zupy jeszcze nie jadłam! 🙂
    A kalafior uwielbiam, coś mi się wydaje, że byłaby moim hitem 🙂

  5. Sylwida
    27 sierpnia, 2015, 10:45 am

    Dziś właśnie robię i szukałam natchnienia . Dziękuję . 🙂

  6. Sylwida
    27 sierpnia, 2015, 10:53 am

    Dziś właśnie robię i szukałam natchnienia . Dziękuję . 🙂

  7. Anonimowy
    30 września, 2015, 5:12 pm

    A mnie od przepisu odrzuca ilość tłustych oczek na zdjęciu tej zupy… :/

    1. opalanka
      1 października, 2015, 7:52 am

      To masło, najlepszy nośnik smaku:)

  8. Anonimowy
    13 grudnia, 2015, 12:51 pm

    Super przepis, wlasnie robie te zupke i czuje, ze bedzie wysmienita 🙂

  9. Ktoś
    29 stycznia, 2016, 4:18 pm

    Jaka śmietana i czy należy ją z czymś wcześniej wymieszać?

    1. opalanka
      29 stycznia, 2016, 4:46 pm

      Dowolna. Kwaśna, mniej kaloryczna 12%, 18% albo i nawet niekwaśna 36% . Z mąką. Podałam w przepisie.

  10. Anonimowy
    11 września, 2016, 1:06 pm

    Super przepis! Nigdy nie przepadałam za kalafiorową Ale z Twojego przepisu to niebo w gębie. Troszkę go zmodyfikowałam i dodałam odrobinę kurkumy bo lubię żółciejszy odcień zupy. Masełko dodało smaku.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)