Jak się robi zupę gulasz

Jak się robi zupę gulasz? Pierwszego dnia jest bardzo dobra, a drugiego i trzeciego to cymes nad cymesami. Danie jednogarnkowe, które jest uwielbiane przez mięsożerców, aromatyczne i gęste. Lubię ją gotować, bo pachnie nieziemsko. Przez trzy dni raczymy się żałując, że nie starcza jej do czwartego 🙂 To nie jest błyskawiczna potrawa, bo wywar gotuje się długo, a mięso, by było odpowiednio miękkie, wymaga czasu. Mięso najlepiej zasypać przyprawami poprzedniego dnia. Reszta łatwa jak w innych zupach, zrobić należy koniecznie, można w kociołku nad ogniskiem, pycha!

Jak się robi zupę gulasz

 

Jak się robi zupę gulasz

 

Jak się robi zupę gulasz – składniki ( na ok. 2,5 – 3 l zupy) :

– 4-5 czubatych łyżeczek słodkiej papryki
– 1/2 łyżeczki (lub więcej, jeśli ktoś lubi) ostrej, mielonej papryki lub świeża papryczka czuszka
– szczypta pieprzu
– łyżeczka majeranku
– łyżeczka kminku
– łyżka smalcu lub dwie oleju
– 4 ząbki czosnku
– 40 dkg gulaszowego mięsa wołowego bez kości ( u Magdy Gessler schab karkowy, u mnie często II gatunek tzw.gulaszówki, kawałeczki mięsa niezbyt piękne, leciutko poprzerastane) .
– 40 dkg wieprzowiny bez kości np. karkówki, łopatki
– ew. nóżka wieprzowa lub giczka cielęca (w wersji lux )
– 2 pietruszki
– 3 marchewki
– pół selera
– pół pora
– 3 duże cebule
– 3 pomidory /zimą – duża łyżka lub dwie pasty pomidorowej
– 2- 3 różnokolorowe papryki
– 4-7 ziemniaków
– 3 listki laurowe i li;ka kulek ziela angielskiego
– siekana natka pietruszki do posypania

Jak się robi zupę gulasz – przepis

Porządnie i dłużej – gotuję giczkę czy nóżkę, po godzinie dodaję marchewkę, pietruszkę, pora, selera i przypaloną nad płomieniem czy suchej patelni jedną, przekrojoną na pół cebulę. Kiedy warzywa są bardzo miękkie, wywar jest gotowy. Nieporządnie i szybciej – pomijam wywar z giczki i warzyw, dodaję warzywa później, do duszącego się już mięsa. Pierwsza wersja jest lepsza, zupy nie trzeba później niczym zagęszczać, no i smak – dużo lepszy.

Mięso pokroić w niedużą kostkę i zasypać 3 łyżeczkami papryki, pieprzem, roztartym z solą czosnkiem i kminkiem. Zostawić pod przykryciem na noc w lodówce. Na dużej patelni lub w dużym rondlu z grubym dnem, mocno rozgrzać smalec lub olej i wrzucić łyżeczkę słodkiej i 1/2 łyżeczki ostrej papryki, po kilku sekundach dwie pokrojone w piórka cebule, zamieszać, smażyć chwilę, dodać mięso. Powstrzymać się od mieszania 2-3 minuty. Kiedy mięso zacznie puszczać sok, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przełożyć do garnka ( lub zostawić w rondlu jeśli duży) zalać wywarem lub, jeśli nie został zrobiony, dodać marchewkę, pietruszkę, selera, pora i przypaloną do czarności nad płomieniem lub suchej patelni cebulę, zamiast wywaru dodać wodę (ok. 2 l)  zagotować, zmniejszyć ogień i niech wolno bulgocze pod przykryciem.

Na patelni grillowej albo w piekarniku rozgrzanym do 200 st. mocno
przypiec pokrojoną na paski i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę. Kiedy mięso będzie prawie miękkie – osolić do smaku i dorzucić ziemniaki. Kiedy będą miękkie, dodać opaloną, pokrojoną w paski paprykę, razem z pokrojonymi na ósemki pomidorami (zimą można zastąpić dużą łyżka pasty pomidorowej). Gotować jeszcze chwilę, aż pomidory się rozpadną, doprawić majerankiem.

Zupę można dodatkowo zagęścić zacierkami zrobionymi z jajka i mąki.
Jajko należy zmieszać widelcem w dużym kubku z ok.3 łyżkami lub więcej mąki, by można było po ich  roztarciu palcami odrywać małe kluseczki. Należy wrzucić je do gotującej się zupy, po trzech minutach są gotowe.

Jak się robi zupę gulasz

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Marzena
    16 czerwca, 2014, 8:20 am

    Bardzo apetyczne zdjęcia:-) Ja jeszcze za namową starej kuchary dodaję wodę octową z zaprawy papryki w occie. Polecam:-)

    1. opalanka
      16 czerwca, 2014, 11:03 am

      O. Dzięki:)

  2. Aguś kulinarnie
    16 czerwca, 2014, 10:30 pm

    Uwielbiam:)pieknisty ten garneczek z zupa:)

  3. Anonimowy
    23 stycznia, 2015, 11:58 am

    Czyli nóżkę kupuję oprócz schabu i najpier robię z niej wywar? 😉

    1. opalanka
      23 stycznia, 2015, 7:52 pm

      Można i tak. Opisałam dwa sposoby.

  4. Anonimowy
    27 kwietnia, 2015, 12:58 pm

    Witam, super zupka, mozna do niej jeszcze dodać przesmażonej kapusty kiszonej. Ja do gulaszowej zawsze robię kluseczki własnej roboty – maka i jajko ile zabierze. Można krecić gałki, albo szczypać, gotuje się w wodzie oddzielnie i dopiero jak wypłyną wrzucam do zupy. Jak najdą zupą to po prostu "Mówię Wam – niebo na talerzu:)" :).
    Pozdrawiam

    1. opalanka
      27 kwietnia, 2015, 6:38 pm

      Pozdrawiam również:)

  5. Monika Drabarczyk
    23 kwietnia, 2016, 6:41 pm

    Dziękuję za super przepis ☺ ? ☺

  6. Anonimowy
    5 września, 2017, 9:34 am

    Fajnie tylko wsypanie papryki na gorący tłuszcz
    kończy się piękną katastrofą 🙁
    Pozdrawiam

    1. opalanka
      5 września, 2017, 10:21 am

      Nieeeee, z rozwagą z temperaturą trzeba:)

  7. Anonimowy
    20 września, 2017, 7:18 am

    Pysznie wygląda,spróbuje.Zobaczymy jak mi wyjdzie.

  8. Aga
    27 września, 2020, 8:21 am

    Do tej pysznej zupki dodaję jeszcze fasolkę strączkową i robię ją na pikantnie, uwielbiam dania węgierskie 🙂 Pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      27 września, 2020, 12:55 pm

      pozdrawiam również:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)