Biszkopt z kaszy jaglanej z kremem jagodowym

Biszkopt z kaszy jaglanej i krem jagodowy – taki tort smakuje mi bardziej niż wykonany z tradycyjnego biszkoptu. Ciasto jest bardzo wilgotne i świetnie nadaje się do przełożenia. Czas pracy wydłuża się tylko o ugotowanie i zblendowanie kaszy jaglanej. Ponieważ trzymam nierzadko zapasik w plastikowym pudełku w lodówce, poszło szybko i sprawnie. Baaaaardzo się cieszę, że ten biszkopt się udał i tak dobrze smakuje, kolejny sposób na oswojenie jaglanki. Biszkopt z kaszy jaglanej .

Biszkopt z kaszy jaglanej
 

Biszkopt z kaszy jaglanej – składniki ( na tortownicę 23 cm) :
na biszkopt: 

– 2/3 szklanki kaszy jaglanej
– 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
– 6 jajek
– pół szklanki cukru lub ksylitolu
– 3 łyżki mąki pszennej
na krem:
– 500 ml schłodzonej śmietanki 30 – 36%
– 200 g sera mascarpone
– 3 łyżki cukru
– 25 dkg jagód plus 3 łyżeczki cukru

Biszkopt z kaszy jaglanej – przepis

Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty mieszając.
Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie. Przełożyć do garnka,
zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy i gotować pod przykryciem,
od zagotowania na małym ogniu, ok. 15 minut, aż będzie bardzo miękka.
Do jeszcze ciepłej dodać mleko, wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st. z termoobiegiem, 180 – bez.

Wykonanie

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną pianę, pod
koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą cukru na jasną masę.
Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy, każda porcja musi się dobrze
wmieszać, zanim dodamy następną.
Do ubitej piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej, mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, bypiana nie opadła. Na końcu wmieszać po łyżce przesianej przez sitko mąki.Dno tortownicy wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia i posmarować go lekko masłem lub olejem. Boków tortownicy nie smarować. Przelać masę do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.  Po ostygnięciu okroić brzegi ostrym nożem, wyłożyć dołem do góry i
zdjąć papier do pieczenia.

Krem

– 2/3 szklanki kaszy jaglanej
– 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
– 6 jajek
– pół szklanki cukru lub ksylitolu
– 3 łyżki mąki pszennejKaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty
mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie.
Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni
kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15
minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko,
wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną
pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą
cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy,
każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej
piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej,
mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana nie opadła. Na końcu
wmieszać po łyżce przesianej przez sitko mąki.

Dno tortownicy wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia i
posmarować go lekko masłem lub olejem. Boków tortownicy nie smarować.
Przelać masę do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
Zaraz po upieczeniu rzucić tortownicę z ciastem na podłogę, z wysokości
ok. 60 cm. Spowoduje to, że para znajdująca się w środku ciasta nie
zdąży się tam skroplić, przy rzucie wydobędzie się gwałtowanie na
zewnątrz i ciasto nie zapadnie się do środka i nie opadnie nierówno
(sposób z bloga MW). Ciasta na zdjęciach rzucić zapomniałam.

Wstawić ciasto z powrotem do wyłączonego, lekko uchylonego piekarnika i
pozwolić mu tam ostygnąć. Okroić brzegi ostrym nożem, wyłożyć dołem do
góry i zdjąć papier do pieczenia.
– See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/biszkopt-z-kaszy-jaglanej.html#more

– 2/3 szklanki kaszy jaglanej
– 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
– 6 jajek
– pół szklanki cukru lub ksylitolu
– 3 łyżki mąki pszennejKaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty
mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie.
Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni
kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15
minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko,
wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną
pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą
cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy,
każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej
piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej,
mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana nie opadła. Na końcu
wmieszać po łyżce przesianej przez sitko mąki.

Dno tortownicy wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia i
posmarować go lekko masłem lub olejem. Boków tortownicy nie smarować.
Przelać masę do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
Zaraz po upieczeniu rzucić tortownicę z ciastem na podłogę, z wysokości
ok. 60 cm. Spowoduje to, że para znajdująca się w środku ciasta nie
zdąży się tam skroplić, przy rzucie wydobędzie się gwałtowanie na
zewnątrz i ciasto nie zapadnie się do środka i nie opadnie nierówno
(sposób z bloga MW). Ciasta na zdjęciach rzucić zapomniałam.

Wstawić ciasto z powrotem do wyłączonego, lekko uchylonego piekarnika i
pozwolić mu tam ostygnąć. Okroić brzegi ostrym nożem, wyłożyć dołem do
góry i zdjąć papier do pieczenia.
– See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/biszkopt-z-kaszy-jaglanej.html#more

– 2/3 szklanki kaszy jaglanej
– 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego)
– 6 jajek
– pół szklanki cukru lub ksylitolu
– 3 łyżki mąki pszennejKaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć 2- 3 minuty
mieszając. Przepłukać kilka razy bardzo porządnie wodą na sicie.
Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ok. 1,5 cm powyżej powierzchni
kaszy i gotować pod przykryciem, od zagotowania na małym ogniu, ok. 15
minut, aż będzie bardzo miękka. Do jeszcze ciepłej dodać mleko,
wymieszać lekko i zblendować na krem.
Piekarnik ustawić na 160 st.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w większej misce na sztywną
pianę, pod koniec dodając łyżkę cukru. Żółtka utrzeć osobno z resztą
cukru na jasną masę. Nie przestając ich ubijać, dodawać po łyżce kaszy,
każda porcja musi się dobrze wmieszać, zanim dodamy następną. Do ubitej
piany z białek dodać po niewielkiej porcji masy żółtkowo- jaglanej,
mieszając całość delikatnie i wolno łyżką, by piana nie opadła. Na końcu
wmieszać po łyżce przesianej przez sitko mąki.

Dno tortownicy wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia i
posmarować go lekko masłem lub olejem. Boków tortownicy nie smarować.
Przelać masę do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
Zaraz po upieczeniu rzucić tortownicę z ciastem na podłogę, z wysokości
ok. 60 cm. Spowoduje to, że para znajdująca się w środku ciasta nie
zdąży się tam skroplić, przy rzucie wydobędzie się gwałtowanie na
zewnątrz i ciasto nie zapadnie się do środka i nie opadnie nierówno
(sposób z bloga MW). Ciasta na zdjęciach rzucić zapomniałam.

Wstawić ciasto z powrotem do wyłączonego, lekko uchylonego piekarnika i
pozwolić mu tam ostygnąć. Okroić brzegi ostrym nożem, wyłożyć dołem do
góry i zdjąć papier do pieczenia.
– See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/biszkopt-z-kaszy-jaglanej.html#more

Śmietanę ubić mikserem na sztywno, pod koniec dodając cukier. Wmiksować ser mascarpone. 3/4 jagód zblendować z trzema łyżeczkami cukru, 1/4 owoców pozostawić do dekoracji. Uwaga, jagody barwią kuchenne blaty, fartuchy, ręce itp, należy czynności wykonywać uważnie:)

Połowę śmietany wymieszać z sosem powstałym z owoców, pozostawiając na później 2-3 łyżki sosu do dekoracji. Biszkopt przekroić na dwa blaty, na pierwszym ułożyć część śmietany z jagodami, przykryć drugim blatem i pokryć cały tort śmietaną bez owoców. Z pozostawionego jagodowego sosu postawić na wierzchu łyżeczką nierównomierne kleksy i przy pomocy noża lub szpatułki rozprowadzić go po wierzchu i bokach tortu by powstały jagodowe smugi.
Udekorować wierzch owocami.

 

Biszkopt z kaszy jaglanej

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. claudine
    28 czerwca, 2014, 8:10 am

    Uwielbiam jagodowe kremy. Ciacho wygląda baaaardzo zachęcająco 🙂

  2. Justyna Żak
    28 czerwca, 2014, 8:11 am

    ciacho wygląda rewelacyjnie:)

  3. Aguś kulinarnie
    28 czerwca, 2014, 9:29 am

    Dekoracja obledna!!!

  4. Marcela
    28 czerwca, 2014, 10:30 am

    mniam! jakie pyszności!

  5. ugotujmyto.pl
    28 czerwca, 2014, 7:05 pm

    Wygląda bosko! Bardzo mnie zaciekawiłaś tym biszkoptem… chętnie wypróbuję przepis….

  6. Ula
    29 czerwca, 2014, 9:33 am

    wygląda Smerfnie;-) fantastyczny przepis…pozdrawiam wakacyjnie.

    1. opalanka
      30 czerwca, 2014, 6:38 am

      pozdrawiam również:)

  7. Salvador Dali
    30 czerwca, 2014, 8:08 pm

    To 1sze zdjęcie-o mamo… te boki tortu! Jak ty to zrobiłaś?
    Cudo!

    1. opalanka
      2 lipca, 2014, 12:09 pm

      Rozsmarowałam jagodowe kleksy i już:)

  8. Anonimowy
    13 lipca, 2015, 11:33 am

    Upiekłam,.ale 160C to za niska temperatura i 30 minut za krótko. Czy kasza musi być zalana wrzątkiem,, ponieważ ja zalałam zimną. Jednak ciasto wszystkim bardzo smakowało. Jedynie był tylko spód i masa.

    1. opalanka
      13 lipca, 2015, 8:45 pm

      Cieszę się, że smakowało, nanoszę małą korektę:)

  9. Ewa
    27 stycznia, 2018, 9:27 pm

    Niestety biszkopt nie chce sie dopiec, wciaz mokry patyczek :/ a juz 2h w piecu… w czym problem?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)