Bardzo dobre domowe lody kawowe
Domowe lody kawowe. Są przepyszne. Nie potrzebują specjalnej maszynki i nie zawierają jajek. Za to mają nieco alkoholu i jego dodatek powoduje, że nie zamarzają na kamień, pomimo dodatku naparu z kawy. Można zamieszać lody po pół godzinie przebywania w zamrażarce, być może będą jeszcze bardziej kremowe, z lenistwa mego nie uczyniłam, nastawiłam na noc i następnego dnia mogliśmy się delektować. Pycha! Żadnej chemii, żadnych polepszaczy, czysty prawdziwy smak naturalnej kawy. Domowe lody kawowe można przechowywać w zamrażarce do 3-4 dni.
domowe lody kawowe – składniki ( na ok. 1l lodów) :
– 400 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 – 36%
– 250 ml słodzonego mleka zagęszczonego
– 50 ml likieru kawowego (można zastąpić wystudzonym naparem z czubatej łyżki kawy rozpuszczalnej z minimalnej ilości wrzątku i półtorej łyżki spirytusu )
Śmietankę ubić na sztywno (uwaga, tylko do momentu kiedy lekko “stanie”, niezbyt długo, by nie powstało masło). Powoli, ubijając dalej dolać mleko i likier lub napar z kawy, ubijać jeszcze chwilę, masa ma mieć konsystencję lekkiej pianki. Przełożyć do pojemników i wstawić do zamrażarki na min. 6 godzin.
Edit:
Warto, przynajmniej na początku zamrażania, powiedzmy co pół godziny przemieszać masę łyżką, by nie powstały kryształki lodu.
inspiracja- tu
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Wszystko, co z kawą to ja biorę bez zastanowienia! Muszą być pyszne<3
Jadła bym je bez końca…
O mniam, muszę w końcu ukręcić kawowe 🙂
Mmm, muszę w końcu ukręcić kawowe 🙂
Ukręć, ukręć:)
Mmmm… Pysznie się zapowiadają 🙂
rewelacja:)
Wymienię się na rabarbarowe… albo nie…. po prostu sobie zrobię ;)!
Jak mówiłam tak zrobiłam…. i smakują rewelacyjnie :)! Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂
Pozdrawiam również:)
Przepraszam, że się upominam, ale brakuje banerka.
Pozdrawiam!
już.
a jak dodać do tego chałwę…mmmm… moje ulubione (ale właśnie w wersji z chałwą) 🙂
Czy ktoś mógłby mnie uświadomić, dlaczego można je trzymać w zamrażarce tylko kilka dni? W końcu to mrożonka?
Zwyczajnie z powodu niedodawania do nich substancji używanych przemysłowo nie zachowują smaku ani konsystencji jak na początku. Możesz sama sprawdzić:)
Rozumiem, dzięki za info 😉
Czy zamiast śmietanki może być stałą część mleczka kokosowego? I czy może być niesłodzone mleczko zageszczone, ew. Czym to zastąpić żeby była bardziej odchudzana wersja:)?