Bardzo dobre domowe lody kawowe

Domowe lody kawowe. Są przepyszne. Nie potrzebują specjalnej maszynki i nie zawierają jajek. Za to mają nieco alkoholu i jego dodatek powoduje, że nie zamarzają na kamień, pomimo dodatku naparu z kawy. Można zamieszać lody po pół godzinie przebywania w zamrażarce, być może będą jeszcze bardziej kremowe, z lenistwa mego nie uczyniłam, nastawiłam na noc i następnego dnia mogliśmy się delektować. Pycha! Żadnej chemii, żadnych polepszaczy, czysty prawdziwy smak naturalnej kawy. Domowe lody kawowe można przechowywać w zamrażarce do 3-4 dni.

domowe lody kawowe

 

domowe lody kawowe

 

domowe lody kawowe – składniki ( na ok. 1l lodów) :

400 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 – 36%
– 250 ml słodzonego mleka zagęszczonego
– 50 ml likieru kawowego (można zastąpić wystudzonym naparem z czubatej łyżki kawy rozpuszczalnej z minimalnej ilości wrzątku i półtorej łyżki spirytusu )

Śmietankę ubić na sztywno (uwaga, tylko do momentu kiedy lekko “stanie”, niezbyt długo, by nie powstało masło). Powoli, ubijając dalej dolać mleko i likier lub napar z kawy, ubijać jeszcze chwilę, masa ma mieć konsystencję lekkiej pianki. Przełożyć do pojemników i wstawić do zamrażarki na min. 6 godzin.

Edit:

Warto, przynajmniej na początku zamrażania, powiedzmy co pół godziny przemieszać masę łyżką, by nie powstały kryształki lodu.

domowe lody kawowe

inspiracja- tu

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Angie
    11 czerwca, 2014, 11:45 am

    Wszystko, co z kawą to ja biorę bez zastanowienia! Muszą być pyszne<3

  2. Aguś kulinarnie
    11 czerwca, 2014, 2:47 pm

    Jadła bym je bez końca…

  3. gin
    11 czerwca, 2014, 4:16 pm

    O mniam, muszę w końcu ukręcić kawowe 🙂

  4. gin
    11 czerwca, 2014, 4:20 pm

    Mmm, muszę w końcu ukręcić kawowe 🙂

    1. opalanka
      11 czerwca, 2014, 6:50 pm

      Ukręć, ukręć:)

  5. kuchcikOla
    11 czerwca, 2014, 8:12 pm

    Mmmm… Pysznie się zapowiadają 🙂

  6. Justyna Żak
    11 czerwca, 2014, 9:00 pm

    rewelacja:)

  7. ugotujmyto.pl
    19 czerwca, 2014, 5:05 pm

    Wymienię się na rabarbarowe… albo nie…. po prostu sobie zrobię ;)!

  8. ugotujmyto.pl
    30 czerwca, 2014, 1:11 pm

    Jak mówiłam tak zrobiłam…. i smakują rewelacyjnie :)! Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂

    1. opalanka
      30 czerwca, 2014, 1:16 pm

      Pozdrawiam również:)

  9. Szybko Tanio Smacznie
    9 lipca, 2014, 8:34 pm

    Przepraszam, że się upominam, ale brakuje banerka.
    Pozdrawiam!

    1. opalanka
      9 lipca, 2014, 9:16 pm

      już.

  10. Anonimowy
    3 września, 2016, 8:03 pm

    a jak dodać do tego chałwę…mmmm… moje ulubione (ale właśnie w wersji z chałwą) 🙂

  11. Kasisi
    4 czerwca, 2018, 10:54 am

    Czy ktoś mógłby mnie uświadomić, dlaczego można je trzymać w zamrażarce tylko kilka dni? W końcu to mrożonka?

    1. Beata Królikiewicz
      4 czerwca, 2018, 11:39 am

      Zwyczajnie z powodu niedodawania do nich substancji używanych przemysłowo nie zachowują smaku ani konsystencji jak na początku. Możesz sama sprawdzić:)

  12. Kasisi
    5 czerwca, 2018, 9:14 am

    Rozumiem, dzięki za info 😉

  13. Karolina
    17 kwietnia, 2019, 10:59 am

    Czy zamiast śmietanki może być stałą część mleczka kokosowego? I czy może być niesłodzone mleczko zageszczone, ew. Czym to zastąpić żeby była bardziej odchudzana wersja:)?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie