Bardzo dobre domowe lody kawowe

Domowe lody kawowe. Są przepyszne. Nie potrzebują specjalnej maszynki i nie zawierają jajek. Za to mają nieco alkoholu i jego dodatek powoduje, że nie zamarzają na kamień, pomimo dodatku naparu z kawy. Można zamieszać lody po pół godzinie przebywania w zamrażarce, być może będą jeszcze bardziej kremowe, z lenistwa mego nie uczyniłam, nastawiłam na noc i następnego dnia mogliśmy się delektować. Pycha! Żadnej chemii, żadnych polepszaczy, czysty prawdziwy smak naturalnej kawy. Domowe lody kawowe można przechowywać w zamrażarce do 3-4 dni.

domowe lody kawowe

 

domowe lody kawowe

 

domowe lody kawowe – składniki ( na ok. 1l lodów) :

400 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 – 36%
– 250 ml słodzonego mleka zagęszczonego
– 50 ml likieru kawowego (można zastąpić wystudzonym naparem z czubatej łyżki kawy rozpuszczalnej z minimalnej ilości wrzątku i półtorej łyżki spirytusu )

Śmietankę ubić na sztywno (uwaga, tylko do momentu kiedy lekko „stanie”, niezbyt długo, by nie powstało masło). Powoli, ubijając dalej dolać mleko i likier lub napar z kawy, ubijać jeszcze chwilę, masa ma mieć konsystencję lekkiej pianki. Przełożyć do pojemników i wstawić do zamrażarki na min. 6 godzin.

domowe lody kawowe

inspiracja- tu

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Angie
    11 czerwca, 2014, 11:45 am

    Wszystko, co z kawą to ja biorę bez zastanowienia! Muszą być pyszne<3

  2. Aguś kulinarnie
    11 czerwca, 2014, 2:47 pm

    Jadła bym je bez końca…

  3. gin
    11 czerwca, 2014, 4:16 pm

    O mniam, muszę w końcu ukręcić kawowe 🙂

  4. gin
    11 czerwca, 2014, 4:20 pm

    Mmm, muszę w końcu ukręcić kawowe 🙂

    1. opalanka
      11 czerwca, 2014, 6:50 pm

      Ukręć, ukręć:)

  5. kuchcikOla
    11 czerwca, 2014, 8:12 pm

    Mmmm… Pysznie się zapowiadają 🙂

  6. Justyna Żak
    11 czerwca, 2014, 9:00 pm

    rewelacja:)

  7. ugotujmyto.pl
    19 czerwca, 2014, 5:05 pm

    Wymienię się na rabarbarowe… albo nie…. po prostu sobie zrobię ;)!

  8. ugotujmyto.pl
    30 czerwca, 2014, 1:11 pm

    Jak mówiłam tak zrobiłam…. i smakują rewelacyjnie :)! Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂

    1. opalanka
      30 czerwca, 2014, 1:16 pm

      Pozdrawiam również:)

  9. Szybko Tanio Smacznie
    9 lipca, 2014, 8:34 pm

    Przepraszam, że się upominam, ale brakuje banerka.
    Pozdrawiam!

    1. opalanka
      9 lipca, 2014, 9:16 pm

      już.

  10. Anonimowy
    3 września, 2016, 8:03 pm

    a jak dodać do tego chałwę…mmmm… moje ulubione (ale właśnie w wersji z chałwą) 🙂

  11. Kasisi
    4 czerwca, 2018, 10:54 am

    Czy ktoś mógłby mnie uświadomić, dlaczego można je trzymać w zamrażarce tylko kilka dni? W końcu to mrożonka?

    1. Beata Królikiewicz
      4 czerwca, 2018, 11:39 am

      Zwyczajnie z powodu niedodawania do nich substancji używanych przemysłowo nie zachowują smaku ani konsystencji jak na początku. Możesz sama sprawdzić:)

  12. Kasisi
    5 czerwca, 2018, 9:14 am

    Rozumiem, dzięki za info 😉

  13. Karolina
    17 kwietnia, 2019, 10:59 am

    Czy zamiast śmietanki może być stałą część mleczka kokosowego? I czy może być niesłodzone mleczko zageszczone, ew. Czym to zastąpić żeby była bardziej odchudzana wersja:)?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)