Tarta z rabarbarem
Tarta z rabarbarem – składniki ( na formę do tarty ok. 26-28 cm):
na ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki kakao
– 3/4 kostki zimnego masła
– 4 żółtka
– 4 łyżki cukru
– ew. łyżka, dwie śmietany
na piankę:
– 5 białek
– 3/4 szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego, kilka kropli ekstraktu z wanilii lub wyskrobane wnętrze laski wanilii
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1/4 szklanki oleju
ok. 30-40 dkg ( 3-5 łodyg) rabarbaru
Tarta z rabarbarem – przepis
Masło pokroić nożem w misce, zagnieść krótko z resztą składników. Gdyby nie chciało się połączyć dodać nieco śmietany. Podzielić na dwie nierówne części ( 2/3 i 1/3), wstawić do lodówki na pół godziny. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 170 st. Większą część ciasta zetrzeć na tarce i wykleić nią spód i boki blaszki. Piec ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru.Ubijając dalej, partiami dodawać przesianą mąkę, na końcu wlewać cienką strużką olej. Wyłożyć na podpieczone ciasto, ułożyć na wierzchu pokrojony w centymetrowe kawałki rabarbar. Piekarnik rozgrzać do 180 st, zetrzeć na wiórki resztę ciasta i posypać całość. Piec ok. 40 minut.
Jak Ci dobrze, że masz rabarbar w ogródku! 🙂 Piękna tarta!
Z wiosennymi pozdrowieniami,
Agata
Ale apetycznie wygląda! Pyszna musi być; ))
Wygląda cudnie 🙂 mlask, mlask 🙂