Tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem i pianką, na ciemnym, kruchym cieście. Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.
Wielki krzak rabarbaru rósł sobie u nas w ogrodzie, mam do tej zieleniny sentyment. Kompot w sezonie był obowiązkowy każdego dnia, w komplecie z płynnymi włóknami rozgotowanych łodyżek. Swoją  (właściwie Olci) ulepszoną wersję pysznego napoju zamieściłam tutaj. Podobno rabarbar ma sporo niezbyt korzystnych dla zdrowia szczawianów, ale traci ich większość podczas gotowania czy pieczenia, zatem od czasu do czasu możemy sięgnąć po tę różową roślinę.
Tarta z rabarbarem

 

Tarta z rabarbarem


Tarta z rabarbarem  – składniki ( na formę do tarty ok. 26-28 cm):
na ciasto:

– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki kakao
– 3/4 kostki zimnego masła
– 4 żółtka
– 4 łyżki cukru
– ew. łyżka, dwie śmietany

na piankę:

– 5 białek
– 3/4 szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego, kilka kropli ekstraktu z wanilii lub wyskrobane wnętrze laski wanilii
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1/4 szklanki oleju

ok. 30-40 dkg ( 3-5 łodyg) rabarbaru

Tarta z rabarbarem – przepis

Masło pokroić nożem w misce, zagnieść krótko z resztą składników. Gdyby nie chciało się połączyć dodać nieco śmietany. Podzielić na dwie nierówne części ( 2/3 i 1/3), wstawić do lodówki na pół godziny. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 170 st. Większą część ciasta zetrzeć na tarce i wykleić nią  spód i boki blaszki. Piec ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru.Ubijając dalej, partiami dodawać przesianą mąkę, na końcu wlewać cienką strużką olej. Wyłożyć na podpieczone ciasto, ułożyć na wierzchu pokrojony w centymetrowe kawałki rabarbar. Piekarnik rozgrzać do 180 st, zetrzeć na wiórki resztę ciasta i posypać całość. Piec ok. 40 minut.

 

Tarta z rabarbarem

 

Tarta z rabarbarem

 

Zapisz



  1. Bo(ro)n Appétit
    14 maja, 2014, 9:21 am

    Jak Ci dobrze, że masz rabarbar w ogródku! 🙂 Piękna tarta!

    Z wiosennymi pozdrowieniami,

    Agata

  2. Angie
    14 maja, 2014, 7:13 pm

    Ale apetycznie wygląda! Pyszna musi być; ))

  3. skoraq cooks
    14 maja, 2014, 9:18 pm

    Wygląda cudnie 🙂 mlask, mlask 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)