Placki z jabłkami z kaszy jaglanej na oleju rzepakowym

Placki z jabłkami z kaszy jaglanej nawet dla tych, którzy za kaszą jaglaną nie przepadają. Tych placków muszą spróbować koniecznie. Pycha. Są delikatne, bardzo miękkie i będą smakować nawet najbardziej marudzącym dzieciom. Kolejny, dobry sposób na przemycenie zdrowej jak nie wiem co jaglanki. Można mieć mały zapas ugotowanej i zmiksowanej kaszy w pojemniczku, w lodówce. Placuszki usmażyłam na oleju rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega -3, dlatego pomoże mi zapamiętać dziesiątki czynności, o których zwykle zapominam 🙂  Placki z jabłkami z kaszy jaglanej.

Placki z jabłkami z kaszy jaglanej

Placki z jabłkami z kaszy jaglanej – składniki ( na ok. 6 średniej wielkości placków) : 

– olej rzepakowy do smażenia
– pół szklanki kaszy jaglanej
– jajko
– dwie łyżki mąki
– 0,5 lub nieco więcej szklanki mleka
– spora szczypta soli
– łyżka cukru lub syropu z agawy/ksylitolu
– duże jabłko
– szczypta cynamonu

Placki z jabłkami z kaszy jaglanej – przepis

Kaszę prażyć chwilę mieszając w suchym garnku lub na patelni, przepłukać dwukrotnie wodą na sicie, zalać szklanką wrzątku. Gotować pod przykryciem do miękkości na małym ogniu (ok. 15 minut). Zblendować na miazgę. Zmiksować z mąką, mlekiem, jajkiem, cukrem, solą. Masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gęsta dodać nieco mleka, lub mąki – jeśli zbyt rzadka.
Jabłko pokroić w kostkę, dodać do masy. Na patelni rozgrzać łyżkę, dwie oleju. Smażyć placki do zrumienienia, przewracając szeroką łopatką ( są delikatne, łatwo się rozpadają, trzeba wyczuć moment, kiedy dobrze się zetną). Można posypać placki cukrem- pudrem lub polać sosem ze zmiksowanych, jagodowych owoców, typu truskawki, maliny, jagody.

Placki z jabłkami z kaszy jaglanej

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz



  1. Kasia Sashek
    20 maja, 2014, 2:38 pm

    Jakie piękne <3. Truskawki plus placuszki to idealny zestaw. Cudownie, że sezon się zaczął!

  2. Ika
    20 maja, 2014, 3:40 pm

    wyglądają supersmacznie! ja dzisiaj zostałam obdarowana przez babcię plackami z kwaśną śmietaną <3

  3. Salvador Dali
    20 maja, 2014, 6:00 pm

    szalejesz z tą kaszą! 😀
    Wow.. po prostu.. 🙂

  4. Aguś kulinarnie
    20 maja, 2014, 7:51 pm

    Bomba smaku!

  5. Ula
    21 maja, 2014, 5:02 pm

    Wygląda smakowicie;-) Jutro wypróbuję zrobić na kolację.
    Pozdrawiam cieplutko.

  6. opalanka
    21 maja, 2014, 8:51 pm

    pozdrawiam również:)

  7. skoraq cooks
    21 maja, 2014, 10:12 pm

    Czuję się dyskryminowana. Kaszę jaglaną uwielbiam, więc i ja koniecznie muszę spróbować takich placuszków 🙂

  8. opalanka
    22 maja, 2014, 7:33 am

    Kasza Cię dyskryminuje?:) Przyjeżdżaj, zrobimy razem:)

  9. Anonimowy
    10 listopada, 2014, 7:13 pm

    Smak ok ale za nic nie chca się ściąć w środku i mimo przypalemia z zwewnatrz są jakby surowe w środku 🙂

    1. opalanka
      11 listopada, 2014, 8:20 pm

      Kasza daje trochę inna konsystencję niż w tych tradycyjnych. Trzeba wyczuć odpowiednią temperaturę, zmniejszyć ogień po rozgrzaniu tłuszczu, ale tez by nie ostygł zbytnio. Metodą prób i błędów trzeba.

  10. Cassiopea
    22 listopada, 2014, 5:14 pm

    Potwierdzam – w smaku nienajgorsze, ale raczej nie do powtórzenia – co bym nie zrobiła, były ciapowate w środku, taka jaglanka z przypieczoną skórką. A potrafiły smażyć się na prawdę baaardzo długo. Dopiero dodatek drugiego jajka do końcówki ciasta nieco podratował konsystencję…
    A jakby zrobić je na drożdżach, jak myślisz – wyszłyby i zmieniłoby to konsystencje? 😉
    Chyba jednak wrócę do jaglanych naleśniczków, które wychodzą bardzo smaczne i są stosunkowo bezproblemowe 😉

    1. opalanka
      22 listopada, 2014, 5:23 pm

      Nie wiem zupełnie. Można spróbować 🙂

  11. Anonimowy
    8 lutego, 2015, 7:38 pm

    dla mnie też za ciapowate. Na drugi raz dam mniej mleka

  12. Anonimowy
    15 lutego, 2015, 2:49 pm

    a czym można zastąpić jajko? córka nie może :-/ banan niestety też odpada 🙁

    1. opalanka
      15 lutego, 2015, 2:56 pm

      Można spróbować ugotowane, gęste siemię lniane. 2 łyżki na pół szklanki wody. Na pewno wtedy trzeba więcej mąki. Nie sprawdzałam, napisz, jeśli przetestujesz.

      1. Ewa
        15 stycznia, 2019, 4:16 pm

        Zamiast jaja aqufaba – woda z ciecierzysvy z puszki- 3 lyzki to 1 jajo.
        Corka moze jesc tylko kasze gryczaną lub komose. Wyjdą?

    2. Anonimowy
      15 lutego, 2015, 9:05 pm

      dziekuje! dam znac jak tylko skorzystam z podpowiedzi.

  13. Dominika Abram
    30 listopada, 2015, 5:13 pm

    Dobre 🙂 nawet bardzo dobre 🙂 ale ja nie jestem obiektywna bo lubię takie "wynalazki" 🙂

    1. Anonimowy
      28 grudnia, 2015, 8:24 pm

      Składniki
      na dwie porcje

      szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
      2 łyżki gęstego kefiru lub jogurtu greckiego
      2 łyżki skrobi ziemniaczanej
      2 jajka
      łyżeczka stewii
      jabłko
      olej do smażenia ja daję kokosowy
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Sposób przygotowania
      Wszystkie składniki, poza jabłkiem blendujemy na gładką masę. Jabłko obieramy i ucieramy na tarce na grubych oczkach. Gdy baza będzie gotowa, dodajemy do niej jabłko. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, podajemy z ulubionym dżemem i (najlepiej) kefirem. Smacznego!

    2. opalanka
      28 grudnia, 2015, 9:03 pm

      Lubię to;)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)