Placki z jabłkami z kaszy jaglanej na oleju rzepakowym

Placki z jabłkami z kaszy jaglanej nawet dla tych, którzy za kaszą jaglaną nie przepadają. Tych placków muszą spróbować koniecznie. Pycha. Są delikatne, bardzo miękkie i będą smakować nawet najbardziej marudzącym dzieciom. Kolejny, dobry sposób na przemycenie zdrowej jak nie wiem co jaglanki. Można mieć mały zapas ugotowanej i zmiksowanej kaszy w pojemniczku, w lodówce. Placuszki usmażyłam na oleju rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega -3, dlatego pomoże mi zapamiętać dziesiątki czynności, o których zwykle zapominam 🙂  Placki z jabłkami z kaszy jaglanej.

Placki z jabłkami z kaszy jaglanej

Placki z jabłkami z kaszy jaglanej – składniki ( na ok. 6 średniej wielkości placków) : 

– olej rzepakowy do smażenia
– pół szklanki kaszy jaglanej
– jajko
– dwie łyżki mąki
– 0,5 lub nieco więcej szklanki mleka
– spora szczypta soli
– łyżka cukru lub syropu z agawy/ksylitolu
– duże jabłko
– szczypta cynamonu

Placki z jabłkami z kaszy jaglanej – przepis

Kaszę prażyć chwilę mieszając w suchym garnku lub na patelni, przepłukać dwukrotnie wodą na sicie, zalać szklanką wrzątku. Gotować pod przykryciem do miękkości na małym ogniu (ok. 15 minut). Zblendować na miazgę. Zmiksować z mąką, mlekiem, jajkiem, cukrem, solą. Masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gęsta dodać nieco mleka, lub mąki – jeśli zbyt rzadka.
Jabłko pokroić w kostkę, dodać do masy. Na patelni rozgrzać łyżkę, dwie oleju. Smażyć placki do zrumienienia, przewracając szeroką łopatką ( są delikatne, łatwo się rozpadają, trzeba wyczuć moment, kiedy dobrze się zetną). Można posypać placki cukrem- pudrem lub polać sosem ze zmiksowanych, jagodowych owoców, typu truskawki, maliny, jagody.

Placki z jabłkami z kaszy jaglanej

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz



  1. Kasia Sashek
    20 maja, 2014, 2:38 pm

    Jakie piękne <3. Truskawki plus placuszki to idealny zestaw. Cudownie, że sezon się zaczął!

  2. Ika
    20 maja, 2014, 3:40 pm

    wyglądają supersmacznie! ja dzisiaj zostałam obdarowana przez babcię plackami z kwaśną śmietaną <3

  3. Salvador Dali
    20 maja, 2014, 6:00 pm

    szalejesz z tą kaszą! 😀
    Wow.. po prostu.. 🙂

  4. Aguś kulinarnie
    20 maja, 2014, 7:51 pm

    Bomba smaku!

  5. Ula
    21 maja, 2014, 5:02 pm

    Wygląda smakowicie;-) Jutro wypróbuję zrobić na kolację.
    Pozdrawiam cieplutko.

  6. opalanka
    21 maja, 2014, 8:51 pm

    pozdrawiam również:)

  7. skoraq cooks
    21 maja, 2014, 10:12 pm

    Czuję się dyskryminowana. Kaszę jaglaną uwielbiam, więc i ja koniecznie muszę spróbować takich placuszków 🙂

  8. opalanka
    22 maja, 2014, 7:33 am

    Kasza Cię dyskryminuje?:) Przyjeżdżaj, zrobimy razem:)

  9. Anonimowy
    10 listopada, 2014, 7:13 pm

    Smak ok ale za nic nie chca się ściąć w środku i mimo przypalemia z zwewnatrz są jakby surowe w środku 🙂

    1. opalanka
      11 listopada, 2014, 8:20 pm

      Kasza daje trochę inna konsystencję niż w tych tradycyjnych. Trzeba wyczuć odpowiednią temperaturę, zmniejszyć ogień po rozgrzaniu tłuszczu, ale tez by nie ostygł zbytnio. Metodą prób i błędów trzeba.

  10. Cassiopea
    22 listopada, 2014, 5:14 pm

    Potwierdzam – w smaku nienajgorsze, ale raczej nie do powtórzenia – co bym nie zrobiła, były ciapowate w środku, taka jaglanka z przypieczoną skórką. A potrafiły smażyć się na prawdę baaardzo długo. Dopiero dodatek drugiego jajka do końcówki ciasta nieco podratował konsystencję…
    A jakby zrobić je na drożdżach, jak myślisz – wyszłyby i zmieniłoby to konsystencje? 😉
    Chyba jednak wrócę do jaglanych naleśniczków, które wychodzą bardzo smaczne i są stosunkowo bezproblemowe 😉

    1. opalanka
      22 listopada, 2014, 5:23 pm

      Nie wiem zupełnie. Można spróbować 🙂

  11. Anonimowy
    8 lutego, 2015, 7:38 pm

    dla mnie też za ciapowate. Na drugi raz dam mniej mleka

  12. Anonimowy
    15 lutego, 2015, 2:49 pm

    a czym można zastąpić jajko? córka nie może :-/ banan niestety też odpada 🙁

    1. opalanka
      15 lutego, 2015, 2:56 pm

      Można spróbować ugotowane, gęste siemię lniane. 2 łyżki na pół szklanki wody. Na pewno wtedy trzeba więcej mąki. Nie sprawdzałam, napisz, jeśli przetestujesz.

      1. Ewa
        15 stycznia, 2019, 4:16 pm

        Zamiast jaja aqufaba – woda z ciecierzysvy z puszki- 3 lyzki to 1 jajo.
        Corka moze jesc tylko kasze gryczaną lub komose. Wyjdą?

    2. Anonimowy
      15 lutego, 2015, 9:05 pm

      dziekuje! dam znac jak tylko skorzystam z podpowiedzi.

  13. Dominika Abram
    30 listopada, 2015, 5:13 pm

    Dobre 🙂 nawet bardzo dobre 🙂 ale ja nie jestem obiektywna bo lubię takie "wynalazki" 🙂

    1. Anonimowy
      28 grudnia, 2015, 8:24 pm

      Składniki
      na dwie porcje

      szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
      2 łyżki gęstego kefiru lub jogurtu greckiego
      2 łyżki skrobi ziemniaczanej
      2 jajka
      łyżeczka stewii
      jabłko
      olej do smażenia ja daję kokosowy
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Sposób przygotowania
      Wszystkie składniki, poza jabłkiem blendujemy na gładką masę. Jabłko obieramy i ucieramy na tarce na grubych oczkach. Gdy baza będzie gotowa, dodajemy do niej jabłko. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, podajemy z ulubionym dżemem i (najlepiej) kefirem. Smacznego!

    2. opalanka
      28 grudnia, 2015, 9:03 pm

      Lubię to;)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)