Jak zrobić kotlety z kurczaka

Jak zrobić kotlety z kurczaka – soczyste, delikatne, niepracochłonne a smaczne. Dobry obiad na każdą porę roku i każdą okazję.  Nic szczególnie wymyślnego, ale dla osób którym znudziły się mielono-schabowe klimaty oraz tych, którzy nie lubią zbyt skomplikowanych wynalazków będą jak znalazł.
Pomysł na szybki obiad, w wariacji która będzie smakowała dzieciom i dorosłym. Dzieci bywają kapryśne, ale te kotlety zazwyczaj polubiają od pierwszego wejrzenia.
O to jak zrobić kotlety z kurczaka na sposób odrobinę inny niż w panierce jak do schabowego pytało tyle osób, że tadaaam, przepis jest.
Jak zrobić kotlety z kurczaka

 

Jak zrobić kotlety z kurczaka

Jak zrobić kotlety z kurczaka – składniki (na 2-3 osoby): 

– 2 udka
– 2 łyżki mąki
– dwa jajka
– dwie łyżki startego sera o wyraźnym/łagodnym smaku
– pół cebuli startej na najdrobniejszej tarce
– ew. dowolne dodatki – pokrojone w kostkę pieczarki, papryka, natka pietruszki, suszone pomidory itp.
– sól, pieprz, chili

Jak zrobić kotlety z kurczaka – przepis

Mięso pozbawić kości, pokroić w kostkę, ok. 1,5 x 1,5 cm. Przełożyć do miski, dodać mąkę, jajka, ser, startą cebulę, wybrane dodatki, przyprawy, dobrze wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju, z każdej strony po 2-3 minuty, na złoty kolor.

Jak zrobić kotlety z kurczaka

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  1. zblogowani
    16 maja, 2014, 1:58 pm

    zapraszamy do nowego agregatu blogów ze wszystkich kategorii tematycznych. Dołącz bloga do kategorii kulinaria. Adres http://www.zblogowani.pl

  2. Salvador Dali
    18 maja, 2014, 6:29 am

    uwielbiam je 🙂
    Kurczak to tak delikatne mięcho, mmm 🙂

  3. Talka
    8 listopada, 2014, 8:50 am

    czy mięso ugotować przed oderwaniem od kości czy zrobić to na surowo?

  4. opalanka
    22 stycznia, 2015, 9:55 pm

    Na surowo.

  5. Anonimowy
    3 kwietnia, 2016, 8:25 pm

    Robię takie kotleciki z mięsa z piersi dlatego że pierś jest raczej mięsem suchym,a w tym przypadku jest wilgotne.Zamiast sera daję majonez kartoflankę i czosnek.Pychota.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)