Jak się robi owsiankę

Jak się robi owsiankę? Owsiankę koniecznie jeść trzeba, podobnie jak kaszę jaglaną. Na śniadanie – pięć minut roboty, a te wszystkie pokłady zawartych w niej aminokwasów, witamin, błonnika, zrobią z naszym organizmem cuda. Zmęczenie i rozdrażnienie mija, pamięć i koncentracja wzrasta, skóra  się nawilża, jelita skaczą z radości, stawy się odżywiają, rośnie wytrzymałość. Lista jest długa, dla ciekawych i zgłębiających temat link do poczytania. A teraz przepis na owsiankę z rabarbarem, bo sezon. Oczywiście można ją przygotować z dowolną, ulubioną konfiturą, bananami lub zupełnie bez niczego, będzie równie pysznie, szybko i zdrowo. A. By przekonać dzieci do jej jedzenia, czasem trzeba się nieco postarać i zadbać o atrakcyjne dla nich podanie takiego śniadania, forma deseru może okazać się odpowiednią:) Jak się robi owsiankę zaraz będzie wiadomo.

 

Jak się robi owsiankę

 

Jak się robi owsiankę

Jak się robi owsiankę – składniki (na jedną porcję) :

– 3 łyżki płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
– szklanka mleka (krowiego, sojowego, owsianego)
– 1-3 łyżeczki cukru (miodu, ksylitolu, syropu z agawy)
– garść bakalii (u mnie orzechy, żurawina, szczypta podprażonego siemienia lnianego)
– czerwona łodyga rabarbaru

Jak się robi owsiankę – przepis

Mleko zagotować z połową cukru i płatkami owsianymi, dodać bakalie. Trzymać na małym ogniu ok. 3-4 minuty, aż płatki zmiękną. Rabarbar pokroić na centymetrowe kawałki, wrzucić na rozgrzaną, suchą, teflonową patelnię, oprószyć cukrem (lub dodać inne słodzidło). Smażyć chwilę, szybko zmięknie. Przełożyć do miseczki lub pucharka na lody, wyłożyć owsiankę i gotowe.

Jak się robi owsiankę

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Ervisha
    10 maja, 2014, 11:28 am

    Wygląda jak deser 🙂

  2. Salvador Dali
    11 maja, 2014, 1:20 pm

    wygląda cuuudoooo <3
    Ale chyba owsiankę każdy musi sam opanować.. Ja np całe życie gotowałam na mleku, jednak okazała sie dla mnie dużo lepsza, gdy na noc zalewam ją wrzątkiem, a rano dogotowuje z mlekiem.. 🙂
    Próbowałaś?

    Nie wiem jaki masz piekarnik, ale raczej w większości się wymienia 🙂

  3. opalanka
    11 maja, 2014, 8:07 pm

    Robiłam nocną, ale zalewaną mlekiem nie wrzątkiem. Spróbuję. Mam nadzieję grzałkę wymienić jutro:)

  4. Marzena
    12 maja, 2014, 8:27 am

    Tak prosto, a jak apetycznie:-) Wygląda extra:-)

  5. Anonimowy
    11 marca, 2015, 1:54 pm

    Czemu nie płatki błyskawiczne?

    1. opalanka
      11 marca, 2015, 4:25 pm

      Zwykłe są mniej przetworzone. Ale nie jest to jakaś wielka sprawa ,można użyć i takich. Błyskawiczne wystarczy zalać mlekiem. http://pilates.org.pl/eksperci/pytanie-do-eksperta/czy-blyskawiczne-platki-owsiane-sa-tak-zdrowe-jak-zwykle-owsiane-115

  6. Anonimowy
    16 marca, 2016, 3:02 pm

    A mam mieszac przy gotowaniu?

    1. opalanka
      16 marca, 2016, 3:57 pm

      Tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)