Szybkie babeczki bananowe
Szybkie babeczki bananowe, łatwe do zrobienia, wilgotne, odpowiednio słodkie, zawsze się udają, o ile piekarnik przed wsadzeniem do środka babeczek został rozgrzany do odpowiedniej temperatury. Jesteśmy zabiegani, pędzimy, a czasu i tak na wszystko brak. Ano tak sobie to życie jakoś układamy. Na tę okoliczność podaję przepis na babeczki błyskawiczne, z którymi poradzi sobie każdy, nawet całkowity nowicjusz w kuchni. Szybkie babeczki bananowe prezentuję.
Szybkie babeczki bananowe – składniki ( na 12 szt. średniej wielkości babeczek) :
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
– dwie szklanki mąki pszennej
– łyżeczka sody oczyszczonej
– 3/4 szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii ( niekoniecznie)
– 2 jajka
– 1/4 szklanki śmietany
– pół kostki rozpuszczonego i ostudzonego masła
– szczypta soli
– 3 mocno dojrzałe banany
lukier:
4 czubate łyżki cukru pudru zmieszane z łyżeczką soku z cytryny
Szybkie babeczki bananowe – przepis
Piekarnik ustawić na 170 st. Banany rozgnieść na papkę widelcem. Mąkę wymieszać z sodą, dodać cukier, jajka, śmietanę, masło i rozgniecione banany. Masę dobrze wymieszać. Foremki do muffinek natłuścić i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierowymi papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta do każdej foremki aż do zużycia masy. Piec ok.15 minut, do zrumienienia. Ostudzić w uchylonym piekarniku i polać lukrem. Udekorować cukrowym kwiatkiem lub orzechami.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
–
Ślicznie wyglądają z tymi kwiatuszkami 🙂
Cudeńka! pewnie też szybko zostały zjedzone,co? 🙂
Były:)
Jakiej śmietany należy użyć ? 18 %
tak, 18%.
na ile babeczek starcza powstałego ciasta?
Mi wyszło 12 🙂
o, dziękuję, nie zauważyłam komentarza:)
a da się bez sody??? bo nie mam :(((
No i jak zrobić lukier? xD
Możesz zastąpić sodę proszkiem do pieczenia. Inaczej się nie da, bo nie wyrosną. Nie mieszaj całości przesadnie dokładnie, raczej łyżką niż mikserem i od niechcenia. Co do lukru – wystarczy zmieszać składniki.
witam,
niestety moje babeczki okazały się być zakalcem. Co mogło to spowodować? Czy zbyt dokładne miksowanie???
Chce spróbować jeszcze raz…byłabym wdzięczna za podpowiedź. I jeszcze cukier? Kiedy go dodać bo tekście tego nie ma..
Cukier zmieszać ze wszystkim, kolejność tu nie ma wielkiego znaczenia. O zakalcach napisałam szczegółowo tu http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html, gdyż… się zdarzają:) Poszukaj, który z punktów Ci pasuje.
Właśnie zrobiłyśmy z córką – pychotka. Dodam że to nasze pierwsze muffinki… W ogóle nie pieczemy więc to nasz debiut i to bez zakalca:)) czy można zamiast bananów dodać inne owoce lub dodatki – tak na przyszłość dla urozmaicenia?
Można, np. tu są podobne http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/bardzo-dobre-muffiny-z-jabkami.html. Można zrobić identycznie , tylko jeśli chodzi o ilość owoców – nie należy przesadzać, Banan nie jest zbyt kwaśny i nie aż tak zakalcotwórczy jak np. truskawki w nadmiarze. Inne niż banany owoce lepiej pokroić w kostkę. I lepiej takie, które nie mają za dużo soku.
Rzadko piszę komentarze, ale tym razem muszę: PY-CHO-TA! Dodałam jeszcze czekoladę (mleczną i gorzką) i część cukru zastąpiłam miodem (bo cukru zabrakło:) ). Pyszne! Dziękuję za ten przepis:)
A jajka ubić? Przed dodaniem? Czy wbić od razu i wymieszać z wszystkim?
Nie ubijać.
Dziękuję za odpowiedź. Biorę się za pieczenie 🙂
Daj znać jak poszło:)
Takie babeczki to ja rozumiem 🙂 Zjadłabym
Bananowe 😀 To dla mnie 😀
Nie mam śmietany 18. Czy może być 12 lub jogurt?
tak.