Szybkie babeczki bananowe

Szybkie babeczki bananowe, łatwe do zrobienia, wilgotne, odpowiednio słodkie, zawsze się udają, o ile piekarnik przed wsadzeniem do środka babeczek został rozgrzany do odpowiedniej temperatury. Jesteśmy zabiegani, pędzimy, a czasu i tak na wszystko brak. Ano tak sobie to życie jakoś układamy. Na tę okoliczność podaję przepis na babeczki błyskawiczne, z którymi poradzi sobie każdy, nawet całkowity nowicjusz w kuchni. Szybkie babeczki bananowe prezentuję.

Szybkie babeczki bananowe

 

Szybkie babeczki bananowe

Szybkie babeczki bananowe – składniki ( na 12 szt. średniej wielkości babeczek) : 
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

– dwie szklanki mąki pszennej
– łyżeczka sody oczyszczonej
– 3/4 szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii ( niekoniecznie)
– 2 jajka
– 1/4 szklanki śmietany
– pół kostki rozpuszczonego i ostudzonego masła
– szczypta soli

– 3 mocno dojrzałe banany

lukier: 
4 czubate łyżki cukru pudru zmieszane z łyżeczką soku z cytryny

Szybkie babeczki bananowe – przepis

Piekarnik ustawić na 170 st. Banany rozgnieść na papkę widelcem. Mąkę wymieszać z sodą, dodać cukier, jajka, śmietanę, masło i rozgniecione banany. Masę dobrze wymieszać. Foremki do muffinek natłuścić i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierowymi papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta do każdej foremki aż do zużycia masy. Piec ok.15 minut, do zrumienienia. Ostudzić w uchylonym piekarniku i polać lukrem. Udekorować cukrowym kwiatkiem lub orzechami.

Szybkie babeczki bananowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. gin
    7 kwietnia, 2014, 11:34 am

    Ślicznie wyglądają z tymi kwiatuszkami 🙂

  2. Aguś kulinarnie
    7 kwietnia, 2014, 9:53 pm

    Cudeńka! pewnie też szybko zostały zjedzone,co? 🙂

  3. opalanka
    8 kwietnia, 2014, 7:10 am

    Były:)

  4. AZ
    9 kwietnia, 2014, 12:47 pm

    Jakiej śmietany należy użyć ? 18 %

  5. opalanka
    9 kwietnia, 2014, 1:45 pm

    tak, 18%.

  6. Anonimowy
    21 listopada, 2014, 2:14 pm

    na ile babeczek starcza powstałego ciasta?

  7. Anonimowy
    31 stycznia, 2015, 3:00 pm

    Mi wyszło 12 🙂

    1. opalanka
      31 stycznia, 2015, 6:12 pm

      o, dziękuję, nie zauważyłam komentarza:)

  8. Małgorzata Fober
    6 marca, 2015, 2:22 pm

    a da się bez sody??? bo nie mam :(((
    No i jak zrobić lukier? xD

    1. opalanka
      6 marca, 2015, 2:33 pm

      Możesz zastąpić sodę proszkiem do pieczenia. Inaczej się nie da, bo nie wyrosną. Nie mieszaj całości przesadnie dokładnie, raczej łyżką niż mikserem i od niechcenia. Co do lukru – wystarczy zmieszać składniki.

  9. Anonimowy
    23 marca, 2015, 9:26 am

    witam,
    niestety moje babeczki okazały się być zakalcem. Co mogło to spowodować? Czy zbyt dokładne miksowanie???
    Chce spróbować jeszcze raz…byłabym wdzięczna za podpowiedź. I jeszcze cukier? Kiedy go dodać bo tekście tego nie ma..

    1. opalanka
      23 marca, 2015, 11:52 am

      Cukier zmieszać ze wszystkim, kolejność tu nie ma wielkiego znaczenia. O zakalcach napisałam szczegółowo tu http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html, gdyż… się zdarzają:) Poszukaj, który z punktów Ci pasuje.

  10. Anonimowy
    27 marca, 2015, 1:41 pm

    Właśnie zrobiłyśmy z córką – pychotka. Dodam że to nasze pierwsze muffinki… W ogóle nie pieczemy więc to nasz debiut i to bez zakalca:)) czy można zamiast bananów dodać inne owoce lub dodatki – tak na przyszłość dla urozmaicenia?

    1. opalanka
      27 marca, 2015, 4:44 pm

      Można, np. tu są podobne http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/bardzo-dobre-muffiny-z-jabkami.html. Można zrobić identycznie , tylko jeśli chodzi o ilość owoców – nie należy przesadzać, Banan nie jest zbyt kwaśny i nie aż tak zakalcotwórczy jak np. truskawki w nadmiarze. Inne niż banany owoce lepiej pokroić w kostkę. I lepiej takie, które nie mają za dużo soku.

  11. uBubinka
    3 kwietnia, 2015, 10:04 pm

    Rzadko piszę komentarze, ale tym razem muszę: PY-CHO-TA! Dodałam jeszcze czekoladę (mleczną i gorzką) i część cukru zastąpiłam miodem (bo cukru zabrakło:) ). Pyszne! Dziękuję za ten przepis:)

  12. pajaga
    3 grudnia, 2015, 11:27 am

    A jajka ubić? Przed dodaniem? Czy wbić od razu i wymieszać z wszystkim?

  13. opalanka
    3 grudnia, 2015, 12:58 pm

    Nie ubijać.

  14. pajaga
    3 grudnia, 2015, 4:22 pm

    Dziękuję za odpowiedź. Biorę się za pieczenie 🙂

    1. opalanka
      3 grudnia, 2015, 8:18 pm

      Daj znać jak poszło:)

  15. Kasia
    30 czerwca, 2016, 6:26 pm

    Takie babeczki to ja rozumiem 🙂 Zjadłabym

  16. Maja
    23 września, 2016, 4:19 pm

    Bananowe 😀 To dla mnie 😀

  17. Dorota
    7 kwietnia, 2019, 8:22 am

    Nie mam śmietany 18. Czy może być 12 lub jogurt?

    1. Beata Królikiewicz
      7 kwietnia, 2019, 3:19 pm

      tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)