Szybkie babeczki bananowe

Szybkie babeczki bananowe, łatwe do zrobienia, wilgotne, odpowiednio słodkie, zawsze się udają, o ile piekarnik przed wsadzeniem do środka babeczek został rozgrzany do odpowiedniej temperatury. Jesteśmy zabiegani, pędzimy, a czasu i tak na wszystko brak. Ano tak sobie to życie jakoś układamy. Na tę okoliczność podaję przepis na babeczki błyskawiczne, z którymi poradzi sobie każdy, nawet całkowity nowicjusz w kuchni. Szybkie babeczki bananowe prezentuję.

Szybkie babeczki bananowe

 

Szybkie babeczki bananowe

Szybkie babeczki bananowe – składniki ( na 12 szt. średniej wielkości babeczek) : 
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

– dwie szklanki mąki pszennej
– łyżeczka sody oczyszczonej
– 3/4 szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii ( niekoniecznie)
– 2 jajka
– 1/4 szklanki śmietany
– pół kostki rozpuszczonego i ostudzonego masła
– szczypta soli

– 3 mocno dojrzałe banany

lukier: 
4 czubate łyżki cukru pudru zmieszane z łyżeczką soku z cytryny

Szybkie babeczki bananowe – przepis

Piekarnik ustawić na 170 st. Banany rozgnieść na papkę widelcem. Mąkę wymieszać z sodą, dodać cukier, jajka, śmietanę, masło i rozgniecione banany. Masę dobrze wymieszać. Foremki do muffinek natłuścić i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierowymi papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta do każdej foremki aż do zużycia masy. Piec ok.15 minut, do zrumienienia. Ostudzić w uchylonym piekarniku i polać lukrem. Udekorować cukrowym kwiatkiem lub orzechami.

Szybkie babeczki bananowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. gin
    7 kwietnia, 2014, 11:34 am

    Ślicznie wyglądają z tymi kwiatuszkami 🙂

  2. Aguś kulinarnie
    7 kwietnia, 2014, 9:53 pm

    Cudeńka! pewnie też szybko zostały zjedzone,co? 🙂

  3. opalanka
    8 kwietnia, 2014, 7:10 am

    Były:)

  4. AZ
    9 kwietnia, 2014, 12:47 pm

    Jakiej śmietany należy użyć ? 18 %

  5. opalanka
    9 kwietnia, 2014, 1:45 pm

    tak, 18%.

  6. Anonimowy
    21 listopada, 2014, 2:14 pm

    na ile babeczek starcza powstałego ciasta?

  7. Anonimowy
    31 stycznia, 2015, 3:00 pm

    Mi wyszło 12 🙂

    1. opalanka
      31 stycznia, 2015, 6:12 pm

      o, dziękuję, nie zauważyłam komentarza:)

  8. Małgorzata Fober
    6 marca, 2015, 2:22 pm

    a da się bez sody??? bo nie mam :(((
    No i jak zrobić lukier? xD

    1. opalanka
      6 marca, 2015, 2:33 pm

      Możesz zastąpić sodę proszkiem do pieczenia. Inaczej się nie da, bo nie wyrosną. Nie mieszaj całości przesadnie dokładnie, raczej łyżką niż mikserem i od niechcenia. Co do lukru – wystarczy zmieszać składniki.

  9. Anonimowy
    23 marca, 2015, 9:26 am

    witam,
    niestety moje babeczki okazały się być zakalcem. Co mogło to spowodować? Czy zbyt dokładne miksowanie???
    Chce spróbować jeszcze raz…byłabym wdzięczna za podpowiedź. I jeszcze cukier? Kiedy go dodać bo tekście tego nie ma..

    1. opalanka
      23 marca, 2015, 11:52 am

      Cukier zmieszać ze wszystkim, kolejność tu nie ma wielkiego znaczenia. O zakalcach napisałam szczegółowo tu http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html, gdyż… się zdarzają:) Poszukaj, który z punktów Ci pasuje.

  10. Anonimowy
    27 marca, 2015, 1:41 pm

    Właśnie zrobiłyśmy z córką – pychotka. Dodam że to nasze pierwsze muffinki… W ogóle nie pieczemy więc to nasz debiut i to bez zakalca:)) czy można zamiast bananów dodać inne owoce lub dodatki – tak na przyszłość dla urozmaicenia?

    1. opalanka
      27 marca, 2015, 4:44 pm

      Można, np. tu są podobne http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/bardzo-dobre-muffiny-z-jabkami.html. Można zrobić identycznie , tylko jeśli chodzi o ilość owoców – nie należy przesadzać, Banan nie jest zbyt kwaśny i nie aż tak zakalcotwórczy jak np. truskawki w nadmiarze. Inne niż banany owoce lepiej pokroić w kostkę. I lepiej takie, które nie mają za dużo soku.

  11. uBubinka
    3 kwietnia, 2015, 10:04 pm

    Rzadko piszę komentarze, ale tym razem muszę: PY-CHO-TA! Dodałam jeszcze czekoladę (mleczną i gorzką) i część cukru zastąpiłam miodem (bo cukru zabrakło:) ). Pyszne! Dziękuję za ten przepis:)

  12. pajaga
    3 grudnia, 2015, 11:27 am

    A jajka ubić? Przed dodaniem? Czy wbić od razu i wymieszać z wszystkim?

  13. opalanka
    3 grudnia, 2015, 12:58 pm

    Nie ubijać.

  14. pajaga
    3 grudnia, 2015, 4:22 pm

    Dziękuję za odpowiedź. Biorę się za pieczenie 🙂

    1. opalanka
      3 grudnia, 2015, 8:18 pm

      Daj znać jak poszło:)

  15. Kasia
    30 czerwca, 2016, 6:26 pm

    Takie babeczki to ja rozumiem 🙂 Zjadłabym

  16. Maja
    23 września, 2016, 4:19 pm

    Bananowe 😀 To dla mnie 😀

  17. Dorota
    7 kwietnia, 2019, 8:22 am

    Nie mam śmietany 18. Czy może być 12 lub jogurt?

    1. Beata Królikiewicz
      7 kwietnia, 2019, 3:19 pm

      tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)