Jak zrobić mazurek wielkanocny z kajmakiem
Mazurek wielkanocny z kajmakiem – kruchusieńki spód, tak kruchy, że trzeba uważać przy przenoszeniu mazurka by się nie połamał. Ten efekt kruche ciasto zawdzięcza chłodzeniu w lodówce, gdzie niska temperatura robi coś chemicznego cząsteczkom glutenu pszenicznego i powoduje, że ciasto po upieczeniu nie staje się twardym klockiem.
Do zrobienia kruchego ciasta potrzebne jest porządne, prawdziwe masło, żółtka jaj (czasem też gotowane, tu nie użyłam), drobny cukier do wypieków (może być nawet cukier puder) i przesiana mąka, zwykła lub jeszcze lepiej- krupczatka. Kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania i ciepło rąk im nie służy, kilkanaście ruchów do połączenia składników i do lodówki z nim.
Zdaje się, że w mazurkach chodzi nie tylko o smak, ale też o zabawę w dekorowanie. Nie mam nieletnich dzieci, miałabym na co zrzucić brak moich umiejętności. Tomek ocenił, że mój mazurek wygląda jak grobowiec dla mrówek. Cóż. Mam dwie sztuki. Druga może jutro. Mazurek wielkanocny z kajmakiem
mazurek wielkanocny z kajmakiem – składniki (na dwa małe mazurki lub jeden większy) :
– kostka schłodzonego masła ( 200 g)
– 3 szklanki mąki
– dwa żółtka
– pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
– dwie łyżki śmietany
Puszka masy krówkowej, migdały, żurawina lub inne bakalie do dekoracji, ewentualnie dwie, trzy łyżki ulubionego dżemu.
mazurek wielkanocny z kajmakiem – przepis
Masło pokroić w drobną kostkę, dodać przesianą mąkę, cukier, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, przykryć folią i wstawić do lodówki na pół godziny, godzinę. Rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok.0,5 cm. Wierzchni papier zdjąć. Nożem wykroić kształt jednego lub dwóch prostokątów. Piekarnik ustawić na 170 st. Z resztek okrojonego ciasta uformować wałeczki (mogą być skręcone z dwóch) i przykleić do spodu tworząc ramkę ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem, to zapobiegnie wybrzuszaniu pod czas pieczenia. Przełożyć ciasto z papierem na dużą blaszkę. Piec ok. 15 minut, do zrumienienia. Wyjąć ciasto z pieca i pozostawić do przestudzenia.
Puszkę kajmaku podgrzać w rondelku wypełnionym wodą. Rozluźni to jej konsystencję, będzie łatwiej ją rozprowadzić. Posmarować ciasto (delikatnie by się nie pokruszyło) dowolnym dżemem a następnie wyłożyć masę kajmakową lub jak ja – wyłącznie masę kajmakową i udekorować dowolnie bakaliami.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
aajjj prosty i wygląda przepięknie! Chyba się skuszę 🙂
Grobowiec dla mrówek, haha! :))
Choć za klasycznymi mazurkami nie przepadam, to moja słabość do kajmaku
nie pozwoliłaby mi przejść obok tego grobowca obojętnie;)))
z kajmakiem najlepszy 🙂
Śliczny jest! Nie wiem co on z tymi mrówkami 🙂
No taki żarcik mu się wyrwał:)
to będzie mój debiut w mazurkach, boję się bo ciasto kruche do tej pory tylko jadłam 😉 nigdy nie wyrabiałam!
Nigdy nie widziałam ładniejszego grobowca dla mrówek 😉 Jeśli można skopiuję, uwielbiam migdały w kajmaku. Pozdrawiam i Wesołych Świąt!
Rób ile dusza zapragnie, wesołych świąt! 🙂
Jaka ma byc smietana?