Jak zrobić mazurek wielkanocny z kajmakiem

Mazurek wielkanocny z kajmakiem – kruchusieńki spód, tak kruchy, że trzeba uważać przy przenoszeniu mazurka by się nie połamał. Ten efekt kruche ciasto zawdzięcza chłodzeniu w lodówce, gdzie niska temperatura robi coś chemicznego cząsteczkom glutenu pszenicznego i powoduje, że ciasto po upieczeniu nie staje się twardym klockiem.

Do zrobienia kruchego ciasta potrzebne jest porządne, prawdziwe masło, żółtka jaj (czasem też gotowane, tu nie użyłam), drobny cukier do wypieków (może być nawet cukier puder) i przesiana mąka, zwykła lub jeszcze lepiej- krupczatka. Kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania i ciepło rąk im nie służy, kilkanaście ruchów do połączenia składników i do lodówki z nim.
Zdaje się, że w mazurkach chodzi nie tylko o smak, ale też o zabawę w dekorowanie. Nie mam nieletnich dzieci, miałabym na co zrzucić brak moich umiejętności. Tomek  ocenił, że mój mazurek wygląda jak grobowiec dla mrówek. Cóż. Mam dwie sztuki. Druga może jutro. Mazurek wielkanocny z kajmakiem

 

mazurek wielkanocny z kajmakiem

 

mazurek wielkanocny z kajmakiem – składniki (na dwa małe mazurki lub jeden większy) : 

– kostka schłodzonego masła ( 200 g)
– 3 szklanki mąki
– dwa żółtka
– pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
– dwie łyżki śmietany

Puszka masy krówkowej, migdały, żurawina lub inne bakalie do dekoracji, ewentualnie dwie, trzy łyżki ulubionego dżemu.

mazurek wielkanocny z kajmakiem – przepis

Masło pokroić w drobną kostkę, dodać przesianą mąkę, cukier, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, przykryć folią i wstawić do lodówki na pół godziny, godzinę. Rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok.0,5 cm. Wierzchni papier zdjąć. Nożem wykroić kształt jednego lub dwóch prostokątów. Piekarnik ustawić na 170 st. Z resztek okrojonego ciasta uformować wałeczki (mogą być skręcone z dwóch) i przykleić do spodu tworząc ramkę ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem, to zapobiegnie wybrzuszaniu pod czas pieczenia. Przełożyć ciasto z papierem na dużą blaszkę. Piec ok. 15 minut, do zrumienienia. Wyjąć ciasto z  pieca i pozostawić do przestudzenia.
Puszkę kajmaku podgrzać w rondelku wypełnionym wodą. Rozluźni to jej konsystencję, będzie łatwiej ją rozprowadzić. Posmarować ciasto (delikatnie by się nie pokruszyło) dowolnym dżemem a następnie wyłożyć masę kajmakową lub jak ja – wyłącznie masę kajmakową i udekorować dowolnie bakaliami.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. poproszedokladke
    15 kwietnia, 2014, 9:09 am

    aajjj prosty i wygląda przepięknie! Chyba się skuszę 🙂

  2. Konwalie w kuchni
    15 kwietnia, 2014, 11:21 am

    Grobowiec dla mrówek, haha! :))
    Choć za klasycznymi mazurkami nie przepadam, to moja słabość do kajmaku
    nie pozwoliłaby mi przejść obok tego grobowca obojętnie;)))

  3. Marta
    15 kwietnia, 2014, 8:23 pm

    z kajmakiem najlepszy 🙂

  4. Poezja Smaku
    16 kwietnia, 2014, 12:07 am

    Śliczny jest! Nie wiem co on z tymi mrówkami 🙂

    1. opalanka
      16 kwietnia, 2014, 7:35 am

      No taki żarcik mu się wyrwał:)

  5. BiegaDorka
    19 kwietnia, 2014, 6:40 am

    to będzie mój debiut w mazurkach, boję się bo ciasto kruche do tej pory tylko jadłam 😉 nigdy nie wyrabiałam!

  6. Mama w Dużym Domu
    31 marca, 2015, 1:46 pm

    Nigdy nie widziałam ładniejszego grobowca dla mrówek 😉 Jeśli można skopiuję, uwielbiam migdały w kajmaku. Pozdrawiam i Wesołych Świąt!

    1. opalanka
      31 marca, 2015, 7:41 pm

      Rób ile dusza zapragnie, wesołych świąt! 🙂

  7. Anonimowy
    6 kwietnia, 2017, 5:22 am

    Jaka ma byc smietana?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)