Jak zrobić kruchy mazurek z makiem
Kruchy mazurek z makiem – właściwie mazurek z masą makową. Jeśli ktoś zdecyduje się kupić gotową masę, koniecznie musi zajrzeć do miejsca, gdzie wypisano skład. Jeśli produkt nie zawiera rozmaitych E, konserwantów i ulepszaczy, można masę nabyć. W przeciwnym razie, szkoda zachodu i naszego zdrowia, trzeba kupić zmielony, suchy mak (jest np. w Piotrze i Pawle) lub zwykły i zmielić na drobnym sitku w maszynce.
kruchy mazurek z makiem – składniki
(na dwa małe mazurki lub jeden większy) :
– kostka schłodzonego masła (200 g)
– 3 szklanki mąki
– dwa żółtka
– pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
– dwie łyżki śmietany
Masa makowa:
– 2 szklanki zmielonego maku (ok. 300g)
– półtorej łyżki masła
– trzy łyżki miodu
– 2 łyżki soku z cytryny
– kieliszek rumu lub kilka kropli esencji rumowej ( niekoniecznie)
– migdały, żurawina, rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa morele lub inne bakalie – razem ok. 3/4 szklanki
– cztery łyżki ulubionego dżemu
kruchy mazurek z makiem – przepis
Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, gotować 20 minut mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
Bakalie moczyć w zimnej wodzie przynajmniej godzinę.
Masło pokroić w drobną kostkę, dodać przesianą mąkę, cukier, żółtka i śmietanę.
Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, przykryć folią i wstawić do lodówki na pół godziny, godzinę.
Rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok.0,5 cm. Wierzchni papier zdjąć.
Nożem wykroić kształt jednego lub dwóch prostokątów. Piekarnik ustawić na 170 st. Z resztek okrojonego ciasta uformować wałeczki (mogą być skręcone z dwóch) i przykleić do spodu tworząc ramkę ciasta.
Ponakłuwać ciasto widelcem, to zapobiegnie wybrzuszaniu pod czas pieczenia.
Przełożyć ciasto z papierem na dużą blaszkę. Piec ok. 15 minut, do
zrumienienia. Wyjąć ciasto z pieca i pozostawić do przestudzenia.
Mak odsączyć na sicie, bakalie posiekać. W rondlu roztopić masło, dodać mak, miód, bakalie, sok z cytryny. Mieszając, podgrzewać ok. 5 -8minut. Miód musi się rozpuścić i połączyć z resztą składników.
Przestudzone ciasto posmarować delikatnie by się nie pokruszyło dżemem, wyłożyć masę makową, udekorować bakaliami.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
– 3 szklanki mąki
– dwa żółtka
– pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
– dwie łyżki śmietanyPuszka masy krówkowej, migdały, żurawina lub inne bakalie do dekoracji, ewentualnie dwie, trzy łyżki ulubionego dżemu.
Masło pokroić w drobną kostkę, dodać przesianą mąkę, cukier, żółtka i
śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, przykryć folią i
wstawić do lodówki na pół godziny, godzinę. Rozwałkować między arkuszami
papieru do pieczenia na grubość ok.0,5 cm. Wierzchni papier zdjąć.
Nożem wykroić kształt jednego lub dwóch prostokątów. Piekarnik ustawić
na 170 st. Z resztek okrojonego ciasta uformować wałeczki (mogą być
skręcone z dwóch) i przykleić do spodu tworząc ramkę ciasta. Ponakłuwać
ciasto widelcem, to zapobiegnie wybrzuszaniu pod czas pieczenia.
Przełożyć ciasto z papierem na dużą blaszkę. Piec ok. 15 minut, do
zrumienienia. Wyjąć ciasto z pieca i pozostawić do przestudzenia. –
See more at:
http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/04/jak-zrobic-mazurek-wielkanocny-z.html#sthash.BDzWvSFd.dpuf
– 3 szklanki mąki
– dwa żółtka
– pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
– dwie łyżki śmietanyPuszka masy krówkowej, migdały, żurawina lub inne bakalie do dekoracji, ewentualnie dwie, trzy łyżki ulubionego dżemu.
Masło pokroić w drobną kostkę, dodać przesianą mąkę, cukier, żółtka i
śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, przykryć folią i
wstawić do lodówki na pół godziny, godzinę. Rozwałkować między arkuszami
papieru do pieczenia na grubość ok.0,5 cm. Wierzchni papier zdjąć.
Nożem wykroić kształt jednego lub dwóch prostokątów. Piekarnik ustawić
na 170 st. Z resztek okrojonego ciasta uformować wałeczki (mogą być
skręcone z dwóch) i przykleić do spodu tworząc ramkę ciasta. Ponakłuwać
ciasto widelcem, to zapobiegnie wybrzuszaniu pod czas pieczenia.
Przełożyć ciasto z papierem na dużą blaszkę. Piec ok. 15 minut, do
zrumienienia. Wyjąć ciasto z pieca i pozostawić do przestudzenia. –
See more at:
http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/04/jak-zrobic-mazurek-wielkanocny-z.html#sthash.BDzWvSFd.dpu
Piękny!!!
Świetny mazurek, z makiem – taki polski! 🙂 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Cudowny, i do tego z moim ukochanym makiem :)))
aj, aj!! Dlaczego ja go widze teraz.. matko.. mak, tyle szczęścia!
I jak cudownie ozdobiony <3 <3
🙂 Grobowiec II 🙂
Piękny! Zdrowych i Spokojnych Świąt życzę:)!
Chciałam spytać jaką śmietanę do niego użyć, bo powyżej nie ma zamieszczonej takiej informacji
18% ,kwaśna.
Nigdy nie robiłam mazurka z makiem, zawsze czekoladowy albo z kajmakiem.Czy ta masa surowa bo nie zapiekana nie będzie się kruszyć, rozsypywać w trakcie krojenia?Czy taki mazurek schładzać w lodówce?
Zedytowałam przepis, kiedyś nie gotowałam maku, wyłącznie moczyłam we wrzątku. Teraz gotuję i studzę. Trochę się kruszy ale jest kleista od miodu i w miarę trzyma fason. Lepiej nie chłodzić w lodówce, bo kruche traci kruchość.
Dziekuje za informację, zyczę zdrowych i spokojnych tych świąt.