Jajka faszerowane łososiem
Jajka faszerowane łososiem – przystawka dobra na wielkanocne śniadanie i na inne okoliczności, bo jajka zazwyczaj wszyscy lubią. A w Wielkanoc podobno jeść je należy, by zapewnić sobie dostatek i witalne siły odrodzić. Mam w pamięci słowa znajomego, który lubi mawiać o teściowej, że nawet wielkanocne jajko potrafi zepsuć kaparem albo jakimś innym wynalazkiem. Od czasu do czasu miewam i to na uwadze, bo może faktycznie w prostocie siła i chrzan czy majonez czasem wystarczą. Ale póki co, wędzony łosoś na tapecie i jajka nim nafaszerowane zajadamy ze smakiem.
Jajka faszerowane łososiem – składniki:
– 10 jajek
– 100 g wędzonego łososia
– duży ogórek konserwowy
– pęczek koperku
– dwie łyżki majonezu
– dwie łyżki jogurtu
– sól, pieprz, ostra papryka do smaku
Jajka faszerowane łososiem- przepis
Jajka ugotować na twardo, wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem. Łososia, ogórek i koperek drobno pokroić. Dodać do żółtek, wymieszać wszystko z jogurtem, majonezem i przyprawami. Wypełnić białka farszem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Ślinka mi pociekła, fajnie wyglada ta przystawka 🙂
na pewno! Widać po farszu-jajka sam w sobie mają genialny smak, a co dopiero jak poda się je z takimi dodatkami! 😀
Piękne! muszę zrobić:)
Pyszne. Super na wielkanoc 😉
zrobiłam, doskonałe 🙂