Tort dla dzieci
Tort dla dzieci – właściwie chodzi o łatwy sposób dekorowania, bez specjalnie wielkich umiejętności. Troszkę gotowców i pomysłu, by nie narobić sobie za dużo roboty. Nie jestem w tym mistrzem, dlatego szukam łatwych rozwiązań. Gotowe, kolorowe posypki są dobre do dekoracji boków, bo tuszują wszelkie niedoskonałości i nie trzeba dużej ilości kremu by się przykleiły. Trochę bałaganu przy tym, bo obrzucanie nimi sprawia, że w posypce jest cały blat i część podłogi, ale co tam. Zamiast kleksów z kremu wymagających tylki- gwiazdki, dookoła rantu można ułożyć białe cukierki – kulki kokosowe. Kolorowe groszki na wierzchu tortu, niekoniecznie znanych firm, znajdą się w każdym markecie. Tort dla dzieci wzbudził takie zainteresowanie zarówno małych i dużych gości na przyjęciu dla dzieci, że zdjęcie i przepis zamieszczam.
Tort dla dzieci – składniki (na tortownicę 26 cm):
– 8 jajek
– pół szklanki cukru
– szklanka mąki pszennej
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
krem:
– 500 ml schłodzonej śmietanki – 30 -36%
– 200 ml schłodzonego sera mascarpone
– 4 łyżki cukru
do nasączenia :
– dwie szklanki wody z sokiem z całej cytryny i dwiema łyżkami cukru
dekoracja:
– kilka łyżek ulubionego dżemu do przełożenia
– opakowanie kolorowych groszków typu m&ms lub lentilek
– 2 opakowania posypki (u mnie posypka waflowa z hurtowni cukierniczej)
Tort dla dzieci- przepis
Piekarnik ustawić na 170 st. Dno tortownicy wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Boków nie smarować. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru. Mieszając delikatnie pianę łyżką, dodawać po jednym żółtku a następnie po łyżce przesianych razem mąk. Przelać masę do formy i piec ok. 45 minut. Patyczek od szaszłyków wyjęty z ciasta musi być suchy. Wyjąć biszkopt z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm rzucić blaszkę na podłogę. W ten sposób usuniemy parę wodną z pęcherzyków w środku ciasta, przez co tort będzie równy i nie zapadnięty. Ciasto włożyć ponownie do wyłączonego piekarnika i w uchylonym ostudzić. Przekroić na trzy blaty. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywnieć dodać po łyżce cukru i ser mascarpone. Pierwszy blat ułożyć na talerzu lub paterze, podłożyć pod niego cztery paski papieru do pieczenia, by nie ubrudzić talerza przy dekorowaniu. Nasączyć 1/3 wody z sokiem z cytryny, posmarować dżemem. Nałożyć i zapiąć obręcz tortownicy (tort będzie równiejszy) i posmarować 1/3 kremu. Nałożyć następny blat, nasączyć, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć ostatnim blatem, nasączyć, zdjąć obręcz i całość wysmarować cienko pozostałym kremem. Obsypać boki posypką, na wierzchu rozrzucić kolorowe drażetki, ułożyć białe kulki kokosowe lub postawić kleksy z kremu.
–
Przepieknie wyszedł 🙂 Idealny dla dzieci i bardzo kolorowy ;))
Świetnie się prezentuje! Dzieci na pewno były zachwycone takim tortem: )
Podobno były:)
Bardzo ładny i pełen kolorów tort 🙂 I kto powiedział, że tylko skomplikowane dekoracje wyglądają efektownie?
wow, ale kolorowo 😀
Nie mogę dziecku pokazać,bo zaraz by mnie do pieczenia namawiał:)
za 2 mc 3 urodziny syna, więc przypędziłam do ciebie 😉 tort prezentuje się wspaniale! 😀 a czy do masy można dodac jeszcze czegoś?? rok temu robiłam roztopione milky waye ze śmietanka ale przegrzałam śmietanę i nie ubiło się jak należy :/ mój syn uwielbia nutelle więc może ją dodam..
Co by tu 🙂 Można dodać wiórki kokosowe albo pokruszone prince polo na przykład. Nutelli nie dodawałam, chyba trzeba by najpierw zmieszać ją na gładko z mascarpone. Albo zwyczajnie jedną warstwę przesmarować nutellą:) Daj znać co wymyśliłaś:)
oooj to mam zagwozdkę 😀 no wiesz, czy masa nie będzie zbyt rzadka itp 😛 jestem "noga cukiernicza" i tyle wszystko z przepisami robię 😉
Intuicja podpowiada mi, że Nutella zmieszana z mascarpone nie będzie za rzadka:)
wiesz, mam już tyle pomysłów na mase że az za dużo! 😀
proste pomysły na dekoracje są najfajniejsze, bez udziwnień, bo z takimi można przesadzić
tort prezentuje się smacznie i elegancko, a te kolory spodobałyby się każdemu dziecku 🙂
a czy owoce borówki albo truskawki będą pasować?
Borówka tak, truskawka w niewielkiej ilości, bo ma dużo soku i rozrzedzi krem.
czy te draze sie nie topiły pod wypływem kremu i nie barwiły tortu?
Nie lub w niewielkim stopniu.
wystarczy masa z bitej śmietany żeby mi się spodobał 🙂 wygląda super
Przepis super, biszkopt wyszedl swietny 🙂 tylko z masa ciezko sie pracowalo bo wyszla za rzadka i mialam wrazenie, ze mi sie tort zaraz rozplynie (kilka razy doslownie mi zjechala)…. Robilam dokladnie wedlug przepisu, moze wie ktos co moglo pojsc nie tak? A moze ta masa taka poprostu jest?
Z masą ze śmietany jest tak, że śmietana czasem bywa kapryśna, zdarza się, że ma mniej tłuszczu niż producent zapisuje na opakowaniu, zwłaszcza przed świętami. Czasem zdarza mi się robić krem nawet bez sera mascarpone i wychodzi całkiem przyzwoicie.Jeśli wychodzi rzadka, dla większej sztywności można dawać jeszcze jedno opakowanie mascarpone lub w bardzo małej ilości wrzątku rozpuścić dwie łyżeczki żelatyny, ostudzić dobrze i wlać cienką strużką podczas ubijania pod łopatki miksera, na końcu. No i krem śmietanowy nie jest tak zwarty jak maślany czy budyniowy, powinien być lekki i puszysty. Śmietanka koniecznie przed ubijaniem musi być schłodzona.
A mascarpone też ma być schłodzone?
Tak, lepiej tak.
A. I przy składaniu tortu dobrze jest układać warstwy w zapiętym rancie tortownicy, włożyć do lodówki na piętnaście minut po złożeniu, jeszcze przed posmarowaniem wierzchu. Wtedy tort wychodzi równiej no i się nie rozjeżdża.
Witam
Co to jest na bokach tortu, Wiorki Kokosowe z JaKims barwnikiem?