Tort dla dzieci

Tort dla dzieci – właściwie chodzi o łatwy sposób dekorowania, bez specjalnie wielkich umiejętności. Troszkę gotowców i pomysłu, by nie narobić sobie za dużo roboty. Nie jestem w tym mistrzem, dlatego szukam łatwych rozwiązań. Gotowe, kolorowe posypki są dobre do dekoracji boków, bo tuszują wszelkie niedoskonałości i nie trzeba dużej ilości kremu by się przykleiły. Trochę bałaganu przy tym, bo obrzucanie nimi sprawia, że w posypce jest cały blat i część podłogi, ale co tam. Zamiast kleksów z kremu wymagających tylki- gwiazdki, dookoła rantu można ułożyć białe cukierki – kulki kokosowe. Kolorowe groszki na wierzchu tortu, niekoniecznie znanych firm, znajdą się w każdym markecie. Tort dla dzieci wzbudził takie zainteresowanie zarówno małych i dużych gości na przyjęciu dla dzieci, że zdjęcie i przepis zamieszczam.

Tort dla dzieci

 

Tort dla dzieci – składniki (na tortownicę 26 cm):

 – 8 jajek
– pół szklanki cukru

szklanka mąki pszennej
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

krem: 
– 500 ml schłodzonej śmietanki  – 30 -36%
– 200 ml schłodzonego sera mascarpone
– 4 łyżki cukru

do nasączenia :

– dwie szklanki wody z sokiem z całej cytryny i dwiema łyżkami cukru

dekoracja: 

– kilka łyżek ulubionego dżemu do przełożenia
– opakowanie kolorowych groszków typu m&ms lub lentilek
– 2 opakowania posypki (u mnie posypka waflowa z hurtowni cukierniczej)

Tort dla dzieci- przepis

Piekarnik ustawić na 170 st. Dno tortownicy wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Boków nie smarować. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru. Mieszając delikatnie pianę łyżką, dodawać po jednym żółtku a następnie po łyżce przesianych razem mąk. Przelać masę do formy i piec ok. 45 minut. Patyczek od szaszłyków wyjęty z ciasta musi być suchy. Wyjąć biszkopt z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm rzucić blaszkę na podłogę. W ten sposób usuniemy parę wodną z pęcherzyków w środku ciasta, przez co tort będzie równy i nie zapadnięty. Ciasto włożyć ponownie do wyłączonego piekarnika i w uchylonym ostudzić. Przekroić na trzy blaty. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywnieć dodać po łyżce cukru i ser mascarpone. Pierwszy blat ułożyć na talerzu lub paterze, podłożyć pod niego cztery paski papieru do pieczenia, by nie ubrudzić talerza przy dekorowaniu. Nasączyć 1/3 wody z sokiem z cytryny, posmarować dżemem. Nałożyć i zapiąć obręcz tortownicy (tort będzie równiejszy) i posmarować 1/3 kremu. Nałożyć następny blat, nasączyć, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć ostatnim blatem, nasączyć, zdjąć obręcz i całość wysmarować cienko pozostałym kremem. Obsypać boki posypką, na wierzchu rozrzucić kolorowe drażetki, ułożyć białe kulki kokosowe lub postawić kleksy z kremu.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

 

Zapisz



  1. agnieszka
    31 marca, 2014, 11:30 am

    Przepieknie wyszedł 🙂 Idealny dla dzieci i bardzo kolorowy ;))

  2. Angie
    31 marca, 2014, 12:54 pm

    Świetnie się prezentuje! Dzieci na pewno były zachwycone takim tortem: )

    1. opalanka
      31 marca, 2014, 2:06 pm

      Podobno były:)

  3. Życie z apetytem
    31 marca, 2014, 1:06 pm

    Bardzo ładny i pełen kolorów tort 🙂 I kto powiedział, że tylko skomplikowane dekoracje wyglądają efektownie?

  4. Sosna
    3 kwietnia, 2014, 6:54 am

    wow, ale kolorowo 😀

  5. Aguś kulinarnie
    4 kwietnia, 2014, 10:09 am

    Nie mogę dziecku pokazać,bo zaraz by mnie do pieczenia namawiał:)

  6. BiegaDorka
    12 maja, 2014, 1:59 pm

    za 2 mc 3 urodziny syna, więc przypędziłam do ciebie 😉 tort prezentuje się wspaniale! 😀 a czy do masy można dodac jeszcze czegoś?? rok temu robiłam roztopione milky waye ze śmietanka ale przegrzałam śmietanę i nie ubiło się jak należy :/ mój syn uwielbia nutelle więc może ją dodam..

  7. opalanka
    12 maja, 2014, 4:41 pm

    Co by tu 🙂 Można dodać wiórki kokosowe albo pokruszone prince polo na przykład. Nutelli nie dodawałam, chyba trzeba by najpierw zmieszać ją na gładko z mascarpone. Albo zwyczajnie jedną warstwę przesmarować nutellą:) Daj znać co wymyśliłaś:)

    1. BiegaDorka
      13 maja, 2014, 10:18 am

      oooj to mam zagwozdkę 😀 no wiesz, czy masa nie będzie zbyt rzadka itp 😛 jestem "noga cukiernicza" i tyle wszystko z przepisami robię 😉

  8. opalanka
    13 maja, 2014, 8:13 pm

    Intuicja podpowiada mi, że Nutella zmieszana z mascarpone nie będzie za rzadka:)

    1. BiegaDorka
      4 czerwca, 2014, 10:27 am

      wiesz, mam już tyle pomysłów na mase że az za dużo! 😀

  9. Marta
    20 maja, 2014, 6:40 am

    proste pomysły na dekoracje są najfajniejsze, bez udziwnień, bo z takimi można przesadzić
    tort prezentuje się smacznie i elegancko, a te kolory spodobałyby się każdemu dziecku 🙂

  10. Ja Moje
    2 sierpnia, 2015, 11:34 am

    a czy owoce borówki albo truskawki będą pasować?

    1. opalanka
      2 sierpnia, 2015, 5:47 pm

      Borówka tak, truskawka w niewielkiej ilości, bo ma dużo soku i rozrzedzi krem.

  11. asia
    8 września, 2015, 2:59 pm

    czy te draze sie nie topiły pod wypływem kremu i nie barwiły tortu?

    1. opalanka
      8 września, 2015, 6:36 pm

      Nie lub w niewielkim stopniu.

  12. horeca
    23 października, 2015, 8:25 am

    wystarczy masa z bitej śmietany żeby mi się spodobał 🙂 wygląda super

  13. Fryzury dziewczece
    26 grudnia, 2016, 2:46 am

    Przepis super, biszkopt wyszedl swietny 🙂 tylko z masa ciezko sie pracowalo bo wyszla za rzadka i mialam wrazenie, ze mi sie tort zaraz rozplynie (kilka razy doslownie mi zjechala)…. Robilam dokladnie wedlug przepisu, moze wie ktos co moglo pojsc nie tak? A moze ta masa taka poprostu jest?

    1. opalanka
      26 grudnia, 2016, 10:22 am

      Z masą ze śmietany jest tak, że śmietana czasem bywa kapryśna, zdarza się, że ma mniej tłuszczu niż producent zapisuje na opakowaniu, zwłaszcza przed świętami. Czasem zdarza mi się robić krem nawet bez sera mascarpone i wychodzi całkiem przyzwoicie.Jeśli wychodzi rzadka, dla większej sztywności można dawać jeszcze jedno opakowanie mascarpone lub w bardzo małej ilości wrzątku rozpuścić dwie łyżeczki żelatyny, ostudzić dobrze i wlać cienką strużką podczas ubijania pod łopatki miksera, na końcu. No i krem śmietanowy nie jest tak zwarty jak maślany czy budyniowy, powinien być lekki i puszysty. Śmietanka koniecznie przed ubijaniem musi być schłodzona.

      1. Jola
        18 marca, 2019, 8:04 pm

        A mascarpone też ma być schłodzone?

        1. Beata Królikiewicz
          18 marca, 2019, 9:28 pm

          Tak, lepiej tak.

    2. opalanka
      26 grudnia, 2016, 10:25 am

      A. I przy składaniu tortu dobrze jest układać warstwy w zapiętym rancie tortownicy, włożyć do lodówki na piętnaście minut po złożeniu, jeszcze przed posmarowaniem wierzchu. Wtedy tort wychodzi równiej no i się nie rozjeżdża.

  14. Marta
    10 czerwca, 2020, 7:58 pm

    Witam
    Co to jest na bokach tortu, Wiorki Kokosowe z JaKims barwnikiem?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)