Ciasto bez pieczenia – z ryżu preparowanego

Ciasto bez pieczenia – z ryżu preparowanego robi się szybko i bezproblemowo. To smakołyk znany od lat chyba siedemdziesiątych ubiegłego stulecia. Wtedy w postaci “szyszek” były słodyczową “zatkajdziurą” . W dużo fajniejszej formie batoników znalazłam je na blogu Gotuję, bo lubię. Zdjęcie było bardzo ładne i kusiło. Dziś jeden bardzo fajny dziewięcioletni Franek ma urodziny i jego rodzice poprosili mnie o przygotowanie małego przyjęcia. Oprócz innych wielu rozmaitości zrobiłam też batoniki i mam nadzieję, że gościom będą smakować. Wyglądają cudnie. Są dobre na kinder party i okoliczności gdzie nie ma piekarnika. Zastępstwo dla ciasta bez pieczenia. Masa bardzo ładnie się kroi, dodatek pianek typu marshmallows powoduje, że batoniki nie są twarde jak te kiedyś.

Ciasto bez pieczenia – z ryżu preparowanego

Ciasto bez pieczenia - z ryżu preparowanego

 

Ciasto bez pieczenia - z ryżu preparowanego

Ciasto bez pieczenia – z ryżu preparowanego – składniki: 

– 200 g preparowanego ryżu
– 250 g krówek
– 250 g pianek typu marshmallows o dowolnym smaku
– 120 g masła

Ciasto bez pieczenia – z ryżu preparowanego -przepis

Blaszkę o wymiarach ok. 25×28 lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Masło i krówki rozpuszczamy mieszając na niedużym ogniu, w garnku z grubym dnem. Dodajemy pianki marshmallows , mieszając czekamy aż do uzyskania jednolitej masy. Ryż wsypujemy do większej miski, zalewamy mieszanką piankowo-krówkową i mieszamy wszystko dokładnie dużą łyżką, aż ryż w miarę równo zostanie oklejony. Dość szybko (masa tężeje) wylewamy mieszaninę do  formy i dociskamy zwilżonymi wodą lub olejem dłońmi wyrównując powierzchnię. Odstawiamy do zastygnięcia na godzinę, dwie, odwracamy na deskę do krojenia papierem na wierzch, ściągamy papier i kroimy w kostki ostrym nożem.

Ciasto bez pieczenia - z ryżu preparowanego
Ciasto bez pieczenia - z ryżu preparowanego

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    30 marca, 2014, 3:51 pm

    Super-do zrobienia:)przypomniały mi się szyszki z ryżu z dzieciństwa:)

  2. skoraq cooks
    2 kwietnia, 2014, 8:54 pm

    Właśnie, mnie też od razu się szyszki przypomniały i nawet je robiłam kilka tygodni temu 🙂

  3. Anonimowy
    4 marca, 2015, 6:10 pm

    nie chcę CI kadzić ,ale normalny gieniusz kulinarny z CIEBIE,z rozkoszą czytam twoje przepisy,są przecudnie smaczne.MARGOSIA

    1. opalanka
      4 marca, 2015, 8:42 pm

      oooo, miód na moje próżne serce:)

  4. Anonimowy
    9 września, 2016, 6:51 pm

    A ile mogą te batoniki stać? Trzeba je trzymać w lodówce?

  5. Ania
    23 października, 2019, 7:13 pm

    A gdzie można kupić pianki? W jakiś sieciowkach?

    1. Beata Królikiewicz
      25 października, 2019, 8:01 am

      Tak, w marketach bez problemu.

  6. Wioletta
    12 maja, 2024, 7:27 pm

    Dzień dobry. Ile można przechowywać?

    1. Beata Królikiewicz
      14 maja, 2024, 11:28 am

      Długo, na pewno wytrzymają koło 1,5 tygodnia.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie