Kulki z ryżu preparowanego

Kulki z ryżu preparowanego – słodki deser znany od czasów PRL-u, w troszkę ładniejszej formie. Kolorowe posypki nadały mu nieco nowoczesnego designu. W tamtych czasach nie było wyboru dodatków i ozdób cukierniczych, nie wiadomo – dobrze, niedobrze?:) Podobny, bardzo smaczny deser w kształcie mini batoników z preparowanego ryżu zamieściłam tutaj. Tymczasem kulki z ryżu preparowanego.

Kulki z ryżu preparowanego
Kulki z ryżu preparowanego

 

Kulki z ryżu preparowanego

Kulki z ryżu preparowanego – składniki: 

– 80 g preparowanego ryżu
– tabliczka mlecznej czekolady
– 400 ml masy krówkowej z puszki
– kolorowa posypka do ciast lub wiórki kokosowe, starta czekolada, posiekane orzechy, popping z amarantusa itp.

 przepis

W niedużej misce umieszczonej na rondelku z gotującą się wodą rozpuścić czekoladę, dodać masę krówkową, wymieszać. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić ( można włożyć naczynie na chwilę do zimnej wody) Kiedy masa ostygnie nieco, dodać preparowany ryż. Zmoczyć dłonie zimną wodą i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtoczyć je w posypce. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Kulki z ryżu preparowanego
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz

Zapisz



  1. Salvador Dali
    19 maja, 2014, 1:09 pm

    uwielbiam je! U mnie mówi się na to szyszki nie wyszły tak cudowne w wyglądzie jak twoje, ale wiem co to za smak <3

  2. skoraq cooks
    19 maja, 2014, 2:14 pm

    U W I E L B I A M, więc wszystkie Ci zabieram i pożeram 🙂

    1. opalanka
      19 maja, 2014, 6:20 pm

      A proszszszsz, częstuj się:)

  3. ugotujmyto.pl
    19 maja, 2014, 7:36 pm

    Wspomnienie dzieciństwa w nowej odsłonie 🙂

  4. Nashelly
    19 maja, 2014, 8:48 pm

    Pyszne, uwielbiam słodycze z ryżem dmuchanym 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  5. Luka Li
    19 maja, 2014, 8:57 pm

    Wyglądają kusząco!

  6. Malwinka
    20 maja, 2014, 11:05 am

    Fantastycznie wyglądają 🙂

  7. Anonimowy
    11 lutego, 2015, 7:34 am

    Robiłam już kilka razy – szybko się je robi, a bardzo ładnie wyglądają i dobrze smakują. Kiedyś je w szklanej, głębokiej misce zabrałam na imprezę i zrobiły furorę 😉

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)