Kulki z ryżu preparowanego
Kulki z ryżu preparowanego – słodki deser znany od czasów PRL-u, w troszkę ładniejszej formie. Kolorowe posypki nadały mu nieco nowoczesnego designu. W tamtych czasach nie było wyboru dodatków i ozdób cukierniczych, nie wiadomo – dobrze, niedobrze?:) Podobny, bardzo smaczny deser w kształcie mini batoników z preparowanego ryżu zamieściłam tutaj. Tymczasem kulki z ryżu preparowanego.
Kulki z ryżu preparowanego – składniki:
– 80 g preparowanego ryżu
– tabliczka mlecznej czekolady
– 400 ml masy krówkowej z puszki
– kolorowa posypka do ciast lub wiórki kokosowe, starta czekolada, posiekane orzechy, popping z amarantusa itp.
przepis
W niedużej misce umieszczonej na rondelku z gotującą się wodą rozpuścić czekoladę, dodać masę krówkową, wymieszać. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić ( można włożyć naczynie na chwilę do zimnej wody) Kiedy masa ostygnie nieco, dodać preparowany ryż. Zmoczyć dłonie zimną wodą i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtoczyć je w posypce. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
uwielbiam je! U mnie mówi się na to szyszki nie wyszły tak cudowne w wyglądzie jak twoje, ale wiem co to za smak <3
U W I E L B I A M, więc wszystkie Ci zabieram i pożeram 🙂
A proszszszsz, częstuj się:)
Wspomnienie dzieciństwa w nowej odsłonie 🙂
Pyszne, uwielbiam słodycze z ryżem dmuchanym 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Wyglądają kusząco!
Fantastycznie wyglądają 🙂
Robiłam już kilka razy – szybko się je robi, a bardzo ładnie wyglądają i dobrze smakują. Kiedyś je w szklanej, głębokiej misce zabrałam na imprezę i zrobiły furorę 😉