Biały boczek pieczony, rozpływający się w ustach

Biały boczek pieczony. Kluczowym czynnikiem powodującym niezwyczajną miękkość mięsa jest niska temperatura i długi czas pieczenia. Zapach w mieszkaniu unosi się taki, że jeśli ktoś mieszka w bloku, niech zamknie na wszelki wypadek drzwi na wszystkie możliwe zamki, sąsiedzi nie dadzą rady, przyjdą prosić choć o plasterek, plastereczek. Odkąd nauczyłam się korzystać z możliwości automatycznego wyłączenia kuchenki w żądanym czasie, coraz częściej piekę w nocy. Tzn. samo się piecze. Bardzo wygodny to sposób, ustawiam tak bezy, bo one też wymagają długiego czasu przebywania w piekarniku a nawet sernik okryty z wierzchu folią (na wszelki wypadek, by mu się wierzch zbytnio nie zrumienił). W przypadku mięsa – świetna sprawa. Rano mięso np. do kanapek do pracy – gotowe. To chyba najlepszy boczek pieczony jaki kiedykolwiek przygotowałam. Najlepszy boczek na Wielkanoc. Pewniak. Delikatny i mięciutki. I nie wymaga wcale żadnego starania ani zachodu. Mięso kurczy się w pieczeniu, użyłam kilogramowego kawałka, ale półtora kilograma w wersji świątecznej dla więcej niż dwuosobowej rodziny będzie odpowiednie. Biały boczek pieczony.

Biały boczek pieczony

Biały boczek pieczony – składniki:

– 1,5 kg białego, możliwie najchudszego, białego, surowego boczku

do natarcia mięsa: 

– dwie łyżeczki majeranku, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki zmielonej lub utłuczonej kolendry, półtorej łyżeczki soli, łyżeczka czosnku granulowanego, pół łyżeczki pieprzu, ew.pół łyżeczki sproszkowanego chili
– 2 łyżki oleju
– łyżka octu balsamicznego

Biały boczek pieczony – przepis

Składniki marynaty wymieszać, natrzeć mięso ze wszystkich stron, zrolować, gdyby było grube i nie trzymało zrolowanej formy – zawinąć aluminiową folią lub związać bawełnianym sznurkiem, przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na najmniej 3, do 24 godzin. Na dno żaroodpornego naczynia wylać łyżkę oleju, położyć na nim mięso. Piekarnik ustawić na 200 st. Włożyć mięso pod przykryciem i po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 st. Podlać 3/4 szklanki GORĄCEJ wody i zamknąć naczynie. Można mięso przewrócić w trakcie pieczenia 2-3 razy, ja nie obracałam. Piec 3 godziny. Nie kroić wcześniej niż po 15- 20 minutach od wyjęcia z piekarnika, aby soki powstałe podczas pieczenia pozostały w mięsie. Można podać na gorąco na obiad lub na zimno, jak wędlinę.

Biały boczek pieczony

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

inspiracja (tu)

 

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    27 marca, 2014, 5:12 pm

    Pożeram wzrokiem,nie bądź zdziwiona,jak szybko będzie ubywać:)

  2. Salvador Dali
    27 marca, 2014, 7:38 pm

    uwielbiam boczek-szczególnie wędzony mojej mamy <3 cuuudo! 😀
    mmm 🙂
    Ale odważna jesteś-ja zawsze się boje, że on się jednak nie wyłączy :O

  3. opalanka
    27 marca, 2014, 9:55 pm

    Raz mi się wydawało, że w sypialni pełno dymu, przysięgłabym:)

  4. provokatorek
    8 września, 2014, 2:12 pm

    Czy mięsko należy natrzeć przyprawami przed zrolowaniem? Nijak nie mogę tego wywnioskować z opisu czy zdjęcia, a mam zamiar popełnić taki boczuś.

    1. opalanka
      9 września, 2014, 10:36 am

      Tak, najlepiej przed zrolowaniem.

    2. Anonimowy
      7 sierpnia, 2016, 5:00 am

      Właśnie jestem w trakcie pieczenia owego boczusia �� zapach jest zniewalajacy a smak będzie jeszcze bardziej ��

    3. Anonimowy
      2 sierpnia, 2017, 8:08 pm

      Boczek natrzeć przed zrolowaniem, a zrolowany koniecznie związać (okręcić, zasznurować, włożyć w taką specjalną siatkę wędliniarską). Dobrze jest obsmażyć na patelni ze wszystkich stron, bo wtedy nie wypuści soków do brytfanki ttylko zostaną w środku – to dotyczy tylko boczku , którego nie wsadziliśmy do siatki!. Wodą nie polecam podlewać, bo wtedy nie będzie chrupiącej skórki. Ja jeszcze wkładam do środka suszone śliwki, a czosnek tylko świeży, bo żaden suszony nie zastąpi świeżego aromatu.

  5. Anonimowy
    27 stycznia, 2015, 1:44 am

    Wlasnie 3kg boczku mi sie marynuje w lodowce. Jutro bedzie pieczenie. Zima za oknem i nic tak nie trzyma na nogach jak kromka razowego chleba przykryta grubym kawalkem boczku posmarowana chrzanem. Acha. Ja stosuje czosnek zmielony, Taki kupuje w sloiczku. Nie wiem, czy macie taki w Polsce. Nacieram nim miesko. Nie za duzo. Tak, zeby lekka nutka po upieczeniu pozostala.

    1. opalanka
      27 stycznia, 2015, 12:30 pm

      Pasty czosnkowej nie widziałam. Sama pasta, bez E, konserwantów i ulepszaczy może być fajna:)

  6. Anonimowy
    30 marca, 2015, 8:15 am

    Rzeczywiście wyszło, ale mi jako ignorantowi kulinarnemu zabrakło dwóch informacji: czy boczek miał być wrzucony luzem (nawet zwinięty, rozwinął się w trakcie pieczenia), czy jednak ściśle obwiązany sznurkiem i dopiero położony do naczynia. Druga sprawa to ilość wody – rzeczywiście niecała szklanka niezależnie od wielkości naczynia, czy jednak np. 1-1.5cm wody. U mnie ta niecała szklanka spowodowała, że ponad połowa boczku była pod wodą – taka była intencja i przepis? Pytam bez złośliwości, pierwszy raz robiłem.

    1. opalanka
      30 marca, 2015, 4:42 pm

      W gotowaniu i pieczeniu nie da się z cyrklem i ekierką. Przez doświadczenie trzeba. Każdy płat jest innej szerokości i grubości, jeden się da zrolować i utrzyma w miejscu, inny – gruby nie. Następnym razem przy tym samym naczyniu i tej samej ilości mięsa- daj mnie wody. O ile kupisz mięso z tego samego źródla i z identyczną ilością tłuszczu co poprzednio. Jeśli wytopi się go bardzo dużo – faktycznie boczek może pływać.Nie sposób przewidzieć wszystko po aptekarsku, bo warunki są różne za każdym razem. Z każdym pieczeniem będziesz wiedzieć więcej i dopasujesz przepis do własnych potrzeb.

    2. opalanka
      30 marca, 2015, 8:34 pm

      Poprawki wprowadziłam, może jest czytelniej 🙂

    3. Anonimowy
      30 sierpnia, 2015, 8:41 am

      To ile tej wody bo pieke?

  7. ulcia26
    28 września, 2015, 6:35 pm

    Rewelacja dziś zrobiłam mięso rozpływa się idealnie :)Przepis rewelacja 🙂

  8. Puma G
    25 października, 2015, 9:45 am

    Boczuś się już marynuje, a jutro do szynkowara. Uwielbiamy domową wędlinkę.

  9. Anonimowy
    5 grudnia, 2015, 4:54 pm

    Wlasnie to robie,ale czy te przyprawy wymieszac z octem balsamicznym???

    1. opalanka
      5 grudnia, 2015, 7:21 pm

      tak i z olejem.

  10. Anonimowy
    17 grudnia, 2015, 7:07 pm

    A po co zwijac ten boczek w rolade?

    1. opalanka
      17 grudnia, 2015, 8:44 pm

      Jak się chce- można nie zwijać. To blog o bardzo dużej dowolności i swobodzie działań. Lubię go w takim kształcie:)

  11. Sylwia Rutkowska
    18 grudnia, 2015, 11:26 am

    Piec w przykrytym naczyniu czy bez pokrywy? Pozdrawiam 🙂

    1. opalanka
      18 grudnia, 2015, 12:45 pm

      Pod przykryciem. W trakcie podlewając, w przepisie opisałam szczegółowo.

  12. Unknown
    22 grudnia, 2015, 5:32 pm

    ludzie wszystko wyraźnie jest opisane po co te pytania?

  13. Krzysztof Zawistowski
    3 stycznia, 2016, 12:25 pm

    Trzeba wyjac z foli jak sie wklada do naczynkA?

    1. opalanka
      3 stycznia, 2016, 1:26 pm

      Można nie wyjmować i nie trzeba przykrywać pokrywką. Albo wyjąć z folii i przykryć.

  14. Kasia
    25 marca, 2016, 1:52 pm

    nie mam octu balsamicznego 🙁 zrobię więc bez,ale czy efekt(smak) będzie tak samo dobry?

    1. opalanka
      25 marca, 2016, 2:16 pm

      Można go zastąpić cytryną albo octem winnym lub jabłkowym. Kwaśne powoduje kruszenie mięsa, smak niewiele się zmienia.

  15. rudakitka
    26 marca, 2016, 11:31 am

    Najpyszniejszy boczek świata 🙂 a od lat miałam obiekcję czy aby taki boczek nie będzie twardy wewnątrz, ale się myliłam, on jest genialny, piekłam w nocy i jadłam jeszcze gorący rozpływający się w ustach. Mój boczek cudownie się rozpada, mistrzostwo, delikatny jest i przepyszny. Dziękuję za super przepis i wesołych smacznych świat życzę 🙂

    1. opalanka
      26 marca, 2016, 1:50 pm

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam i ściskam świątecznie:)

  16. pszon154
    21 kwietnia, 2016, 8:53 am

    Już biegnę do sklepu po boczuś, ale najpierw muszę opanować ślinotok 🙂 A najgorsze to czekanie do jutra aby się dobrze zamarynował, dzięki za przepis wygląda interesująco, dawno nie piekłem boczku, a jak już to tylko z kminkiem, bez marynowania, pokosztuję Twego i napiszę jakie wrażenia. 🙂

  17. Gosia K
    22 kwietnia, 2016, 6:42 pm

    Czy można upiec w rękawie? Jeżeli tak to chyba już raczej nie trzeba podlewać wodą. I po jakimŚ czasie rozcielabym rękaw żeby się trochę przypiekl.

    1. opalanka
      22 kwietnia, 2016, 7:05 pm

      Można w rękawie i nie trzeba wtedy podlewać wodą. I faktycznie pod koniec pieczenia wtedy dobrze rozciąć i rozchylić rękaw, na jakieś 20 minut.

  18. rudakitka
    28 kwietnia, 2016, 11:56 am

    Znów robię ten boczek 🙂 więc przyszłam po przepis 🙂 Tym razem dwukilogramowy kawałek zakupiłam na targowisku i już chcę jeść ale kurcze to marynowanie wystawia mój brak cierpliwości na wielką próbę 😉

    1. opalanka
      28 kwietnia, 2016, 1:30 pm

      🙂 znam te stany:)

  19. Gosia K
    28 kwietnia, 2016, 6:40 pm

    A ja mam takie pytanie, jeżeli chciałabym upiec za jednym zamachem 70 dag schabu i 70 dag boczku w osobnych rękawach, to ile czasu powinnam je piec i w jakiej temp? Z góry dzięki za odp ?

    1. opalanka
      28 kwietnia, 2016, 8:29 pm

      Robiłabym tak samo.

  20. Anonimowy
    7 października, 2016, 7:50 am

    Właśnie się u mnie piecze to cudo 😀 😀 mmmm zapach obłędny 🙂 🙂 a w smaku pewnie będzie jeszcze lepsze 🙂 😉 😉

  21. Anonimowy
    15 października, 2016, 7:46 am

    Właśnie pieke .Ja surowy boczek przekrawam na pół na grubość _ tak nie do końca.Powstaje cieńszy i dłuższy płat,ktory lepiej się zwija i wystarczy spjac 2-3 wykalaczkami.

  22. Lampka
    25 października, 2016, 8:13 am

    Mój boczek od wczoraj leży w lodówce, w przyprawach. Kilka dni temu dostałam garnek gliniany, myślisz że mogłabym go użyć?

    1. opalanka
      25 października, 2016, 10:29 am

      Tak. Zimny do zimnego pieca.

    2. Lampka
      25 października, 2016, 10:45 am

      Serio? 200 st. i po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 st., piec 3 godziny? Nie obracam? Nigdy w tym garze nie piekłam. Wiem, że muszę go zmoczyć i musi być zimny.

    3. opalanka
      25 października, 2016, 5:40 pm

      Nie obracasz. Serio.

    4. Lampka
      25 października, 2016, 6:45 pm

      Dziękuję za odpowiedź 🙂

    5. Lampka
      26 października, 2016, 8:41 pm

      Pyszny!

  23. Anonimowy
    19 grudnia, 2016, 1:05 pm

    Ja piekłem boczek na centymetrowych plastrach cebuli i nie kałem niczego do brytwanki. Wyszedł mięciutki i smaczniutki i bardzo szybko się skończył.

  24. Paulina Bielecka
    22 grudnia, 2016, 9:58 pm

    Odcinamy skórę od boczku?

    1. opalanka
      23 grudnia, 2016, 12:38 pm

      Niekoniecznie. W naszych sklepach często ze skórą nie kupisz. Musisz upiec pierwszy raz, żeby zobaczyć czy skóra to dla Ciebie zaleta, czy wolisz bez niej. Można zawinąć roladę tak, by skora była na wierzchu i ponacinać w kratkę.Ja lubię i tak i tak.

  25. Anonimowy
    30 grudnia, 2016, 9:20 pm

    Zamiast octu dam czerwone wytrawne wino zawsze mam w domu bo używam do pizzy-sosu

  26. Anonimowy
    17 stycznia, 2017, 8:01 pm

    Chcąc podać go na obiad to z czym najlepiej?

    1. opalanka
      18 stycznia, 2017, 2:56 pm

      Z ziemniakami i buraczkami na przykład.

  27. Anonimowy
    2 lutego, 2017, 12:41 pm

    Robię już 5 raz ten boczek i za każdym razem wychodzi boooski! 🙂 gorąco polecam! 🙂

  28. Anonimowy
    13 kwietnia, 2017, 3:25 pm

    W sam raz na swieta ��zaraz zaczne nacierac , napisze jak wyszedl . Przepis taki ze az slinka cieknie mimo tego ze nie jestem zwolenniczka boczku to jednak chyba jedyny przepis ktory mnie zachwycil �� Wesolych Świat ☺��

    1. opalanka
      13 kwietnia, 2017, 4:28 pm

      Wesołych świąt! Czekam na wieści:)

  29. Anonimowy
    15 kwietnia, 2017, 10:13 am

    Mam wątpliwości odnośnie octu balsamicznego. Nigdy go nie było w polskiej tradycji i nie kojarzy mi się z polską kuchnią.

    1. opalanka
      16 kwietnia, 2017, 2:42 pm

      Zamień na jabłkowy.

    2. Joanna Dudkiewicz
      22 kwietnia, 2017, 3:31 pm

      Jak ustawić piekarnik- gora/dol czy termoobieg?

    3. opalanka
      23 kwietnia, 2017, 1:45 pm

      Góra- dół.

  30. Małgorzata
    30 marca, 2018, 4:37 am

    Witam
    Piekłam boczek z Pani przepisu już kilka razy. Zawsze wychodzi przepyszny. Teraz jednak mam problem, ponieważ boczek zamarynowany a mnie w piekarniku padła dolna grzałka. W związku z tym mam pytanie, czy można go upiec na termoobiegu i w jakiej temperaturze.
    Pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      30 marca, 2018, 5:36 am

      Można. Temperatura o 10 stopni mniejsza, piekarnik potrzebuje tylko więcej czasu by się rozgrzać. Kiedyś padła mi grzałka podczas pieczenia sernika, dolna, nie zauważyłam, sernik chlupnął na podłogę podczas odpinania formy 🙂 Grzałkę na szczęście dało się kupić i wymienić, nawet obyło się bez fachowca.

  31. Malgorzata
    31 marca, 2018, 11:20 am

    Mam jeszcze jedno pytanie , ponieważ mam dość gruby i duży kawałek to czy czas pieczenia zmienia się ze względu na wagę boczku czy zawsze 3 godz

  32. Olga
    15 czerwca, 2018, 2:12 pm

    Ile piec równo kilogram?

    1. Olga
      15 czerwca, 2018, 9:53 pm

      2 godziny 40 minut 🙂 Pycha! 🙂

      1. Beata Królikiewicz
        16 czerwca, 2018, 9:55 am

        Sorki, nie zdążyłam:)

  33. Kasia
    29 marca, 2019, 8:50 am

    Opalanko a podpowiedziałabyś jak zrobić boczek nierolowany parzony albo pieczony?

    1. Beata Królikiewicz
      29 marca, 2019, 6:12 pm

      Jasne. Parzony – wkładasz do wody ok. 70 stopni i trzymasz w niej utrzymując tę temperaturę tyle godzin ile kg waży mięso. Czyli – 1 kg – 1 godzina. Przepis na pieczony mam tu – https://niebonatalerzu.pl/2014/03/biay-boczek-pieczony-rozpywajacy-sie-w.html. Robić można dokładnie tak samo nie rolując.

  34. Kasia
    4 kwietnia, 2019, 6:13 am

    Dziękuję, jak doprawić taki parzony?

    1. Beata Królikiewicz
      4 kwietnia, 2019, 1:21 pm

      Tylko solą.

  35. Monika
    2 października, 2019, 5:58 am

    Witam, mam boczek 1,8 kg, czy muszę znacznie wydłużyc czas pieczenia czy wszystko robic tak jak w przepisie? Pozdrawiam.

    1. Beata Królikiewicz
      4 października, 2019, 8:27 am

      Wydłużyć czas pieczenia, o pół godziny.

  36. Krystyna
    27 listopada, 2019, 8:28 pm

    Witam, czy karkówka upieczona w ten sposób, jak boczek, będzie również taka smaczna?

    1. Beata Królikiewicz
      28 listopada, 2019, 1:53 pm

      Tak.

  37. Daniel
    14 stycznia, 2021, 8:07 pm

    Ja piekę boczek 8 – 10h. 140°C. Koniecznie że skórą. Zawijam w papier do wypieków, następnie w ręczniki papierowe (wchłoną tłuszcz, oddadzą wigoć), a na końcu w folię aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić zawinięte, aż osiągnie temperaturę pokojową.

  38. Anna
    1 września, 2021, 11:21 am

    Robię boczuś po raz kolejny. Za każdym razem rewelacyjny wychodzi. Cud miód i orzeszki.

  39. Gosia
    7 grudnia, 2023, 11:49 am

    Ile czasu piec boczek o wadze 2,5 kg. Pozdrawiam serdecznie

  40. Małgorzata
    28 marca, 2024, 1:01 am

    Robię ten boczek na każde święta już od paru lat ale nigdy skórka mi się tak nie przypiekła jak na zdjęciu.

  41. krzysztof
    29 marca, 2024, 12:09 am

    Boczek wychodzi mega pyszny!!
    Jedno pytanie mam dziś kawałek o wadze 2.6 kg ile czasu go pięć?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie