Najlepsze kruche ciasteczka z migdałami
Kruche ciasteczka z migdałami – delikatnie maślane, pięknie pachnące . Pycha. Najlepsze z upieczonych w tym roku. Przed pieczeniem trzeba koniecznie schłodzić porządnie ciasto w zamrażarce lub lodówce. Pewnie dzięki temu oraz dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej ta kruchość. Warto mieć słoik takich chrupkości w zapasie.
Kruche ciasteczka z migdałami można wycinać foremką o dowolnym kształcie, dobrze się formują, zatem nadadzą się do zabawy w pieczenie z maluchami.
kruche ciasteczka z migdałami – składniki ( na ok. 20 – 25 dużych sztuk):
– kostka masła (200g)
– 150 g mąki kukurydzianej
– 200 g mąki pszennej
– 2 żółtka
– 2/3 szklanki cukru
– kilka kropli ekstraktu z migdałów
– 2,3 łyżki bardzo zimnej wody
na wierzch:
– roztrzepane widelcem jajko
– 3,4 łyżki płatków migdałów
kruche ciasteczka z migdałami – przepis
Masło posiekać nożem, dodać mąki, cukier, żółtka, ekstrakt migdałowy i zagnieść szybko ciasto. Gdyby było zbyt suche i nie chciało się połączyć, dodać wodę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 40 minut. Ustawić piekarnik na 160 st. Podzielić ciasto na dwie, trzy części, rozwałkować na podsypanym mocno mąką blacie, na grubość ok. 0,5 cm i wycinać foremką dowolne formy. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarować rozmieszanym jajkiem i posypywać płatkami migdałowymi. Piec do lekkiego zrumienienia ok. 10 – 15 minut.
Mówię Wam -niebo na talerzu:)
sliczne zapiszę sobie do zrobienia
Jakie rumiane: ) Pięknie wyglądają
O mniam, wyglądają bosko! Takim pysznościom nie można się oprzeć… 🙂
Faktycznie wyglądają jakby były najlepsze:-)
Wyglądają bardzo apetycznie, już sobie ten zapach wyobrażam 🙂
Rozbudziłaś we mnie – drzemiącego do tej pory – ciasteczkowego łasucha.:-) Wypróbuję ten przepis w najbliższą sobotę 🙂
Dzięki dziewczyny:)
Bardzo maślane ciasteczka,na które ma ogromną ochotę:)
Aaa i fantastyczna filiżanka w tle:)
ależ śliczne! Ten kształt, którym im nadałaś-no cudowne są! jak przebiśniegi po ciężkiej, mroźnej zimie!
dziękulski;)
Najchętniej by wyciągnęła łapkę po wszystkie te ciacha, które upiekłaś. No może jedno bym dla Ciebie zostawiła 😉
dzięki:)
za dużo cukru w tej proporcji składników, ciasteczka są bardzo słodkie…
Przepos na casteczka zapisałam do swoich ulubionych, bardzo chętnie do nich wracam, bo najzwyczajniej są przepyszne!!!!
https://niebonatalerzu.pl/2015/10/najlepsze-ciasteczka-kajmakowe-kruche.html – to te też powinny Ci smakować. Dla mnie the best:)
Czy proszeku do pieczenia w tym przepisie nie ma.
Zrobiłam te ciasteczka – rewelacja. Są uzależniające. Odchudzam się ale nie mogę się powstrzymać aby ich nie jeść. Dziękuję za przepis.
Kostka masła 200 czy 250g, bo teraz te kostki są różne.
200.
O jaką mąkę kukurydzianą chodzi? O taką żółtą czy o skrobię kukurydzianą?
z obiema powinno się udać. W pierwszej kolejności można – mąkę.