Najlepsze kruche ciasteczka z migdałami

Kruche ciasteczka z migdałami –  delikatnie maślane, pięknie pachnące . Pycha. Najlepsze z upieczonych w tym roku. Przed pieczeniem trzeba koniecznie schłodzić porządnie ciasto w zamrażarce lub lodówce. Pewnie dzięki temu oraz dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej ta kruchość. Warto mieć słoik takich chrupkości w zapasie.

Kruche ciasteczka z migdałami można wycinać foremką o dowolnym kształcie, dobrze się formują, zatem nadadzą się do zabawy w pieczenie z maluchami.

 

kruche ciasteczka z migdałami

 

kruche ciasteczka z migdałami

kruche ciasteczka z migdałami – składniki ( na ok. 20 – 25 dużych sztuk): 

–  kostka masła (200g)
– 150 g mąki kukurydzianej
– 200 g mąki pszennej
– 2 żółtka
– 2/3 szklanki cukru
– kilka kropli ekstraktu z migdałów
– 2,3 łyżki bardzo zimnej wody

na wierzch:
– roztrzepane widelcem jajko
– 3,4 łyżki płatków migdałów

kruche ciasteczka z migdałami – przepis

Masło posiekać nożem, dodać mąki, cukier, żółtka, ekstrakt migdałowy i zagnieść szybko ciasto. Gdyby było zbyt suche i nie chciało się połączyć, dodać wodę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 40 minut. Ustawić piekarnik na 160 st. Podzielić ciasto na dwie, trzy części, rozwałkować na podsypanym mocno mąką blacie, na grubość ok. 0,5 cm i wycinać foremką dowolne formy. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarować rozmieszanym jajkiem i posypywać płatkami migdałowymi. Piec do lekkiego zrumienienia ok. 10 – 15 minut.

kruche ciasteczka z migdałami

 

Mówię Wam -niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Izaa
    21 lutego, 2014, 8:39 am

    sliczne zapiszę sobie do zrobienia

  2. Angie
    21 lutego, 2014, 8:58 am

    Jakie rumiane: ) Pięknie wyglądają

  3. gin
    21 lutego, 2014, 10:09 am

    O mniam, wyglądają bosko! Takim pysznościom nie można się oprzeć… 🙂

  4. Marzena
    21 lutego, 2014, 10:30 am

    Faktycznie wyglądają jakby były najlepsze:-)

  5. Monika Kwiatkowska
    21 lutego, 2014, 12:26 pm

    Wyglądają bardzo apetycznie, już sobie ten zapach wyobrażam 🙂

  6. Jola Błaszczyk
    21 lutego, 2014, 3:21 pm

    Rozbudziłaś we mnie – drzemiącego do tej pory – ciasteczkowego łasucha.:-) Wypróbuję ten przepis w najbliższą sobotę 🙂

  7. opalanka
    21 lutego, 2014, 6:12 pm

    Dzięki dziewczyny:)

  8. Aguś kulinarnie
    21 lutego, 2014, 7:48 pm

    Bardzo maślane ciasteczka,na które ma ogromną ochotę:)

    1. Aguś kulinarnie
      21 lutego, 2014, 7:49 pm

      Aaa i fantastyczna filiżanka w tle:)

  9. Salvador Dali
    21 lutego, 2014, 8:00 pm

    ależ śliczne! Ten kształt, którym im nadałaś-no cudowne są! jak przebiśniegi po ciężkiej, mroźnej zimie!

  10. opalanka
    21 lutego, 2014, 8:39 pm

    dziękulski;)

  11. skoraq cooks
    23 lutego, 2014, 2:50 pm

    Najchętniej by wyciągnęła łapkę po wszystkie te ciacha, które upiekłaś. No może jedno bym dla Ciebie zostawiła 😉

  12. opalanka
    23 lutego, 2014, 8:13 pm

    dzięki:)

  13. ktup
    9 września, 2015, 10:04 am

    za dużo cukru w tej proporcji składników, ciasteczka są bardzo słodkie…

  14. MARTA
    28 marca, 2018, 3:39 pm

    Przepos na casteczka zapisałam do swoich ulubionych, bardzo chętnie do nich wracam, bo najzwyczajniej są przepyszne!!!!

    1. Beata Królikiewicz
      28 marca, 2018, 3:51 pm

      https://niebonatalerzu.pl/2015/10/najlepsze-ciasteczka-kajmakowe-kruche.html – to te też powinny Ci smakować. Dla mnie the best:)

  15. Mariola
    22 sierpnia, 2018, 7:58 am

    Czy proszeku do pieczenia w tym przepisie nie ma.

  16. Ludmiła
    11 stycznia, 2020, 9:33 pm

    Zrobiłam te ciasteczka – rewelacja. Są uzależniające. Odchudzam się ale nie mogę się powstrzymać aby ich nie jeść. Dziękuję za przepis.

  17. Basia
    3 listopada, 2020, 5:14 pm

    Kostka masła 200 czy 250g, bo teraz te kostki są różne.

    1. Beata Królikiewicz
      3 listopada, 2020, 8:50 pm

      200.

  18. Małgorzata
    17 maja, 2021, 10:43 am

    O jaką mąkę kukurydzianą chodzi? O taką żółtą czy o skrobię kukurydzianą?

    1. Beata Królikiewicz
      17 maja, 2021, 1:56 pm

      z obiema powinno się udać. W pierwszej kolejności można – mąkę.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie