Pieczeń z mielonego mięsa

Pieczeń z mielonego mięsa. Soczyste, pieczone domowym sposobem mięso, na gorąco albo na zimno do kanapek, jest duuuużo lepsze od wędlin kupionych w sklepie. Do tych nie mam zaufania za grosz. Nawet jeśli nazywają się „dziadunia” czy „babuni”, z „beczki”, czy ze „spiżarni”, nie wiem co mają w środku naprawdę. Kanapkowicze – mięsożercy – pieczcie częściej sami, chyba że macie wujka czy dziadka – specjalistę od domowych wędlin. Wtedy to zupełnie inna sprawa. Ja nie mam ani sprawdzonego producenta ani wędliniarskiego specjalisty. Ale kawałek mięsa potrafię upiec, bo to żadna filozofia. O marynatach, które zmiękczą i zaromatyzują pieczeń pisałam tutaj. Można też, jak ja wczoraj, kupić ładny kawałek świeżego mięsa, zmielić, dołożyć do niego ulubione dodatki, np.oliwki, suszone pomidory, grzyby, pietruszkę itp., wsadzić w małą foremkę albo zawinąć w folię aluminiową i upiec. Tym razem podejrzałam u Olgi Smile połączenie mięsa z kaszanką, cebulą i jabłkiem. Bardzo smaczna kompozycja. Wsadziłam ją do piekarnika obok blaszki z kurczakiem na niedzielny obiad i upiekłam dwie pieczenie przy jednym ogniu:) Mięso nada się jako przekąska na karnawałowe spotkania z przyjaciółmi.Pieczeń z mielonego mięsa z żurawiną, chrzanem lub musztardą – niebo na talerzu:)

Pieczeń z mielonego mięsa

Pieczeń z mielonego mięsa – składniki (na małą blaszkę tzw. „keksówkę” – ok. 12x 20 cm)

– 60 dkg zmielonego mięsa (drobiowego albo pół na pół z wieprzowym, np. łopatką, będzie bardziej soczysta, można też użyć samej łopatki czy zmielonego karczku )
– kawałek średnio szerokiej kaszanki długości formy na mięso
– 3 cebule
– małe jabłko
– sól, pieprz do smaku
– 2 jajka
– pół kajzerki
– łyżka masła

Pieczeń z mielonego mięsa – przepis

Kajzerkę namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć. Cebulę pokroić w grubą kostkę, podsmażyć lekko na maśle. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wyrobić ręką razem z mięsem w misce. Foremkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką albo oprószyć mąką. Przełożyć połowę masy do blaszki, ułożyć na niej kaszankę bez osłonki, przykryć resztą mięsa. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, gdyby mocno się rumieniło, przykryć folią aluminiową.

Pieczeń z mielonego mięsa

Zapisz



  1. kuchcikOla
    6 stycznia, 2014, 12:54 pm

    Moja Mama taką robi 🙂 Bardzo lubię, gdy jest do niej dodana kukurydza konserwowa 🙂

  2. jelka
    6 stycznia, 2014, 9:27 pm

    U mnie niedawno pierogi z kaszanką a u Ciebie oryginalny sposób na pieczeń z kaszanką – super!

  3. Katarzyna Lipińska
    12 stycznia, 2014, 6:30 pm

    Proste i smaczne. Na pewno powtórzę:)

  4. Grażka Wiśniewska
    14 kwietnia, 2015, 8:18 am

    wygląda świetnie!

  5. Anonimowy
    22 lutego, 2016, 9:21 am

    Ile tej soli i pieprzu? Proszę o szybką odpowiedź, bo kuz w rękach robota się pali;)

    1. opalanka
      22 lutego, 2016, 10:13 am

      Na pierwszy ogień dałabym 3/4 łyżeczki soli i pieprzu z 1/5. A następnym razem trzeba wg. własnych upodobań,w oparciu o doświadczenie:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)