Pieczeń z mielonego mięsa
Pieczeń z mielonego mięsa. Soczyste, pieczone domowym sposobem mięso, na gorąco albo na zimno do kanapek, jest duuuużo lepsze od wędlin kupionych w sklepie. Do tych nie mam zaufania za grosz. Nawet jeśli nazywają się “dziadunia” czy “babuni”, z “beczki”, czy ze “spiżarni”, nie wiem co mają w środku naprawdę. Kanapkowicze – mięsożercy – pieczcie częściej sami, chyba że macie wujka czy dziadka – specjalistę od domowych wędlin. Wtedy to zupełnie inna sprawa. Ja nie mam ani sprawdzonego producenta ani wędliniarskiego specjalisty. Ale kawałek mięsa potrafię upiec, bo to żadna filozofia. O marynatach, które zmiękczą i zaromatyzują pieczeń pisałam tutaj. Można też, jak ja wczoraj, kupić ładny kawałek świeżego mięsa, zmielić, dołożyć do niego ulubione dodatki, np.oliwki, suszone pomidory, grzyby, pietruszkę itp., wsadzić w małą foremkę albo zawinąć w folię aluminiową i upiec. Tym razem podejrzałam u Olgi Smile połączenie mięsa z kaszanką, cebulą i jabłkiem. Bardzo smaczna kompozycja. Wsadziłam ją do piekarnika obok blaszki z kurczakiem na niedzielny obiad i upiekłam dwie pieczenie przy jednym ogniu:) Mięso nada się jako przekąska na karnawałowe spotkania z przyjaciółmi.Pieczeń z mielonego mięsa z żurawiną, chrzanem lub musztardą – niebo na talerzu:)
Pieczeń z mielonego mięsa – składniki (na małą blaszkę tzw. “keksówkę” – ok. 12x 20 cm)
– 60 dkg zmielonego mięsa (drobiowego albo pół na pół z wieprzowym, np. łopatką, będzie bardziej soczysta, można też użyć samej łopatki czy zmielonego karczku )
– kawałek średnio szerokiej kaszanki długości formy na mięso
– 3 cebule
– małe jabłko
– sól, pieprz do smaku
– 2 jajka
– pół kajzerki
– łyżka masła
Pieczeń z mielonego mięsa – przepis
Kajzerkę namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć. Cebulę pokroić w grubą kostkę, podsmażyć lekko na maśle. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wyrobić ręką razem z mięsem w misce. Foremkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką albo oprószyć mąką. Przełożyć połowę masy do blaszki, ułożyć na niej kaszankę bez osłonki, przykryć resztą mięsa. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, gdyby mocno się rumieniło, przykryć folią aluminiową.
Moja Mama taką robi 🙂 Bardzo lubię, gdy jest do niej dodana kukurydza konserwowa 🙂
U mnie niedawno pierogi z kaszanką a u Ciebie oryginalny sposób na pieczeń z kaszanką – super!
Proste i smaczne. Na pewno powtórzę:)
wygląda świetnie!
Ile tej soli i pieprzu? Proszę o szybką odpowiedź, bo kuz w rękach robota się pali;)
Na pierwszy ogień dałabym 3/4 łyżeczki soli i pieprzu z 1/5. A następnym razem trzeba wg. własnych upodobań,w oparciu o doświadczenie:)