Pieczeń z mięsa mielonego zwijana
W jaki sposób zwijałam mięso można podejrzeć na filmiku, który nakręciłam przy pomocy kamerki
Jest mała, mieści się w kieszeni i można ją ustawić na stole, czy kuchennym blacie.
Pieczeń z mięsa mielonego – składniki (na małą keksówkę 11×25 cm):
– 80 dkg mielonego mięsa wieprzowego ( łopatka, karczek, szynka)
– czerstwa kajzerka
– 3 ząbki czosnku
– cebula
– jajko
– sól ( daję ok. 2 łyżeczki), pieprz, ostra papryka, majeranek
– bułka tarta do posypania
– czerwona i żółta papryka
– puszka groszku konserwowego
Blaszkę nasmarować masłem i wysypać tartą bułką. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie. Kiedy całkowicie zmięknie, odcisnąć mocno ręką. Cebulę zetrzeć na najdrobniejszej tarce, czosnek wycisnąć praską lub bardzo drobno pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miski z mięsem i ręką dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Z papieru do pieczenia odciąć kawałek niewiele krótszy niż mała keksówka w której będziemy piec mięso i posmarować dłońmi natłuszczonymi olejem. Rozłożyć mięso formując prostokąt. Przy brzegu, który stanowić będzie środek ułożyć możemy np. czerwona i żółtą paprykę, resztę mięsa pokryć zielonym groszkiem, dociskając go lekko ręką. Pomagając sobie papierem zwinąć mięso w roladę. Nałożyć na nią foremkę i odwrócić wraz z papierem do góry nogami. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni i piec mięso godzinę. Gdyby mocno się rumieniło, okryć z wierzchu folią aluminiową.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Pyszna i dekoracyjna:)też robiłam ostatnio roladę mięsną:)
Jak fajnie się ułożyły kuleczki groszku:-))
Czy w środku znajduje się jajko, biała kiełbasa, czy warzywa,
zawsze jest pysznie i nawet nie ma co porównywać do sklepowych wędlin:)
Uwielbiam taką roladę i na ciepło i na zimno:) Ostatnio robiłam z pieczarkami w środku, polecam:)
Ale pyszna :)!