Pieczeń z mięsa mielonego zwijana

Pieczeń z mięsa mielonego. Taka to ma same zalety. Jest dużo zdrowsza niż wędliny sklepowe, a w lodówce stać może duuużo dłużej niż one. Nie łapie podłego koloru ani nie staje się oślizgła jak ślimak na wiosnę. Nafaszerować ją można różnościami. Najczęściej bywa to ugotowane jajko, które w połączeniu z mielonym mięsem w pieczonej formie znane jest jako pieczeń rzymska. Ciekawie wygląda i smakuje z kaszanką ( tutaj ) a nawet z białą kiełbasą. Zwinęłam mięso jak roladę dając do środka zielony groszek i paprykę, wyszło kolorowo i bardzo smacznie. Zwykle najpierw jemy taką pieczeń na obiad np. z sosem pieczarkowym, a potem kroję ją na zimno, na kanapki. Pieczeń z mięsa mielonego – pycha:)

 

Pieczeń z mięsa mielonego
Pieczeń z mięsa mielonego

W jaki sposób zwijałam mięso można podejrzeć na filmiku, który nakręciłam przy pomocy kamerki

Jest mała, mieści się w kieszeni i można ją ustawić na stole, czy kuchennym blacie.

 

Pieczeń z mięsa mielonego – składniki (na małą keksówkę 11×25 cm): 
 
– 80 dkg mielonego mięsa wieprzowego ( łopatka, karczek, szynka)
– czerstwa kajzerka
– 3 ząbki czosnku
– cebula
– jajko
– sól ( daję ok. 2 łyżeczki), pieprz, ostra papryka, majeranek
– bułka tarta do posypania
– czerwona i żółta papryka
– puszka groszku konserwowego

Blaszkę nasmarować masłem i wysypać tartą bułką. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie. Kiedy całkowicie zmięknie, odcisnąć mocno ręką. Cebulę zetrzeć na najdrobniejszej tarce, czosnek wycisnąć praską lub bardzo drobno pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miski z mięsem i ręką dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Z papieru do pieczenia odciąć kawałek niewiele krótszy niż mała keksówka w której będziemy piec mięso i posmarować dłońmi natłuszczonymi olejem. Rozłożyć mięso formując prostokąt. Przy brzegu, który stanowić będzie środek ułożyć możemy np. czerwona i żółtą paprykę, resztę mięsa pokryć zielonym groszkiem, dociskając go lekko ręką. Pomagając sobie papierem zwinąć mięso w roladę. Nałożyć na nią foremkę i odwrócić wraz z papierem do góry nogami. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni i piec mięso godzinę. Gdyby mocno się rumieniło, okryć z wierzchu folią aluminiową.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    8 kwietnia, 2014, 8:26 am

    Pyszna i dekoracyjna:)też robiłam ostatnio roladę mięsną:)

  2. Marzena
    8 kwietnia, 2014, 11:35 am

    Jak fajnie się ułożyły kuleczki groszku:-))

  3. Konwalie w kuchni
    8 kwietnia, 2014, 4:37 pm

    Czy w środku znajduje się jajko, biała kiełbasa, czy warzywa,
    zawsze jest pysznie i nawet nie ma co porównywać do sklepowych wędlin:)

  4. jagodaj
    9 kwietnia, 2014, 5:48 am

    Uwielbiam taką roladę i na ciepło i na zimno:) Ostatnio robiłam z pieczarkami w środku, polecam:)

  5. ugotujmyto.pl
    16 kwietnia, 2014, 3:34 pm

    Ale pyszna :)!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)