Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami –  krucha, szarlotkowa wersja tarty, nada się na mniejsze lub większe okazje, takie na przykład jak nadchodzący sylwester. Bezę można przełożyć do dekoratora lub nakładać zwyczajnie łyżką, nie wygładzając jej zbytnio, by tworzyła zwichrowaną powierzchnię. Jeśli ktoś robił jabłka w słoikach (takie np. jak tutaj) ma połowę pracy za sobą. Ale nie jest to szczególnie skomplikowana sprawa, obrać kilogram twardych, kwaśnych jabłek. Można piec ją w formie do tarty lub w tortownicy, zawijając brzeg ciasta na boki blaszki. Bardzo dobre ciasto.

Tarta z jabłkami

 

Tarta z jabłkami

składniki ( na średniej wielkości formę, ok. 28- 30 cm): 

– 3/4 kostki zimnego masła
– 2 szklanki mąki
– 4 żółtka
– 1/2 – 3/4 szklanki cukru
– dwie, trzy łyżki śmietany lub mleka
– łyżka cukru waniliowego

nadzienie: 

– 1,5 kg twardych, kwaśnych jabłek
– trzy łyżki cukru

na wierzch:

– 4 białka
– 4 czubate łyżki cukru pudru

Masło posiekać nożem i szybko zagnieść z resztą składników. Gdyby było twarde i kiepsko się zagniatało, dorzucić dodatkowo łyżkę, dwie zimnego mleka lub śmietany. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 20 minut. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, dodać cukier i podsmażać ok. 5-7 minut w rondlu z grubym dnem. Jeśli powstanie sok – odlać. Jeśli ktoś lubi, może dodać łyżeczkę cynamonu. Ja wykorzystałam ok. 1 l jabłek ze słoika.

Zimne ciasto rozwałkować (by było łatwiej – między dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Piekarnik ustawić na 170 st. z termoobiegiem lub 180 bez. Ciastem wykleić formę, obciąć ewentualne nierówne brzegi (ja robię to nożyczkami), ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolkami czy ryżem, by się nie wybrzuszyło podczas pieczenia. Piec w całkowicie nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut, zdjąć papier i trzymać ciasto w piecu jeszcze pięć minut. Wyjąć blaszkę z piekarnika, ale go nie wyłączać. Wyłożyć jabłka na ciasto. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Przełożyć do dekoratora z końcówką gwiazdka i wyciskać rozetki lub nakładać pianę łyżką, formując zwichrowane pagórki. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 120 stopni i nie czekając aż się schłodzi, wstawić ciasto. Piec ok. 40 minut.

Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Nashelly
    27 grudnia, 2013, 6:13 pm

    Kruche ciasto, jabłka i ta beza… Pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  2. myladylaura
    27 grudnia, 2013, 6:17 pm

    Wspaniała ,schrupałabym ją z radością.

  3. gin
    28 grudnia, 2013, 1:27 am

    Wygląda pysznie 🙂

  4. Salvador Dali
    28 grudnia, 2013, 7:02 am

    mniam! Ta beza na jabłkach-jak to wygląda ^^
    Aahh, nawet po św zjadłabym ze dwa kawałki ;D

  5. skoraq cooks
    1 stycznia, 2014, 8:47 pm

    Coś tak czuję, że ta tarta na bank by mi zasmakowała 🙂

  6. rosaliaa
    25 stycznia, 2014, 12:10 pm

    właśnie się robi 🙂

  7. Agata Zawora
    25 stycznia, 2014, 2:58 pm

    Robi się 🙂

  8. Monika Malicka
    2 marca, 2014, 11:58 am

    Wlasnie się piecze. Już mi slinka cieknie

  9. Fryga
    8 marca, 2014, 2:01 pm

    Czy podane sa temperatury pieczenia z termoobiegiem? Wyszedl mi wielki zakalec, pierwszy raz od 15 lat…

  10. opalanka
    9 marca, 2014, 9:02 am

    Nie piekę jej z termoobiegiem. Jeśli ciasto jest wcześniej podpieczone, a z jabłek odlany sok, zakalec nie powinien wyjść. Piekę tę tartę regularnie, działa niezawodnie.

  11. mala Bee
    22 lipca, 2014, 12:43 pm

    wlasnie zrobilam i czekam az przestygnie wyglada zachecajaco 🙂

  12. Anonimowy
    8 listopada, 2014, 1:03 am

    Witam piekłam tak jak pisze i …ciasto surowe dlaczego????

    1. opalanka
      8 listopada, 2014, 8:54 am

      Nie wiem. Każdy piekarnik ma swoje widzimisia. Następnym razem podpiecz wstępnie 20 minut.

    2. opalanka
      8 listopada, 2014, 8:55 am

      Jeśli surowe pod spodem, włącz tylko dolną grzałkę. Jeśli nie masz takiej możliwości, połóż na górze ciasta folie aluminiową.

  13. Anonimowy
    8 listopada, 2014, 9:41 pm

    Piekarnik dałam na 160 c podpiekłam 15 min następnie tak jak w przepisie i 120c -40 min było surowe dalej dałam na 160 c -20 min surowy zakalec ,oczywiście na początku przykryłam papierem do pieczenia te pierwsze 15 min. Piekłam bez termo obiegu. Nie wiem dlaczego nie wyszło 🙁

    1. opalanka
      8 listopada, 2014, 9:54 pm

      Różnice między piekarnikami bywają znaczne. Następnym razem przytrzymaj dłużej. Może nei grzeje Ci dolna grzałka? Łącznie spód piekł się u Ciebie długo, ciasto jest cienkie. Piekarnik był całkowicie rozgrzany przed włożeniem ciasta?

    2. opalanka
      8 listopada, 2014, 10:20 pm

      Dalej możesz je uratować , nagrzewając mocniej piekarnik tylko na dolnej grzałce.

  14. Olive Oil
    16 listopada, 2014, 3:41 pm

    eh mi też nie wyszlo.. to chyba nie jest dla początkujących:-)

    1. opalanka
      16 listopada, 2014, 4:35 pm

      a co nie wyszło?

  15. Anonimowy
    17 listopada, 2014, 3:15 pm

    Ja robiłam pierwszy raz i wyszło 😉 pyszne jest 🙂

    1. opalanka
      17 listopada, 2014, 7:03 pm

      O, to się cieszę:)

  16. Anonimowy
    21 listopada, 2014, 2:51 pm

    wygląda smacznie, spróbuję jutro ją zrobić. Jedna prośba – wygodniej byłoby gdyby były pisane gramatury produktów. Nie każdy dysponuje klasycznymi szklankami.

    1. opalanka
      21 listopada, 2014, 4:50 pm

      Nie każdy ma wagę:) Postaram się 🙂

  17. stilla sanguinis
    17 października, 2015, 2:05 pm

    Robiłam tarty jabłkowe z kilku różnych przepisów zamieszczanych w internecie jednak to ten okazał się najlepszy. Polecam wymieszać pół na pół gruszki z jabłkami 😀

  18. Anonimowy
    18 stycznia, 2016, 7:13 pm

    Coś jest nie tak z proporcjami. W życiu nie widziałam tak tłustego ciasta(za dużo masła) i oczywiście wyszedł jeden wielki zakalec, wszystko w środku surowe:( a beza? hmm… porażka nr 2- jedno wielkie klejące się "coś". No nic, następnym razem pokombinuję i może coś z tego będzie.

    1. opalanka
      18 stycznia, 2016, 8:27 pm

      W kruchym cieście podstawą jest masło. Kruche ciasto jest tłuste. Nigdy nie jest puszyste ani lekkie, nie przypomina nawet ciast biszkoptowych czy ucieranych. Jest zwarte,twardawe i kruche. Jeśli surowe – piecz dłużej. Beza się klei. Jak to beza:) Jeśli ten rodzaj ciasta Ci nie pasuje – wybierz coś z pozostałych 300 przepisów na inne. Buziole.

    2. Anonimowy
      31 stycznia, 2016, 12:56 pm

      He to ta pani wyraźnie nigdy nie piekła kruchego ciasta jeżeli uważa że to za dużo masła:-)

  19. Anonimowy
    19 stycznia, 2016, 5:25 pm

    Czy pieczesz w metalowej formie? Ja mam formę do tarty ceramiczną, z grubym dnem i się zastanawiam czy nie powinienem dźwignąć pierwszej temperatury do 180-190 stopni…

  20. opalanka
    19 stycznia, 2016, 7:50 pm

    Możesz dać 180 stopni, albo jak w przepisie i piec tak długo aż ciasto będzie ładnie zrumienione.

  21. Anonimowy
    27 stycznia, 2016, 3:11 pm

    Z tego co wiem ciasto kruche piecze się w 200 ewentualnie w 180 stopniach może dlatego panią wychodzi zakalec bo jest za niską temperatura i ciasto porostu nasiaka jablkami i się nie piecze. Taka moja uwaga. Bo tarta wygląda super jeśli pokusze się ją zrobić to na pewno upieke w wyższej temperaturze:-) pozdrawiam

    1. opalanka
      27 stycznia, 2016, 4:18 pm

      Może tak być… Mój piekarnik może piec oczko wyżej niż ma napisane i ja nie mam problemu. Podnoszę troszkę. Pozdrawiam

  22. Anonimowy
    24 marca, 2016, 6:17 pm

    Robiłam dziś pierwszy raz, ciasto wyszło 😉 natomiast beza nie do końca się upiekła, ale i tak pychotka 🙂 polecam z lodami!

    1. opalanka
      24 marca, 2016, 10:26 pm

      To znaczy , że jest ok, ta beza nie jest wyschnięta do sucha , musiałaby siedzieć duuużo dłużej i w niższej temperaturze. A w tym czasie wyschłaby i reszta ciasta.

  23. Anonimowy
    2 kwietnia, 2016, 9:54 am

    Mniej więcej na jaką grubość rozwałkować ciasto ?

    1. opalanka
      2 kwietnia, 2016, 12:01 pm

      o,5 – 1 cm

  24. Tamaara
    28 sierpnia, 2016, 2:42 pm

    Hej właśnie piecze to ciasto. Do jabłek dodałam jeżyny prosto z ogrodu nadzienie ma piękny kolor. Zobaczymy jak wyjdzie ?

  25. Anonimowy
    14 października, 2016, 6:08 pm

    Ja wczoraj robiłam tarte, faktycznie musiałam ciut dłużej potrzymać w piekarniku ale wyszło wyśmienite 😉 Ps moja pierwsza tarta:) Pozdrawiam Monika!

    1. opalanka
      14 października, 2016, 10:54 pm

      Super, pozdrowionka:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)