Sałatka ze śledziem i buraczkami

Sałatka ze śledziem i buraczkami – bardzo smaczna, zniknęła jako pierwsza z talerzy podczas spotkania z przyjaciółmi. Buraczki i cebulę za poradą BeElci (podaje swoje przepisy na naszym profilu na FB) zamarynowałam lekko w occie winnym, by nadać sałatce bardziej wyraźnego smaku. Bardzo udane połączenie, polecam na każdą okoliczność. Buraczki można upiec w piekarniku przy okazji pieczenia ciasta lub mięsa, pokrojone i  zawinięte w folię aluminiową lub ugotować w osolonej wodzie.

Sałatka ze śledziem i buraczkami

 

Sałatka ze śledziem i buraczkami

składniki: 

– 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych)
– dwa , trzy buraki
– czerwona cebula
– cztery średniej wielkości ziemniaki
– twarde, słodkie jabłko
– 1/4 puszki groszku konserwowego
– 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu

na marynatę: 

– półtorej szklanki wody
– pół szklanki octu winnego
– 2 łyżeczki cukru
– łyżeczka soli

Jeśli używamy płatów śledziowych solonych, trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 2 godziny, zmieniając w trakcie dwukrotnie wodę). Jeśli tych w oleju – odsączyć z zalewy. Pokroić na niewielkie dzwonka.
Buraczki pokroić na cienkie talarki a talarki w krótkie zapałki. Upiec oprószone solą w folii aluminiowej  lub ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale niezbyt długo, by pozostały jędrne,  odcedzić.
Zmieszać składniki marynaty i przełożyć do niej buraczki, pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko. Pozostawić w marynacie na przynajmniej 2- 3 godziny lub dłużej. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi  kostkę ziemniakami i delikatnie przełożyć na zmianę ze śledziem.
Jogurt wymieszać z majonezem i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, udekorować zielonym groszkiem.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Malwinka
    8 grudnia, 2013, 11:15 am

    Wygląda pysznie 🙂

  2. Salvador Dali
    8 grudnia, 2013, 7:43 pm

    widziałam gdzieś podobną 🙂
    Strasznie intryguje mnie jej smak, bo kolor ma genialny! 🙂

  3. ugotujmyto.pl
    10 grudnia, 2013, 5:08 pm

    Może uda mi się wypróbować Twoją wersję….? Bardzo apetyczne śledziki :)!

  4. Marzena
    11 grudnia, 2013, 9:06 pm

    Buraki ze śledziami świetnie pasują 🙂

  5. Gosia
    30 marca, 2018, 8:07 am

    Długie poszukiwania przepisu zakończone sukcesem, wystarczy tylko zajrzeć do Beaty. Pozdrawiam świątecznie

    1. Beata Królikiewicz
      30 marca, 2018, 4:50 pm

      :)))

    2. Beata Królikiewicz
      2 stycznia, 2020, 6:23 pm

      Pozdrawiam serdecznie:)

  6. Ania
    30 grudnia, 2019, 8:55 pm

    Wygląda pysznie, jutro próba :). Jak długo piec te buraki?

    1. Beata Królikiewicz
      2 stycznia, 2020, 6:21 pm

      Aż będą miękkie, zależy od wielkości. Wkładasz patyczek od szaszłyka czy widelec i ma łatwo wejść. Łatwiej niż w surowy burak.

  7. Wik
    31 grudnia, 2020, 6:31 am

    A czy można wykorzystać buraki z barszczu gotowanego 5min tego esecjonalnego?

    1. Beata Królikiewicz
      31 grudnia, 2020, 8:00 am

      Tak, można. Można też te z barszczu pokroić w cieniutkie plastry, ułożyć na talerzu i posypać pokruszoną fetą, polać dobrą oliwą.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie