Sałatka ze śledziem i buraczkami

Sałatka ze śledziem i buraczkami – bardzo smaczna, zniknęła jako pierwsza z talerzy podczas spotkania z przyjaciółmi. Buraczki i cebulę za poradą BeElci (podaje swoje przepisy na naszym profilu na FB) zamarynowałam lekko w occie winnym, by nadać sałatce bardziej wyraźnego smaku. Bardzo udane połączenie, polecam na każdą okoliczność. Buraczki można upiec w piekarniku przy okazji pieczenia ciasta lub mięsa, pokrojone i  zawinięte w folię aluminiową lub ugotować w osolonej wodzie.

Sałatka ze śledziem i buraczkami

 

Sałatka ze śledziem i buraczkami

składniki: 

– 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych)
– dwa , trzy buraki
– czerwona cebula
– cztery średniej wielkości ziemniaki
– twarde, słodkie jabłko
– 1/4 puszki groszku konserwowego
– 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu

na marynatę: 

– półtorej szklanki wody
– pół szklanki octu winnego
– 2 łyżeczki cukru
– łyżeczka soli

Jeśli używamy płatów śledziowych solonych, trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 2 godziny, zmieniając w trakcie dwukrotnie wodę). Jeśli tych w oleju – odsączyć z zalewy. Pokroić na niewielkie dzwonka.
Buraczki pokroić na cienkie talarki a talarki w krótkie zapałki. Upiec oprószone solą w folii aluminiowej  lub ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale niezbyt długo, by pozostały jędrne,  odcedzić.
Zmieszać składniki marynaty i przełożyć do niej buraczki, pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko. Pozostawić w marynacie na przynajmniej 2- 3 godziny lub dłużej. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi  kostkę ziemniakami i delikatnie przełożyć na zmianę ze śledziem.
Jogurt wymieszać z majonezem i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, udekorować zielonym groszkiem.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Malwinka
    8 grudnia, 2013, 11:15 am

    Wygląda pysznie 🙂

  2. Salvador Dali
    8 grudnia, 2013, 7:43 pm

    widziałam gdzieś podobną 🙂
    Strasznie intryguje mnie jej smak, bo kolor ma genialny! 🙂

  3. ugotujmyto.pl
    10 grudnia, 2013, 5:08 pm

    Może uda mi się wypróbować Twoją wersję….? Bardzo apetyczne śledziki :)!

  4. Marzena
    11 grudnia, 2013, 9:06 pm

    Buraki ze śledziami świetnie pasują 🙂

  5. Gosia
    30 marca, 2018, 8:07 am

    Długie poszukiwania przepisu zakończone sukcesem, wystarczy tylko zajrzeć do Beaty. Pozdrawiam świątecznie

    1. Beata Królikiewicz
      30 marca, 2018, 4:50 pm

      :)))

    2. Beata Królikiewicz
      2 stycznia, 2020, 6:23 pm

      Pozdrawiam serdecznie:)

  6. Ania
    30 grudnia, 2019, 8:55 pm

    Wygląda pysznie, jutro próba :). Jak długo piec te buraki?

    1. Beata Królikiewicz
      2 stycznia, 2020, 6:21 pm

      Aż będą miękkie, zależy od wielkości. Wkładasz patyczek od szaszłyka czy widelec i ma łatwo wejść. Łatwiej niż w surowy burak.

  7. Wik
    31 grudnia, 2020, 6:31 am

    A czy można wykorzystać buraki z barszczu gotowanego 5min tego esecjonalnego?

    1. Beata Królikiewicz
      31 grudnia, 2020, 8:00 am

      Tak, można. Można też te z barszczu pokroić w cieniutkie plastry, ułożyć na talerzu i posypać pokruszoną fetą, polać dobrą oliwą.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)