Sałatka na ciepło z bekonem lub chorizo
Może być przystawką, albo samodzielnym daniem kolacyjnym czy obiadowym. Jadłam ją przez trzy dni na wszystkie posiłki, bo bardzo mi smakowała. Można użyć do jej zrobienia kiełbasy chorizo lub bekonu, Nie przepadam za chorizo, ale po usmażeniu i na ciepło w dodatku, z chrupiącymi grzankami, to zupełnie inna historia.
sałatka na ciepło składniki :
– 10 – 15 dkg kiełbasy chorizo lub bekonu
– kilka plastrów bułki pszennej (bagietka, kajzerka lub pieczywo tostowe)
– czerwona, surowa papryka
– cebula
– dwa ząbki czosnku
– dwie, trzy łyżki groszku mrożonego, ewentualnie z puszki
– kilka liści sałaty lodowej albo trochę roszponki
– oliwa
– sól
Chorizo pokroić w paseczki. Bułki w kostkę, ok. 1 cm. Cebulę i paprykę w niezbyt drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić chorizo i podsmażać do chrupkości. Przełożyć łyżką na talerz. Na tłuszczu wytopionym z kiełbasy podsmażyć mieszając cebulę z papryką. Gdyby tłuszczu było mało, podlać nieco oliwą. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodać groszek, smażyć chwilę ( mrożony nieco dłużej, z puszki króciutko) wyjąć je na talerz, a na tę samą patelnię wrzucić rozgnieciony czosnek, wlać ocet balsamiczny i wrzucić pokrojone kawałki bułki. Mieszając smażyć na niewielkim ogniu, by lekko się zrumieniły. Porwaną na kawałki sałatę ułożyć na dnie salaterki,wyłożyć na nią kiełbasę wymieszaną z usmażoną papryką i cebulą, posypać wszystko gorącymi grzankami z bułki.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
szkoda, że ma paprykę.. tak cudownie się prezentuje!!
Mogłaby użyć konserwowej?
Bo sałatka tak meeega, nie dziwię ci się, że tak ci smakuje, sama pewnie oszalałbym na jej pkt ;D
A bekon to taki bardzo cienki? Np. z Iceland?
Tak, cienkie plastry najlepiej chrupią po wysmażeniu. Konserwowa papryka raczej kiepska do smażenia, może pieczarki lepiej?
Bardzo lubię takie połączenia składników. Prezentuje się bardzo zachęcająco:) Pozdrawiam Agnieszka
Na pewno by mi posmakowała 🙂