Sałatka na ciepło z bekonem lub chorizo

Może być przystawką, albo samodzielnym daniem kolacyjnym czy obiadowym. Jadłam ją przez trzy dni na wszystkie posiłki, bo bardzo mi smakowała. Można użyć do jej zrobienia kiełbasy chorizo lub bekonu, Nie przepadam za chorizo, ale po usmażeniu i na ciepło w dodatku, z chrupiącymi grzankami, to zupełnie inna historia.

 

Sałatka na ciepło

sałatka na ciepło składniki : 

– 10 – 15 dkg kiełbasy chorizo lub bekonu
– kilka plastrów bułki pszennej (bagietka, kajzerka lub pieczywo tostowe)
– czerwona, surowa papryka
– cebula
– dwa ząbki czosnku
– dwie, trzy łyżki groszku mrożonego, ewentualnie z puszki
– kilka liści sałaty lodowej albo trochę roszponki
– oliwa
– sól

Chorizo pokroić w paseczki. Bułki w kostkę, ok. 1 cm. Cebulę i paprykę w niezbyt drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić chorizo i podsmażać do chrupkości. Przełożyć łyżką na talerz. Na tłuszczu wytopionym z kiełbasy podsmażyć mieszając cebulę z  papryką. Gdyby tłuszczu było mało, podlać nieco oliwą. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodać groszek, smażyć chwilę ( mrożony nieco dłużej, z puszki króciutko) wyjąć je na talerz, a na tę samą patelnię wrzucić rozgnieciony czosnek, wlać ocet balsamiczny i wrzucić  pokrojone kawałki bułki. Mieszając smażyć na niewielkim ogniu, by lekko się zrumieniły. Porwaną na kawałki sałatę ułożyć na dnie salaterki,wyłożyć na nią kiełbasę wymieszaną z usmażoną papryką i cebulą, posypać wszystko gorącymi grzankami z bułki.

 

Sałatka na ciepło

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

 



  1. Salvador Dali
    3 grudnia, 2013, 5:23 pm

    szkoda, że ma paprykę.. tak cudownie się prezentuje!!
    Mogłaby użyć konserwowej?
    Bo sałatka tak meeega, nie dziwię ci się, że tak ci smakuje, sama pewnie oszalałbym na jej pkt ;D

    A bekon to taki bardzo cienki? Np. z Iceland?

  2. opalanka
    3 grudnia, 2013, 5:27 pm

    Tak, cienkie plastry najlepiej chrupią po wysmażeniu. Konserwowa papryka raczej kiepska do smażenia, może pieczarki lepiej?

  3. Jakub Racinowski
    4 grudnia, 2013, 9:06 pm

    Bardzo lubię takie połączenia składników. Prezentuje się bardzo zachęcająco:) Pozdrawiam Agnieszka

  4. tu-tusia
    5 grudnia, 2013, 11:27 am

    Na pewno by mi posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)